Υπουργείο Υγείας: Ποιες ιατρικές ειδικότητες χορηγούν botox και υαλουρονικό οξύ

αισθητικές επεμβάσεις

Τι αναφέρεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας σχετικά με την εφαρμογή θεραπειών βοτουλινικής τοξίνης (botox) και υαλουρονικού οξέος

Διευκρινίσεις σχετικά με την εφαρμογή θεραπειών βοτουλινικής τοξίνης (π.χ. Botox) και υαλουρονικού οξέος», περιγράφει σε εγκύκλιό του ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Στην εγκύκλιο επισημαίνεται πως πρόκειται για γνωμοδότηση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), στην οποία διευκρινίζονται τα εξής:

Η εφαρμογή υαλουρονικού οξέος και βοτουλινικής τοξίνης (Botox) αποτελεί ιατρική πράξη και διενεργείται για αισθητικούς και θεραπευτικούς σκοπούς από ειδικευμένους/-ες ιατρούς των εξής ειδικοτήτων (στα εκπαιδευτικά προγράμματα των οποίων εμπίπτει η εν λόγω τεχνική):

  • Πλαστικής, Επανορθωτικής και Αισθητικής Χειρουργικής
  • Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας
  • Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής.

Επιπλέον, ιατροί των ειδικοτήτων Νευρολογίας, Νευροχειρουργικής και Οφθαλμολογίας δύνανται να χρησιμοποιούν την ως άνω τεχνική αποκλειστικά για θεραπευτικούς σκοπούς, τοπικά στην πάσχουσα περιοχή και σε συγκεκριμένες επιστημονικά τεκμηριωμένες ενδείξεις.

Δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων

Η Ελληνική Δερματολογική και Αφροδισιολογική Εταιρεία αλλά και οι Ιατρικοί Σύλλογοι έχουν δεχθεί διαμαρτυρίες και δεκάδες αναφορές για παράνομη και επικίνδυνη άσκηση ιατρικών αισθητικών επεμβάσεων.

«Είναι αδιανόητη συνθήκη, του να εφαρμόζονται ιατρικές πράξεις και θεραπευτικά πρωτόκολλα αισθητικής δερματολογίας από «επαγγελματίες» ομορφιάς με καμία εκπαίδευση σε χώρους μη αδειοδοτημένους, σε επιχειρήσεις με τον ανύπαρκτο και μη αναγνωρισμένο τίτλο Ιατρικής Αισθητικής, όπως επίσης σε κέντρα αισθητικής, κομμωτήρια, «νυχάδικα», και δυστυχώς ακόμη και σε σπίτια και που διαφημίζονται στο Διαδίκτυο με προσφορές και οικονομικά πακέτα», είχε σχολιάσει η ΕΔΑΕ.

Καταγγελίες ότι τρίτοι, μη ιατροί, εκτελούν σε μη αδειοδοτημένους φορείς ΠΦΥ (ιατρεία) επεμβατικές ιατρικές πράξεις αισθητικής φύσεως όπως είναι η εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης (botox) έχει δεχθεί και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ). Σημείωνε μάλιστα ότι το αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής είναι ότι έχουν αυξηθεί οι αναφορές για παραμορφώσεις προσώπου ή άλλων σημείων του σώματος, δυσμορφίες, νεκρώσεις, λοιμώξεις, αλλεργικές αντιδράσεις κλπ.

Ο ΙΣΑ εφιστά την προσοχή στο κοινό, υπογραμμίζοντας ότι οι ενέργειες αυτές αποτελούν ιατρική πράξη που εκτελείται αποκλειστικά από ιατρούς των οποίων το γνωστικό αντικείμενο της ειδικότητάς τους το δικαιολογεί και το επιτρέπει. Οι ιατροί αυτοί διαθέτουν την κατάλληλη εκπαίδευση και εμπειρία, και εκτελούν αυτές τις ιατρικές πράξεις σε νόμιμους και αδειοδοτημένους χώρους.

Όλο Υγεία

Scroll to Top