Help Her Quit: Οι γυναικολόγοι στη «μάχη» κατά του καπνίσματος

Help Her Quit

Το καινοτόμο διετές πρόγραμμα «Help Her Quit», που προσεγγίζει ολιστικά τη γυναικεία αναπαραγωγική υγεία, καθώς και το βιβλίο «Help her Quit Toolkit: Συστηματική παθογένεια του καπνίσματος στη γυναικεία υγεία», παρουσίασε το ΙΑΣΩ – τμήμα IMRI και η Μονάδα Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Institute of Life – IASO.

Στην παρουσίαση, οι ομιλητές, επικεντρώθηκαν στον τρόπο και τα οφέλη του προγράμματος, «Help Her Quit» στη «μάχη» ενάντια στο κάπνισμα και τις βλαβερές συνέπειες στη γυναικεία υγεία, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα για ένα μέλλον χωρίς τσιγάρο.

Οι τρεις κύριες αιτίες που προκαλούν το θάνατο από το κάπνισμα

Κατά την ομιλία του, ο Θεμιστοκλής Ματζαβίνος, Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής, Αναπληρωτής Καθηγητής Γυναικολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του Institute of Life – IΑΣΩ, σημείωσε πως το κάπνισμα ενοχοποιείται για τις περισσότερες καρδιαγγειακές και πνευμονικές ασθένειες.

Συγκεκριμένα, οι τρεις κύριες αιτίες που προκαλούν το θάνατο από το κάπνισμα είναι:

  • τα αθηρωματικά καρδιαγγειακά νοσήματα
  • ο καρκίνος του πνεύμονα
  • η χρόνια αποφρακτική πνευμονική νόσος

Η Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη συχνότητα ασθενών με καρκίνο του πνεύμονα, σε ηλικίες κάτω των 45 ετών, από όλες τις χώρες της Ευρώπης.

2.000 γιατροί έχουν πρόσβαση σήμερα σε μία ισχυρή «τράπεζα» βιβλιογραφίας

Η Αικατερίνη Χαρβάλου, MD, τ. Επικ. Καθηγήτρια Παν/μίου Κρήτης Εθν. Εμπειρογνώμονας στην ΕΕ, Υπεύθυνη Τμήματος IASO Medical Research and Innovation Συντονίστρια HHQ, επικεντρώθηκε στον τρόπο και τα οφέλη του προγράμματος.

Στο σύνολο, περίπου 300 επαγγελματίες υγείας μεταξύ των οποίων 60 γιατροί, περισσότερες από 80 μαίες, 100 επαγγελματίες υγείας και φοιτητές παρακολούθησαν το έργο και τους απονεμήθηκε ο τίτλος του «HHQ Αmbassador». Οι πρέσβεις αυτοί παρακολούθησαν τα σεμινάρια και συντάχθηκαν με το αντικαπνιστικό στρατόπεδο. Σε αυτούς απονεμήθηκε το pin HHQ, το πιστοποιητικό και το Τoolkit.

Αποτέλεσμα αυτού είναι 2.000 και πλέον γιατροί, να έχουν πρόσβαση σήμερα σε μία ισχυρή «τράπεζα» βιβλιογραφίας και υλικού για να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τις γυναίκες στην προσπάθεια τους να διακόψουν το κάπνισμα.

Επιδράσεις του καπνίσματος στη γυναικεία Υγεία

Ο Άγγελος Χατζάκης, Καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, αναφέρθηκε στις επιδράσεις του καπνίσματος στη
γυναικεία Υγεία.

Σημείωσε πως «ήδη μόνο μέσα σε ένα χρόνο έχει υπάρξει τεράστια αλλαγή στο προφίλ των καπνιστών στην Ελλάδα, καθώς έχει μειωθεί αρκετά -πάνω από 5%- ο αριθμός των ατόμων που κάπνιζαν τα παραδοσιακά τσιγάρα. Ωστόσο ο αγώνας για
ένα μέλλον χωρίς καπνό συνεχίζεται από την επιστημονική κοινότητα».

Οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού

Ο Γιώργος Κοντόπουλος, Ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής “Institute of Life ”Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος, Ειδικός Γονιμότητας και υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, υπογράμμισε πως το κάπνισμα συνδέεται με αυξημένη νοσηρότητα και θνησιμότητα στα περισσότερα αναπνευστικά νοσήματα.

Όπως είπε, μελέτες, έχουν δείξει ότι οι καπνιστές είναι πιο ευάλωτοι σε λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος είτε βακτηριακής, είτε ιογενούς προέλευσης, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, η φυματίωση κ.α.

Από την πλευρά της, η Καλλιρρόη Κουρέα, Καρδιολόγος Διδάκτωρ ΕΚΠΑ, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Β΄ Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής ΠΓΝ Αττικόν, αναφέρθηκε στις ιδιαιτερότητες της καπνιστικής συμπεριφοράς και της διακοπής του καπνίσματος στις γυναίκες, καθώς το κάπνισμα αποτελεί μία άκρως βλαβερή συνήθεια, η οποία είναι ένα από τα σημαντικότερα, αν όχι το σημαντικότερο πρόβλημα δημόσιας υγείας.

Τέλος, ο Ματθαίος Φλαμουράκης, Γενικός Χειρουργός, επιστημονικός συνεργάτης Παν/μίου Κρήτης, ερευνητής σε θέματα τοξικολογίας καπνικών προϊόντων, αναφέρθηκε στις συμβατικές και εναλλακτικές μεθόδους καπνίσματος (ηλεκτρονικό τσιγάρο και προϊόντα Heat- not-Burn, HnB), αλλά και στις επιπτώσεις που έχει η χρήση τους στη γυναικεία και γενικότερα ανθρώπινη υγεία.

Όλο Υγεία

Scroll to Top