Μονάδα Μαστού στο Ογκολογικό Νοσοκομείο Μεταξά σε λειτουργικό αδιέξοδο

Σε λειτουργικό αδιέξοδο είναι η Μονάδα Μαστού στο Νοσοκομείο Μεταξά, καθώς παραιτήθηκε η μοναδική ειδικευμένη γιατρός, όπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων. Δεν υφίσταται κλείσιμο, απαντά η Διοίκηση του Νοσοκομείου από την πλευρά της.

Η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του Ογκολογικού Νοσοκομείου «Μεταξά» οδηγεί σε λειτουργικό αδιέξοδο τη Μονάδα Μαστού, σύμφωνα με καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων. Οι παραιτήσεις προσωπικού λόγω σωματικής και ψυχολογικής του εξόντωσης ή λόγω της τεράστιας απογοήτευσης από την ανυπαρξία στήριξης του έργου του από διοικήσεις και υπουργείο είναι συχνές. Θύματα της τραγικής κατάστασης που επικρατεί οι ασθενείς, οι οποίοι ψάχνουν εναλλακτική λύση στο πρόβλημά τους.
Σύμφωνα με το Σύλλογο Εργαζομένων τους τελευταίους δέκα μήνες η Μονάδα Μαστού λειτουργούσε υποστελεχωμένη, με τη συνδρομή της μοναδικής ειδικευμένης ιατρού και περιστασιακά κάποιων ειδικευομένων.

Παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν καλύφθηκαν οι αυξημένες ανάγκες και η μοναδική ειδικευμένη γιατρός οδηγήθηκε σε παραίτηση.

Το “Άλμα Ζωής” είχε ενημερώσει τον υπουργό υγείας

Το πρόβλημα είχε επισημάνει σε επιστολή του προς τον υπουργό υγείας ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής», από τον Ιούλιο. Αναφερόταν στην αποχώρηση για λόγους υγείας, ενός από τους δύο εξειδικευμένους χειρουργούς μαστού από τη Μονάδα Μαστού και για την κάλυψη των αναγκών της μονάδας από την μία εναπομείνουσα ιατρό.

Η εξέλιξη αυτή οδήγησε σε τρομερή δυσχέρεια στην ομαλή λειτουργία του τμήματος που καλύπτει τεράστιες ανάγκες εξειδικευμένης αντιμετώπισης παθήσεων μαστού της 2ης ΥΠΕ που περιλαμβάνει τον Πειραιά και τα Νησιά του Αιγαίου όπως επίσης και πολλές ασθενείς από την Πελοπόννησο και όχι μόνον, τόνιζε στην επιστολή.

Για τη λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας είχε κατατεθεί επανειλημμένα αίτημα για την πρόσληψη τουλάχιστον δύο ειδικευμένων επικουρικών γιατρών. Επιπλέον απαιτείται πέρα από τους εξιδεικευμένους γιατρούς, η παρουσία ειδικού ακτινολόγου και εξειδικευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αναφέρει ο Σύλλογος Εργαζομένων.
Σημειώνει ότι στη Μονάδα Μαστού πραγματοποιούνται όλες οι σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές πράξεις που αφορούν σε βιοψίες, στερεοτακτικές βιοψίες, χειρουργεία με ογκοπλαστική και πλαστική αποκατάσταση, παρακολούθηση των ασθενών, πρωινά τακτικά εξωτερικά ιατρεία, πλήρες πρόγραμμα ολοήμερης λειτουργίας ιατρείων, αλλαγές χειρουργικών τραυμάτων, διοικητική υποστήριξη ασθενών, εξιτήρια, αναρρωτικές άδειες, φάκελοι ΚΕΠΑ και συνταγογράφηση.
Το προεδρείο του Συλλόγου εργαζομένων τονίζει πως η ύπαρξη, πλήρους στελεχωμένης, ειδικής Μονάδας Μαστού, σε ένα ογκολογικό νοσοκομείο είναι προφανής και αναντίρρητη, καθώς μπορεί να αποτελέσει τον ακρογωνιαίο λίθο που θα αφορά την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, την παροχή κατάλληλης θεραπείας και τη συστηματική παρακολούθηση των ασθενών μετεγχειρητικά.

Απάντηση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Μεταξά

Η Διοίκηση του Νοσοκομείου παραδέχεται ότι η Μονάδα Μαστού αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά δεν υφίσταται θέμα να κλείσει, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι «καλό θα είναι να μην προκαλούμε αδικαιολόγητο πανικό στους ογκολογικούς ασθενείς, μέσω διακίνησης ειδήσεων που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Η Μονάδα Μαστού, σημειώνει η Διοίκηση, απαντώντας στο Σύλλογο Εργαζομένων, παρά τις όποιες δυσκολίες εξυπηρετεί πλήθος ασθενών που χρήζουν στενής ιατρικής παρακολούθησης ή εξειδικευμένης χειρουργικής επέμβασης, σε αγαστή συνεργασία με τα υπόλοιπα τμήματα του Νοσοκομείου.

 

Scroll to Top