Πώς βοήθησε τη γυναίκα του να χάσει 30 κιλά σε ένα χρόνο: «Πρέπει να λέμε στους ανθρώπους ότι είναι χοντροί»

κιλά

Ο επαγγελματίας fitness coach από τη Τζαμάικα, που είναι γνωστός με το όνομα “Mr Motivator” υποστηρίζει ότι πρέπει να λέμε στους ανθρώπους ότι είναι χοντροί και αποκαλύπτει το κόλπο που βοήθησε τη γυναίκα του να χάσει 30 κιλά σε ένα χρόνο.

Οι πρακτικές του politically correct στον δυτικό κόσμο, ωστόσο, μάς καλούν να είμαστε πολύ προσεκτικοί με αυτά που λέμε για να μην προκαλέσουμε προσβολή. «Αλλά όταν πρόκειται για το βάρος, τι κάνει η σιωπή μας στην υγεία του κόσμου;», διερωτάται ο Mr Motivator, γράφοντας στη Daily Mail.

Σήμερα, υπάρχει μια κρίση παχυσαρκίας και διαβήτη παγκοσμίως, η οποία παρατηρείται φυσικά και στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει ο Mr Motivaton, κάποτε ανέλαβε ως fitness coach έναν άντρα που ζύγιζε 152 κιλά. Δεν μπήκε σε φόρμα βάζοντας το κεφάλι του στην άμμο και πιστεύοντας ότι όλα ήταν εντάξει.

κιλά
Φωτογραφία: Mr Motivator/Facebook

«Πρέπει όλοι να αναλάβουμε την ευθύνη για την υγεία και την ευημερία μας, διαφορετικά γινόμαστε ευθύνη έναντι του συστήματος υγείας. Και η άσκηση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη», τονίζει ο ίδιος και συνεχίζει:

«Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου ως εκπαιδευτής γυμναστικής στο Ηνωμένο Βασίλειο το 1983, ήταν απολύτως εντάξει να πιέσω κάποιον στην κοιλιά και να του πω να χάσει λίγο βάρος. Αυτό δεν θα τολμούσα ποτέ να το κάνω σήμερα».

Οι αλλαγές στη νοοτροπία που οδήγησαν σε αύξηση της παχυσαρκίας

Η μέση παχυσαρκία όχι μόνο έχει αυξηθεί τα τελευταία 30 χρόνια, αλλά και η στάση μας απέναντί της έχει αλλάξει. Το 63% των ενηλίκων στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι υπέρβαροι. «Αλλά αποκαλέστε κάποιον χοντρό ή προτείνετε να προσπαθήσει να αδυνατίσει. Το πιθανότερο είναι να κατηγορηθείτε για body shaming και χοντροφοβία», πρόσθεσε ο Mr Motivator.

κιλά
Φωτογραφία: Mr Motivator/Facebook

Πίσω στη δεκαετία του 1980, η φυσική κατάσταση δεν αφορούσε τις συνδρομές στο γυμναστήριο, τους χρόνους τρεξίματος ή το πόσο βάρος σηκώνεις. Ήταν διασκέδαση. Εκείνη την εποχή, η βιομηχανία του γυμναστηρίου προωθούταν από ταινίες όπως το Footloose, το Flashdance και το Jane Fonda’s Workout. Ο δίσκος με τις μεγαλύτερες πωλήσεις της δεκαετίας του ’80 ήταν το Physical της Olivia Newton-John. Με άλλα λόγια, το fitness ήταν cool. Η φυσική κατάσταση ήταν σέξι.

Δεν ισχύει το ίδιο κα σήμερα. Τώρα, η άσκηση είναι πολύ συχνά κάτι που οι άνθρωποι κάνουν μόνοι τους, ιδιωτικά, σε διαδρόμους ή σε υπόγεια γυμναστήρια. Αλλά δεν είναι μόνο το ζήτημα της φυσικής κατάστασης, είναι να είσαι με τους ανθρώπους και να μοιράζεσαι τη χαρά της κίνησης.

