Εικόνες-σοκ από το νοσοκομείο Μεταξά: Ασθενείς περιμένουν στις σκάλες για χημειοθεραπείες

νοσοκομείο Μεταξά

Τέλος δεν έχει η ταλαιπωρία των ασθενών στο αντικαρκινικό νοσοκομείο Μεταξά, το οποίο αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης των υπηρεσιών, υποχρηματοδότησης  και απαρχαιωμένου τεχνολογικού εξοπλισμού.

Τα οξυμένα προβλήματα προκάλεσαν πρόσφατα την παρέμβαση του υπουργού Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την απομάκρυνση του διοικητή του νοσοκομείου. Το νοσοκομείο Μεταξά επιχορηγήθηκε με 7 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων για δύο μήνες.

Δεν φτάνει όμως αυτό αναφέρει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννάκος, χρειάζονται πολλά ακόμα να γίνουν, προκειμένου το νοσοκομείο Μεταξά να παρέχει αξιοπρεπείς συνθήκες φροντίδας στους ασθενείς.

Φωτογραφίες που σοκάρουν

Γροθιά στο στομάχι είναι οι φωτογραφίες που ανέβασε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, που επισκέφθηκε σήμερα το νοσοκομείο Μεταξά. Ασθενείς περιμένουν στα σκαλιά να υποβληθούν σε χημειοθεραπεία, σκουριασμένοι λέβητες και σωληνώσεις, παραπέμπουν σε τριτοκοσμικές συνθήκες.

«Απαράδεκτο να περιμένουν ασθενείς με καρκίνο και συνοδοί τους στα σκαλιά για να κάνουν χημειοθεραπείες. Αξίζουν περισσότερης προσοχής», τονίζει ο κ. Γιαννάκος.

Εκεί όμως που παθαίνεις σοκ είναι στο λεβητοστάσιο και αντικρίζοντας τις σωληνώσεις κλιματισμού, ύδρευσης και αποχέτευσης, αναφέρει ο κ. Γιαννάκος. Πρόσφατα μάλιστα εξαιτίας αυτών των προβλημάτων αναβλήθηκε χειρουργείο γυναίκας, λόγω βλάβης στον εξαερισμό. Έχει διαταχθεί ΕΔΕ.

Η τεχνική υπηρεσία υπολειτουργεί, λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, αναφέρει ότι έγινε διαγωνισμός για την αλλαγή των σωληνώσεων ύδρευσης και αποχέτευσης το 2018, χωρίς να συμπεριλάβουν τον κλιματισμό, αλλά ακυρώθηκε ο διαγωνισμός παρ΄ ότι κατακυρώθηκε σε εταιρεία.

Η έλλειψη προσωπικού έχει επιπτώσεις στη φροντίδα των ασθενών

Σύμφωνα με τον κ. Γιαννάκο, λειτουργούν τρείς ή τέσσερεις χειρουργικές αίθουσες στις έξι που έχει αναπτυγμένες το νοσοκομείο, κυρίως λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Πολλές βιοψίες αργούν πάνω από μήνα παρ΄ ότι αυτό αποτελεί βελτίωση μετά την αποκάλυψη για αναμονή 47 ημερών γυναίκας που χρειάσθηκε η παρέμβαση του υπουργού να βγει η βιοψία.

Οριακά έχει βελτιωθεί η κατάσταση διότι μεταφέρθηκε και δεύτερη διοικητική γραμματέας για να περνάει τις γνωματεύσεις στο πληροφοριακό σύστημα. Όμως οι καθυστερήσεις σε πολλά δείγματα είναι πάνω από μήνα λόγω έλλειψης παθολογοανατόμων και τεχνολόγων. Με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στη τεχνική υπηρεσία.

«Απορεί κανείς πως το νοσοκομείο αυτό λειτουργεί», αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, τονίζοντας ωστόσο ότι το Νοσοκομείο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες ασφαλείς στους ασθενείς με καρκίνο. Όμως πρέπει άμεσα να αντιμετωπισθούν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την εξυπηρέτηση των ασθενών και τον πεπαλαιωμένο, σκουριασμένο εξοπλισμό.

«Είναι να απορεί κανείς πως άφησαν έτσι χωρίς παρεμβάσεις 40 χρόνια το νοσοκομείο», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top