Οι περιφερειακές ανισότητες στον τομέα της Υγείας

Συνέδριο-Υγεία

Όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή από τα αστικά κέντρα τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία που αντιμετωπίζει στον τομέα της Υγείας.

Τα μεγάλα προβλήματα στην υγειονομική στελέχωση της περιφέρειας αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση για την Υγεία στο 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης, που διεξάγεται στην Πάτρα.

«Όσο πιο απομακρυσμένη είναι μια περιοχή τόσο μεγαλύτερη είναι η δυσκολία, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί δύσκολα οι γιατροί επιλέγουν να συνεχίσουν εκεί την καριέρα τους», δήλωσε, χαρακτηριστικά ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Έφερε ως παράδειγμα περιοχές, όπου προκηρύχθηκαν θέσεις με υψηλούς μισθούς και πάλι έμειναν κενές. Σημείωσε ότι, για φέτος, έχει ήδη προϋπολογιστεί αύξηση των επιδομάτων για τις άγονες περιοχές και για συγκεκριμένες ειδικότητες, που λείπουν σταθερά από την περιφέρεια.

Παρόλα αυτά, ανέφερε ότι η περιφέρεια δεν υστερεί σε όλους τους τομείς, καθώς τα νοσοκομεία της Αττικής έχουν χαμηλότερο αριθμό νοσηλευτριών ανά κατειλημμένη κλίνη σε σχέση με αυτά της περιφέρειας.

Υποχρηματοδότηση του Συστήματος Υγείας

Σχετικά με την υποχρηματοδότηση ο κ. Θεμιστοκλέους παραδέχθηκε ότι η Ελλάδα υστερεί κατά δύο μονάδες του ΑΕΠ σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, λόγω υψηλότερων δαπανών για το συνταξιοδοτικό και την άμυνα. Ωστόσο, όπως είπε, γίνονται τα πρώτα βήματα για να κλείσει αυτή η ψαλίδα, μιας και η κυβέρνηση έδωσε φέτος επιπλέον 480 εκατομμύρια ευρώ στα νοσοκομεία, ενώ όλος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος κατά 1 δισ. ευρώ.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ασθενείς στην Περιφέρεια

Για αδυναμία στα νοσοκομεία όμορων νομών να αντιμετωπίσουν περιστατικά, με αποτέλεσμα να γίνονται πολλές διακομιδές στην Πάτρα έκανε λόγο η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας στη Δυτική Ελλάδα ,Άννα Μαστοράκου. «Κάθε πολίτης πρέπει να έχει την ασφάλεια ότι το πρόβλημά του θα αντιμετωπιστεί στον τόπο του», σημείωσε και ζήτησε να δοθεί έμφαση στην περιφερειακή διαχείριση της υγείας.

Στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ρευματοπαθείς στην περιφέρεια αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρευματοπαθών Πάτρας και αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΡευΜΑζην, Φωτεινή Ασημακοπούλου.

Αναγκάζονται να μετακινηθούν στην Πάτρα προκειμένου να βρουν εξειδικευμένο γιατρό και να κάνουν τις εξετάσεις τους. Επίσης πρόσθεσε ότι με τον νέο νόμο έγινε πιο δύσκολη η συνταγογράφηση φαρμάκων υψηλού κόστους από ιδιώτες γιατρούς για τους ανασφάλιστους ρευματοπαθείς, οπότε και αυτοί παραπέμπονται στα νοσοκομεία.

«Οι προκλήσεις μεγεθύνονται ανάλογα με την απόσταση του ασθενούς από το αστικό κέντρο και οι δαπάνες ανά άτομο για την υγειονομική περίθαλψη στην περιφέρεια σε σχέση με τα αστικά κέντρα δεν είναι ακριβοδίκαιες», σημείωσε ο γενικός και οικογενειακός γιατρός, διδάκτωρ της Ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ανάργυρος Μαριόλης.

Ανέφερε ότι οι ανισότητες υποδαυλίζονται από την έλλειψη ικανού υγειονομικού προσωπικού στην περιφέρεια και υλικοτεχνικών υποδομών, την απουσία επενδυτικών προγραμμάτων και τα αυξημένα κόστη συντήρησης στις υπάρχουσες δομές υγείας.

Το 12ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), διεξάγεται στο Πολιτιστικό & Συνεδριακό Κέντρο Πανεπιστημίου Πατρών, από την Πέμπτη 30 Μαΐου έως το Σάββατο 1 Ιουνίου και διοργανώνεται από την Εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», το Παρατηρητήριο Περιφερειακών Πολιτικών, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Όλο Υγεία

Scroll to Top