Κεντρικό πρόσωπο της εμβολιαστικής καμπάνιας covid-19 η Αναστασία Κοτανίδου

covid-19

Συντονισμένη προσπάθεια από το υπουργείο Υγείας για την αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού έναντι της covid-19.

Αναρτήθηκε στο Χ (τέως Twitter) του πρωθυπουργού το νέο σποτ για τους εμβολιασμούς κατά της covid-19 -19, στο οποίο «πρωταγωνιστεί» η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.

«Ο εμβολιασμός κατά της covid-19 μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης κατά 90%. Μην το αμελείτε, ειδικά αν είστε άνω των 60 ετών ή ανήκετε σε ευπαθή ομάδα. Κλείστε το ραντεβού σας στο http://emvolio.gov.gr για τον νέο, ετήσιο εμβολιασμό!», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Στο θέμα της καμπάνιας αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης απαντώντας σε επίκαιρη Ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Αθηνάς Λινού με θέμα: «Καθυστέρηση στη λήψη προληπτικών και θεραπευτικών μέτρων εν όψει της έξαρσης της νόσου COVID-19 και άλλων αναπνευστικών λοιμώξεων».

Ο υπουργός είπε ότι ξεκίνησε η εμβολιαστική καμπάνια με ένα καινούργιο σποτ «το οποίο πιστεύω ότι θα είναι πολύ τραβηχτικό γιατί πρωταγωνιστεί μια συνάδελφός σας, πολύ διάσημη ιατρός, που στην περίοδο της Covid-19 νομίζω κέρδισε τα εύσημα της κοινής γνώμης, η κυρία Αναστασία Κοτανίδου, και έχει πραγματικά δώσει ψυχή στο σποτ αυτό.
Και πιστεύω θα επηρεάσει πολύ κόσμο με το κύρος της και αυτή την κόσμια φιγούρα και ευγενική της φυσιογνωμία που εμπνέει εμπιστοσύνη, πολύ κόσμο να πάει να εμβολιαστεί».

Οι εμβολιασμοί φέτος πάνε καλύτερα

Δεν είναι αληθής η εικόνα ότι φέτος οι εμβολιασμοί πάνε χειρότερα από πέρυσι ή ότι πηγαίνουμε χειρότερα από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τα ακριβή στοιχεία είναι τα εξής, ανέφερε. Πέρυσι είχαν γίνει 120.000 αναμνηστικές δόσεις Covid. Φέτος έχουν ήδη γίνει 262.114 εμβολιασμοί και μέσα στο μήνα αυτό έχουν ήδη προγραμματιστεί 40.411 ραντεβού ακόμα. Άρα, πάμε για 300.000 από 120.000 πέρυσι. Είμαστε πάνω από το 100% σε περισσότερους εμβολιασμένους κατά της Covid σε ένα χρόνο.

Ο υπουργός είπε ότι υπήρχε αργοπορημένη έγκριση από τον ΕΜΑ της επικαιροποιημένης δόσης του εμβολίου και άρα, αναγκαστικά η καμπάνια ξεκίνησε σχετικά αργότερα. Ήταν όμως έτοιμο το κράτος. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 659 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη τη χώρα πάλι σημαντικά περισσότερα από ότι πέρυσι. Όσον αφορά την γρίπη μέχρι τις 18/1 έχουν διενεργηθεί σε όλη την επικράτεια 2.934.584 εμβολιασμοί. Εξ αυτών έχουν γίνει και με ιατρική συνταγή και χωρίς ιατρική συνταγή και έχουν εμβολιαστεί σήμερα που μιλάμε το 60% των συμπολιτών μας που έχουν ηλικία 60 έτη και πάνω.

Γιατροί και φαρμακοποιοί στη μάχη του εμβολιασμού

Το Υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει και έχει ξεκινήσει διάλογο και με τους γιατρούς, αλλά και με τους φαρμακοποιούς για για να συμμετέχουν στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Οι γιατροί να πείσουν τον πληθυσμό των ευάλωτων ομάδων και αυτών που οι οδηγίες λένε ότι πρέπει να εμβολιαστούν αλλά και τους φαρμακοποιούς καθόσον σε πάνω από 14 ευρωπαϊκές χώρες τα φαρμακεία συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid, σημείωσε.

