Στην τελική ευθεία η λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ

ΕΣΥ

Οι προϋποθέσεις και το πλαίσιο λειτουργείας των απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ θα αναλυθούν σήμερα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας.

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία επί πληρωμή των απογευματινών χειρουργείων σε νοσοκομεία του ΕΣΥ θα αναλύσουν σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους , σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους.

Η Αριστοτέλους έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους ότι η μεταρρύθμιση των απογευματινών χειρουργείων θα προχωρήσει παρά τις έντονες αντιδράσεις γιατρών και νοσηλευτών του Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Όπως έχει ανακοινωθεί το σχέδιο μπαίνει σε εφαρμογή από 1η Μαρτίου.

Τα απογευματινά χειρουργεία θα λειτουργήσουν στη λογική των απογευματινών ιατρείων. Για να μπορεί μία κλινική να έχει το δικαίωμα να οργανώσει απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή, θα πρέπει να έχει εκπληρώσει στο ακέραιο τον προγραμματισμό χειρουργείων που κάνει το πρωί, όπως ίσχυε μέχρι τώρα.

Τι θα πληρώνει ο ασθενής

Ο ασθενής στα απογευματινά χειρουργεία θα πληρώνει τη συμμετοχή που προβλέπεται από τον ΕΟΠΥΥ, το 30% δηλαδή της αμοιβής. Οι γιατροί θα πληρώνονται από το 100% της αμοιβής που δημιουργείται από το 30% του ασθενούς και από το 70% που δίνει ο ΕΟΠΥΥ. Το 100% θα το μοιράζονται γιατροί, νοσηλευτές, τραυματιοφορείς και όσοι συμμετέχουν στη χειρουργική ομάδα.

Το υπουργείο Υγείας με χρηματοδότηση από το υπουργείο Ανάκαμψης σχεδιάζει 50.000 χειρουργεία να γίνουν δωρεάν και θα αφορούν ασθενείς που έχουν συμπληρώσει μεγάλο χρονικό διάστημα στη λίστα αναμονής.

Ενιαία Λίστα Χειρουργείου

Ο υπουργός υγείας θα αναφερθεί και στην Ενιαία Λίστα Χειρουργείου, την οποία χαρακτηρίζει «την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση την οποία προωθεί». Αναμένεται να να είναι πλήρως προσβάσιμη στους πολίτες σε δύο μήνες και μέσω αυτής θα μπορούν να έχουν εικόνα για κάθε κλινική ξεχωριστά και τον μέσο χρόνο αναμονής για χειρουργείο.

Σε δεύτερο χρόνο θα επιτραπεί και το ιδιωτικό έργο των γιατρών του ΕΣΥ. «Όχι κάθε μέρα, αλλά, αφού έχουν συμπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους στο ΕΣΥ, να μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους και με δουλειά εκτός ΕΣΥ, δηλαδή σε ιδιωτικές κλινικές ή σε ιδιωτικό ιατρείο», έχει αναφέρει ο υπουργός.

Οι αντιδράσεις

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) κάνει λόγο για κατάργηση κάθε έννοιας δωρεάν δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης, σε τρία στάδια:

Απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία και λοιπές επί πληρωμή ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.
Έξοδος των γιατρών ΕΣΥ προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια, χωρίς κανέναν σχεδόν περιορισμό.
Ανεξέλεγκτη είσοδος ιδιωτών γιατρών στα  δημόσια νοσοκομεία.

Έχει προκηρύξει πανελλαδική απεργία στις 22 Φεβρουαρίου.

Τη διαφωνία της με τα απογευματινά χειρουργεία έχει εκφράσει και η ΠΟΕΔΗΝ, κάνοντας λόγο για δημιουργία ασθενών δύο ταχυτήτων και για ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.

Όλο Υγεία

Scroll to Top