Υποχρεωτική η ένταξη στον προσωπικό γιατρό – Μέχρι τέλος του χρόνου οι εγγραφές

Κέντρα Αποκατάστασης, ΙΣΑ, προσωπικό γιατρό, Λωρίδα της Γάζας

Αν ο πολίτης δεν εγγραφεί στο σύστημα του προσωπικού γιατρού θα έρθει να αντιστοιχηθεί με κάποιο προσωπικό γιατρό από το Υπουργείο Υγείας, χωρίς ποινή.

Μετά από ένα διάστημα στασιμότητας επανέρχεται το μέτρο της υποχρεωτικής εγγραφής στον προσωπικό γιατρό, αλλά αυτή τη φορά χωρίς ποινές. Μέχρι το τέλος του έτους ο κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα να εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό και αν ο πολίτης το ξεχάσει, δεν επιλέξει, θα έρθει να αντιστοιχηθεί με κάποιο προσωπικό γιατρό από το Υπουργείο και τελειώνει η συζήτηση για τα penalties.

«Ναι, είναι υποχρεωτική η ένταξη στον προσωπικό γιατρό, χρειάζεται οπωσδήποτε να καταλάβουμε ότι το κομμάτι της πρόληψης είναι αναπόσπαστο κομμάτι της φροντίδας υγείας. Θα πρέπει λίγο να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε την πρόληψη με έναν άλλο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι πολίτες επιλέγουν γιατρό κοντά στο μέρος που ζουν

Το υπουργείο Υγείας προχωράει στην ενίσχυση του θεσμού μέσω της αύξησης των προσωπικών γιατρών στο σύστημα σε επίπεδο δήμου, ώστε να μπορεί κάθε πολίτης να βρει προσωπικό γιατρό κοντά στο μέρος που ζει και εργάζεται.
Σχετικά με όσους έχουν ήδη εγγραφεί, περίπου το 56% του πληθυσμού, θα γίνει ανακατανομή και οι πολίτες θα διαλέξουν γιατρούς στο επίπεδο του δήμου.

«Δεν έχει νόημα η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αν ο γιατρός είναι μακριά. Ο προσωπικός γιατρός είναι προσωπικός. Θα τον χρειαστείς γρήγορα και θα τον βρεις», δήλωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Οι επιλογές των πολιτών: Οι τρεις μεταρρυθμίσεις

Ο πολίτης έχει δύο δυνατότητες. Είτε να επιλέξει δωρεάν εγγραφή σε προσωπικό γιατρό, είτε ιδιώτη επί πληρωμή. Ξεκαθαρίζεται ότι ο προσωπικός ιατρός είναι γενικοί ιατροί και παθολόγοι, δεν μπαίνουν άλλες ειδικότητες.

Σήμερα στο σύστημα συμμετέχουν 2015 γιατροί του Δημόσιου τομέα και 1272 του ιδιωτικού. Για να καλυφθεί ο πληθυσμός χρειάζονται ακόμα 1370 προσωπικοί γιατροί.

Εκτιμάται ότι περίπου 2.500 ιδιώτες γιατροί θα μπουν στο σύστημα, οι οποίοι θα πληρώνονται από τον πολίτη που θα τους επιλέξει.

Μεταρρύθμιση πρώτη:

Το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο προσθέτει ιδιώτες γενικούς γιατρούς και παθολόγους μέσα στο σύστημα του προσωπικού γιατρού για όποιον ασθενή επιθυμεί να παίζει το ρόλο του προσωπικού του γιατρού ο ιδιωτικός του γιατρός.

«Δεν παρεμβαίνουμε στη μεταξύ τους σχέση. Εμείς προσφέρουμε δωρεάν υπηρεσία στον πολίτη. Αν αυτός επιθυμεί τη θέση του προσωπικού γιατρού να την επιτελεί ο δικός του γιατρός, του επιτρέπουμε να έχει αυτή την ελευθερία που δεν την επιτρέπαμε μέχρι εχθές», είπε ο υπουργός.

Μεταρρύθμιση δεύτερη:

Επιπλέον κίνητρα ώστε οι νέοι γιατροί να επιλέγουν την ειδικότητα γενικού γιατρού ή παθολόγους. «Είναι πάρα πολύ δύσκολο έως αδύνατο να οικοδομήσουμε πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και γενικά και δευτεροβάθμια φροντίδα υγείας χωρίς παθολόγους. Και η Ελλάδα ενώ έχει γιατρούς δεν έχει παθολόγους. Πρέπει με κάποιο τρόπο να στρέψουμε περισσότερους αποφοίτους των ιατρικών σχολών σε αυτή την ειδικότητα», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Μεταρρύθμιση τρίτη:

Η θέσπιση όλων των δεικτών παρακολούθησης του έργου των προσωπικών γιατρών αποτελεί το κλειδί της δεύτερης φάσης της μεταρρύθμισης. «Θα παρακολουθούμε σε πάρα πολύ συγκεκριμένα πεδία αυτή τη σχέση και θα μετράμε σε εθνική κλίμακα ή σε περιφερειακή κλίμακα την επίπτωση αυτής της σχέσης στη διάρκεια του χρόνου, πάνω σε όλη την πορεία και την εξέλιξη της υγείας του γενικού πληθυσμού», τόνισε ο υπουργός.

Σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των παραπάνω υπολογίζεται ότι αρχές Μαΐου θα έχει δημοσιευτεί ο νόμος και οι ΚΥΑ που απαιτούνται. Και το δεύτερο εξάμηνο του έτους ανοίγουν οι νέες θέσεις για τους γιατρούς σε επίπεδο δήμου και ξεκινάει να γίνεται λειτουργικό το σύστημα, ώστε μέχρι τέλος του χρόνου να έχει αυξηθεί η δεξαμενή για να μπορούν να εγγραφούν οι πολίτες.

Όλο Υγεία

Scroll to Top