«Άρα, όταν ολοκληρώσουμε αυτές τις συζητήσεις και ξεκαθαρίσουμε τη διαδικασία, τα πρωτόκολλα, την αμοιβή θα ξεκινήσουμε μια νέα καμπάνια για να πούμε ότι ειδικά το εμβόλιο Covid που δεν έχει την έννοια της εποχικότητας – το εμβόλιο της γρίπης γίνεται από τον Οκτώβριο μέχρι το Μάρτιο όταν έχουμε τη γρίπη-, το εμβόλιο για την Covid 19 όμως μπορεί να γίνεται 12 μήνες το χρόνο, καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους γιατί κυκλοφορεί καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους.

Άρα, θα προσπαθήσουμε να φτιάξουμε ένα νέο μοντέλο όπου θέλουμε, αν τα καταφέρουμε, να εμπλέξουμε περισσότερο και τους ιδιώτες γιατρούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια και περισσότερο και τους φαρμακοποιούς ως συμμάχους μας σε αυτή την προσπάθεια».

Τα πρωτόκολλα εμβολιασμού

Σχετικά με τον εμβολιασμό από τα φαρμακεία υπάρχουν πρωτόκολλα είπε. Δεν γίνεται αυτόματα την επόμενη μέρα στο φαρμακείο εμβόλιο Covid αλλά εκπαιδεύονται οι φαρμακοποιοί που θα κάνουν το εμβόλιο Covid και εκπαιδεύονται για ποιο πράγμα; Για την περίπτωση που κάτι δεν θα έχει πάει καλά.
Και ασφαλώς στα πρωτόκολλα ασφαλείας, δηλαδή η αναμονή κάποια λεπτά μέσα στο φαρμακείο αφού κάνεις το εμβόλιο Covid θα πρέπει να τηρείται όπως ακριβώς και όταν πηγαίναμε στα εμβολιαστικά κέντρα ή όταν πηγαίνουμε τώρα στα κέντρα υγείας, στις δημόσιες δομές.

«Δεν είπαμε ανεξέλεγκτα. Πρώτα θα συμφωνήσουμε τα πρωτόκολλα, τη διαδικασία και την εκπαίδευση. Αυτό θα εγκριθεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ότι αυτή είναι η διαδικασία που παρέχει ασφάλεια. Και μετά θα πάμε να ξεκινήσουμε τη διαδικασία. Αλλά είναι κάτι που αν δεν ξεκινήσουμε τη συζήτηση και τη διαδικασία δεν θα φτάσουμε ποτέ στο αποτέλεσμα».

Προφανώς η ασφάλεια των ανθρώπων είναι το πρωτεύον, είπε. Όμως, από την άλλη εφόσον συμφωνήσαμε ότι η αύξηση των εμβολιασμών είναι πρωτεύον πράγμα για τη δημόσια υγεία, νομίζω ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια ως χώρα να αφήσουμε 12.000 φαρμακεία έξω από αυτή τη προσπάθεια.

«Έχουμε ένα τεράστιο δίκτυο φαρμακείων στην Ελλάδα, ίσως το πυκνότερο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κόσμος συνηθίζει και γνωρίζει το φαρμακείο της γειτονιάς του και μπορεί και ο φαρμακοποιός να παίξει ένα πολύ θετικό ρόλο σε αυτό».

Προφανώς, όμως, τίποτα από αυτά δεν μπορεί να γίνει χωρίς τους γιατρούς, τόνισε. «Το κεντρικό πρόσωπο το οποίο θα πείσει έναν άνθρωπο ότι πρέπει να κάνει το εμβόλιο, ότι είναι ασφαλές να κάνει το εμβόλιο, και ότι το εμβόλιο θα του σώσει τη ζωή, Είναι ο γιατρός του».

Ο κ. Γεωργιάδης, εξέφρασε την βεβαιότητα ότι «αν συντονίσουμε όλες αυτές τις δυνάμεις σε ένα σκοπό και σε ένα ρυθμό οι εμβολιασμοί μας του χρόνου, όταν φτάσουμε το χειμώνα δηλαδή το 2024-2025, θα είναι πολύ καλύτεροι και άρα θα μπορέσουμε να σώσουμε πολύ περισσότερες ζωές».

Όλο Υγεία

Scroll to Top