Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού: Σταματούν τα τακτικά χειρουργεία λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων

Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού

Από την Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, διακόπτονται οι προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά στο Νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού.

Η τραγική έλλειψη προσωπικού και ειδικά αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ, οδηγεί σε αναστολή τακτικών χειρουργείων, τι στιγμή μάλιστα που σύντομα αναμένεται η λειτουργία απογευματινών χειρουργείων, σύμφωνα με όσα έχει εξαγγείλει ο υπουργός Υγείας.

Η διακοπή προγραμματισμένων χειρουργείων στην παρούσα φάση αφορά το νοσοκομείο Παίδων «Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού». Έτσι από Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου δε θα πραγματοποιούνται τακτικές χειρουργικές επεμβάσεις, αποφάσισε η συνέλευση των γιατρών του χειρουργικού τομέα.

«Το Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού εφημερεύει εναλλάξ με το Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» 15 ημέρες τον μήνα. Παρά το μεγάλο όγκο περιστατικών που εξυπηρετείται στα χειρουργεία του, υπάρχει εδώ και καιρό το πρόβλημα υποστελέχωσης. Έτσι, τα περιστατικά της λίστας τακτικών χειρουργείων λιμνάζουν, και οι χειρουργικές κλινικές δεν έχουν τη δυνατότητα να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, ούτε το εκπαιδευτικό τους έργο, καθώς από τις 10 χειρουργικές αίθουσες του νοσοκομείου είναι ενεργές μόνο οι 2!», αναφέρουν οι γιατροί σε ανακοίνωσή τους.

Το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι γνωστό στη Διοίκηση

Το Τμήμα Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου, σημειώνουν, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης εδώ και αρκετούς μήνες, και περισσότερο μετά τη συνταξιοδότηση δύο ιατρών και την μη ανανέωση της σύμβασης ιδιώτη ιατρού.

«Οι εναπομείναντες ιατροί αναισθησιολόγοι υπερεφημερεύουν κατ’ επανάληψη, και οι τελευταίες αυτές εξελίξεις τους επιβαρύνουν πολύ περισσότερο, με συνέπεια να μην μπορούν να καλύψουν με ασφάλεια το πρόγραμμα εφημεριών του νοσοκομείου, αλλά και τις αίθουσες χειρουργικών επεμβάσεων που ήταν ενεργές έως τώρα, οι οποίες ήταν ήδη εξαιρετικά μειωμένες σε σχέση με τις προδιαγραφές του νοσοκομείου. Από τον Ιούνιο του 2023 έχουν ενημερωθεί τόσο η Διοίκηση του νοσοκομείου, όσο και η 1η Υγειονομική Περιφέρεια, αλλά δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα, ούτε έχουν προκηρυχθεί οι διαθέσιμες οργανικές θέσεις».

Το πρόβλημα προσωπικού πρέπει άμεσα να λυθεί

Όπως αναφέρουν οι γιατροί «καθώς η ύπαρξη περισσότερων ιατρών αναισθησιολόγων, αλλά και νοσηλευτών χειρουργείου και αναισθησιολογικού είναι απαραίτητη για να λειτουργήσουν περισσότερες χειρουργικές αίθουσες, οι κλινικές/τμήματα του Χειρουργικού Τομέα διακόπτουν τις προγραμματισμένες επεμβάσεις σε παιδιά, αναγνωρίζοντας την έλλειψη προσωπικού ως πρόβλημα που οφείλει να λυθεί άμεσα, ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ασφάλεια των ασθενών και των εργαζόμενων στα χειρουργεία του νοσοκομείου».

Όλο Υγεία

Scroll to Top