Διαβήτης τύπου 2: Το πώς μιλάτε αποκαλύπτει εάν τον έχετε, σύμφωνα με νέα μελέτη

φωνή διαβήτης τύπου 2

Ο διαβήτης τύπου 2 αποτελεί μια παγκόσμια πανδημία και στις μέρες απαιτεί λήψη αίματος για την πρώτη διάγνωση. Τώρα η τεχνητή νοημοσύνη χρειάζεται μόνο τη φωνή σας.

Ο διαβήτης τύπου 2 είναι μια χρόνια νόσος που εμφανίζεται, όταν το πάγκρεας δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα ινσουλίνης ή ο ίδιος ο οργανισμός δε μπορεί να χρησιμοποιήσει αποτελεσματικά την ινσουλίνη που παράγει. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα.

Η τεχνητή νοημοσύνη βοηθά στην επιτάχυνση των ιατρικών διαγνώσεων και τώρα έχει ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της: μπορεί να εντοπίσει τον διαβήτη τύπου 2 σε κάποιον, σε μόνο λίγα δευτερόλεπτα, από τον τρόπο που μιλάει, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από επιστήμονες από το Klick Labs, δημοσιεύτηκε στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health.

Όταν είστε συναισθηματικά φορτισμένοι, μεθυσμένοι ή νυσταγμένοι, θα παρατηρήσετε ότι η φωνή επηρεάζεται από μια σειρά βιολογικών παραγόντων, κάτι που ανοίγει τον δρόμο στην τεχνητή νοημοσύνη να εντοπίσει ανεπαίσθητες αλλαγές που μπορεί να αναπτυχθούν με αλλαγές στην υγεία.

«Οι τρέχουσες μέθοδοι ανίχνευσης μπορεί να απαιτούν πολύ χρόνο, ταξίδι και κόστος», λέει ο Jaycee Kaufman, ερευνητής στο Klick Labs. «Η τεχνολογία φωνής έχει τη δυνατότητα να άρει εντελώς αυτά τα εμπόδια».

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η ομάδα ζήτησε από 267 συμμετέχοντες –μερικούς με διαβήτη τύπου 2 και άλλους χωρίς– να καταγράφουν μια σταθερή φράση έξι φορές την ημέρα σε μια εφαρμογή τηλεφώνου, για μια περίοδο δύο εβδομάδων. Συνολικά 18.465 ηχογραφήσεις υποβλήθηκαν σε επεξεργασία για να εξαχθούν 14 διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα φωνητικά, συμπεριλαμβανομένου του τόνου και της έντασης.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα σύνολο από αυτές τις ηχογραφήσεις για να εκπαιδεύσουν την τεχνητή νοημοσύνη σχετικά με το πώς ακούγεται η φωνή ενός ατόμου, με βάση παράγοντες όπως το φύλο, την ηλικία, τον ΔΜΣ και το αν είχε διαβήτη τύπου 2 ή όχι. Χρησιμοποίησαν τα εναπομείναντα δείγματα για να ελέγξουν τι «μάθαινε» η τεχνητή νοημοσύνη.

Λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία και το φύλο, το μοντέλο κατάφερε να εντοπίσει τον διαβήτη τύπου 2 σε επίπεδο ακρίβειας 89% για τις γυναίκες και 86% για τους άνδρες.

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι τα βασικά φωνητικά σήματα που εντόπισαν τον διαβήτη τύπου 2 ήταν διαφορετικά για τους άνδρες και τις γυναίκες. Στους άνδρες, η διακύμανση της έντασης και του πλάτους ήταν πιο σημαντικές. στις γυναίκες, οι παραλλαγές στον τόνο ήταν το βασικό.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι μεγαλύτερες και πιο διαφορετικές ομάδες ανθρώπων πρέπει να υποβληθούν σε εξετάσεις για να επικυρώσουν αυτά τα αποτελέσματα, αλλά τα πρώτα ευρήματα είναι θετικά.

Ο διαβήτης τύπου 2 σήμερα

Αυτήν τη στιγμή, η διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 απαιτεί λήψη αίματος, ακολουθούμενη από μακρά αναμονή για ανάλυση και αναφορά. Αυτή η μέθοδος απαιτεί κάτι περισσότερο από πρόσβαση σε μια εφαρμογή smartphone. Ενώ 1 στους 11 ενήλικες παγκοσμίως έχει διαγνωστεί με την πάθηση, οι ερευνητές πιστεύουν ότι εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι ζουν με διαβήτη τύπου 2.

«Το να μπορέσουμε να μειώσουμε αυτόν τον αριθμό θα σήμαινε επίσης ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε θεραπείες νωρίτερα και θα μειώσουμε το κόστος διαχείρισης του διαβήτη στον πληθυσμό» αναφέρουν οι ερευνητές.

 

Scroll to Top