Διαβήτης: Σε κίνδυνο η υγεία των ασθενών από την υποβάθμιση των Διαβητολογικών Κέντρων

διαβήτης

Χρειαζόμαστε άρτια εκπαιδευμένους γιατρούς για το Διαβήτη και επαναξιολόγηση των Διαβητολογικών Κέντρων, αναφέρει η ΕΔΕ. Θεσμοθετημένη, από το 2018, η εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στο Διαβήτη και ακόμη δεν έχει λάβει τη μορφή της οριστικής υλοποίησης.

 

«Στη χώρα μας, τα Διαβητολογικά Κέντρα και Ιατρεία συνεχώς αποδυναμώνονται και υπολειτουργούν λόγω ελλείψεως εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας», δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Διαβητολογικής Εταιρείας (ΕΔΕ), Αναστασία Μαυρογιαννάκη, Παθολόγος–Διαβητολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Διευθύντρια Β’ Παθολογικής Κλινικής & Υπεύθυνη Διαβητολογικού Κέντρου ΓΝΑ «ΝΙΜΤΣ».

«Η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: χρειαζόμαστε γιατρούς άρτια εκπαιδευμένους, όχι μόνο στην Αθήνα αλλά και στην Περιφέρεια, ώστε να προσφέρεται στους πολίτες υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα. Άμεσα πρέπει να επαναξιολογηθούν τα Διαβητολογικά Κέντρα, να συσταθούν θέσεις εξειδικευμένων στον Σακχαρώδη Διαβήτη και να ξεκινήσει η εξειδίκευση στον Σακχαρώδη Διαβήτη», τονίζει η κ. Μαυρογιαννάκη, με αφορμή την 14η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη.

Σημειώνει ότι η θεσμοθετημένη, από το 2018, εξειδίκευση Παθολόγων και Παιδιάτρων στον Διαβήτη δεν έχει λάβει ακόμη τη μορφή της οριστικής υλοποίησης, παρά την έκδοση Υπουργικής Απόφασης με εφαρμοστικές διατάξεις, αφού δεν έχουν εκδοθεί ακόμη οι διευκρινιστικές εγκύκλιοι για την ενεργοποίησή της και δεν υπάρχει ακόμη δυνατότητα εξειδίκευσης νέων γιατρών.

2.700.000 άτομα συνδέονται με το Διαβήτη

 

Τη σοβαρότητα του Σακχαρώδους Διαβήτη τονίζει ο Γενικός Γραμματέας της ΕΔΕ, Κωνσταντίνος Μακρυλάκης, Καθηγητής Παθολογίας – Μεταβολικών Νοσημάτων στην Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ.

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης είναι μια δύσκολα αντιληπτή και πολύπλοκη νόσος που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές και επιβαρύνει την ποιότητα ζωής.

Εκτιμάται ότι το 12% του ελληνικού πληθυσμού ζει με Διαβήτη, και το 29,1% από τα άτομα με Διαβήτη είναι αρρύθμιστα, ενώ το 12,4% του πληθυσμού εμφανίζει προδιαβήτη.

Συνολικά, περίπου 2.700.000 άτομα συνδέονται με αυτή τη νόσο, αναφέρει ο κ. Μακρυλάκης.

«Είναι ζωτικής σημασίας οι επαγγελματίες του χώρου της Υγείας να είναι εκπαιδευμένοι και ενήμεροι όσον αφορά την έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του Διαβήτη, προκειμένου να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στους πάσχοντες από τη νόσο. Πραγματικά, η επιστημονική εξειδίκευση στον τομέα του Διαβήτη πρέπει να ανανεωθεί και να ενισχυθεί, καθώς αυτός ο τομέας έχει αδικηθεί για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, λόγω της έλλειψης εξειδικευμένων γιατρών και της έλλειψης προσωπικού. Αυτή η κατάσταση, αν συνεχιστεί, θα οδηγήσει τα Διαβητολογικά Κέντρα και τα Διαβητολογικά Ιατρεία στη χώρα μας σε αποδυνάμωση και εκθέτει σε κίνδυνο την υγεία των ασθενών με Διαβήτη», σημειώνει ο κ. Μακρυλάκης.

Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα-Δράση της ΕΔΕ

 

Το κεντρικό μήνυμα των δράσεων ενημέρωσης που υλοποιεί η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία για το Σακχαρώδη Διαβήτη, στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη, φέτος, είναι «Ενημερώσου για τους κινδύνους του Σακχαρώδους Διαβήτη, δράσε έγκαιρα». Η εκστρατεία ενημέρωσης εστιάζει στη σημαντικότητα της αναγνώρισης του κινδύνου για Διαβήτη τύπου 2 με σκοπό την καθυστέρηση ή την πρόληψη της εμφάνισης των διαβητικών επιπλοκών.

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ, Αναστασία Μαυρογιαννάκη, αναφερόμενη στο μήνυμα της φετινής εκστρατείας, επισημαίνει ότι πολλοί άνθρωποι διαγιγνώσκονται με Διαβήτη τύπου 2 όταν υπάρχουν ήδη επιπλοκές. Για τα άτομα που κινδυνεύουν από Διαβήτη τύπου 2, η ενημέρωση και η αναγνώριση του κινδύνου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη ή στην καθυστέρηση της νόσου και των επιπλοκών της. Για τα άτομα με Διαβήτη, η έγκαιρη διάγνωση και η σωστή αντιμετώπιση είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των διαβητικών επιπλοκών.

Το κόστος του Διαβήτη

 

Στην Ελλάδα, το συνολικό μέσο ετήσιο κόστος για κάθε άτομο με Διαβήτη και επιπλοκές υπολογίζεται σε 7.000 €, ενώ το 12% του προϋπολογισμού για την Υγεία αναλώνεται για την αντιμετώπιση της νόσου και των επιπλοκών της.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι ο προσυμπτωματικός είναι οικονομικά αποδοτικός και κρίνονται αναγκαίες οι στρατηγικές πρόληψης.

Η Πρόεδρος της ΕΔΕ αναφέρει, επίσης, ότι για τους επαγγελματίες Υγείας είναι απαραίτητη η βέλτιστη εκπαίδευση ώστε να παρέχουν την καλύτερη δυνατή φροντίδα στα άτομα με Διαβήτη.

Στόχος μας, ως επιστημονική εταιρεία, είναι η εξασφάλιση ποιοτικής εκπαίδευσης και η ύπαρξη εξειδικευμένων λειτουργών Υγείας ώστε να επιτευχθούν υψηλού επιπέδου ιατρική φροντίδα, μείωση των επιπλοκών και μείωση του κόστους για το σύστημα υγείας, καταλήγει.

Έφη Φουσέκη
Έφη Φουσέκη

Η Eφη Φουσέκη καλύπτει με εγκυρότητα και συνέπεια το ιατρικό ρεπορτάζ, ως διαπιστευμένος συντάκτης υγείας(Υπουργείο Υγείας). Παρακολουθεί επιστημονικά συνέδρια στη Eλλάδα και στο εξωτερικό, καταγράφει την πολιτική υγείας στη χώρα μας και έχει συνεργαστεί με μεγάλα ειδησεογραφικά Μέσα (antenna.gr, enikos.gr).

Scroll to Top