Όπως περιγράφει, μέρος του λόγου που έχει αυτή τη θετική νοοτροπία είναι αυτό που έπρεπε να περάσει για να είναι εδώ που είναι σήμερα.  «Πήρα το παρατσούκλι “Mr Motivator” επειδή ενθάρρυνα τη Βρετανία να κινηθεί -ακόμα κι αν αυτό απαιτούσε κάποιες επώδυνες αλήθειες. Σίγουρα, θα βοηθήσω τους ανθρώπους αν χρειαστεί να χάσουν βάρος: είναι συχνά η αρχή που χρειάζονται».

Η εμπειρία της συζύγου του

Η αγαπημένη μου σύζυγος Σάντρα ήταν υπέρβαρη ως αποτέλεσμα της εμμηνόπαυσης. Για 20 χρόνια, πάλευε να χάσει βάρος, παρά το γεγονός ότι ασκούνταν μαζί μου κάθε πρωί. Θυμάμαι ένα βράδυ ντύθηκε για να βγει έξω, αλλά, όταν έφτασε στην εξώπορτα, έπρεπε να γυρίσει πίσω και να αλλάξει γιατί είχε ιδρώσει. Η αυτοπεποίθησή της ήταν στον πάτο.

κιλά
Φωτογραφία: Mr Motivator/Facebook

«Ντέρικ, δεν θυμάμαι την τελευταία φορά που κάποιος άλλος εκτός από εσένα είπε κάτι καλό για την εμφάνισή μου», του είπε μία μέρα. «Είδα τα δάκρυα στα μάτια της. Και έκλαιγα κι εγώ μέσα μου», περιγράφει ο fitness coach.

Όμως πέρυσι όλα άλλαξαν. Πήγε μόνη της στην Ταϊλάνδη και άλλαξε τόσο την οπτική της όσο και τη στάση της. Αντί να κρίνει τον εαυτό της, έμαθε να τον αγαπά. Συνέχισε την άσκηση και εξοπλισμένη με αυτή τη νέα νοοτροπία, το βάρος άρχισε να μειώνεται.

«Μέσα σε ένα χρόνο είχε χάσει 30 κιλά. Τώρα η αυτοπεποίθησή της έχει επιστρέψει και όλοι της κάνουν κομπλιμέντα. Στέκεται περήφανη για άλλη μια φορά και εγώ έχω πίσω τη γυναίκα που παντρεύτηκα», λέει συγκινημένος ο Mr Motivator.

Παραδέχεται, βέβαια, ότι μερικοί άνθρωποι έχουν προδιάθεση να είναι πιο βαρείς από άλλους, αλλά ο καθένας μπορεί και πρέπει να αναλάβει την ευθύνη του εαυτού του.

κιλά
Φωτογραφία: Mr Motivator/Facebook

«Τώρα είμαι 71 και ο μεταβολισμός μου δεν είναι αυτός που ήταν. Έτσι αποφάσισα να τρώω μόνο το μισό από ό,τι μπαίνει στο πιάτο μου. Ακόμα κι όταν είναι το αγαπημένο μου, φροντίζω να αφήνω πάντα το μισό και κάποιος άλλος μπορεί να το απολαύσει», συνεχίζει ο Mr Motivator και καταλήγει:

«Ο κόσμος μου λέει συνέχεια να σταματήσω να ντύνομαι σαν τη δεκαετία του 1980 και να μην κινούμαι σαν να έχω το σώμα ενός άντρα της μισής μου ηλικίας. Εγώ τους λέω ότι αγαπώ τον εαυτό μου και πρέπει εκείνοι να κάνουν το ίδιο. Γιατί από εκεί ξεκινάει η απώλεια βάρους, όπως μπορεί να επιβεβαιώσει η γυναίκα μου. Η κίνηση είναι φάρμακο, και το χρειαζόμαστε τώρα περισσότερο από ποτέ».

Όλο Υγεία

Scroll to Top