Πόσο κινδυνεύετε από την υπέρταση του συζύγου σας; Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

υπέρταση

Περίπου οι μισές περιπτώσεις υπέρτασης σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες είναι κοινές μεταξύ των δύο συντρόφων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Το παραπάνω σημαίνει ότι εάν ο σύζυγος σας έχει υψηλή αρτηριακή πίεση, πιθανότατα έχετε και εσείς. Μεταξύ των ετεροφυλόφιλων ζευγαριών σε τέσσερις χώρες – Κίνα, Αγγλία, Ινδία και Ηνωμένες Πολιτείες – φάνηκε ότι οι γυναίκες που ήταν παντρεμένες με άνδρες με υψηλή αρτηριακή πίεση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν και οι ίδιες υπέρταση σε σχέση με εκείνες των οποίων οι σύζυγοι δεν είχαν υπέρταση.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο Journal of the American Heart Association. Σύμφωνα με αυτή και οι άνδρες που είχαν συζύγους με υπέρταση είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υπέρταση σε σύγκριση με τους άνδρες των οποίων οι γυναίκες δεν είχαν υπέρταση.

Η κατάλληλη θεραπεία για την υπέρταση αποτρέπει εκατομμύρια θανάτους

Η κατάλληλη θεραπεία για την υπέρταση θα μπορούσε να αποτρέψει 76 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως έως το 2050, υποστηρίζει ο ΠΟΥ. «Πολλοί άνθρωποι γνωρίζουν ότι η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι κοινή σε μεσήλικες και ηλικιωμένους ενήλικες στις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Κίνα και την Ινδία. Ωστόσο, με έκπληξη ανακαλύψαμε ότι σε αυτές τις χώρες, πολλά ηλικιωμένα ζευγάρια έχουν και οι δύο σύντροφοι υπέρταση. Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, περισσότερο από το 35% των ζευγαριών που είναι 50 ετών και άνω έχουν και οι δύο υπέρταση», δήλωσε ο Chihua Li, μεταδιδακτορικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και συγγραφέας της μελέτης.

Τι εξέτασαν οι ειδικοί στο πλαίσιο της μελέτης

«Η μελέτη μας είναι η πρώτη που εξετάζει την κοινή υπέρταση σε ζευγάρια από χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος χρησιμοποιώντας εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα, και ως εκ τούτου παρέχει μια σύγκριση μεταξύ διαφορετικών κρατών», είπε ο Λι. “Αυτή είναι επίσης η μεγαλύτερη μελέτη για αυτό το θέμα μέχρι σήμερα.”

Οι ερευνητές – με έδρα το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο Emory και το Πανεπιστήμιο Κολούμπια – εξέτασαν δεδομένα για 1.086 ζευγάρια στην Αγγλία. 3.989 ζευγάρια στις Ηνωμένες Πολιτείες. 6.514 ζευγάρια στην Κίνα και 22.389 ζευγάρια στην Ινδία. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν σε μελέτες και έρευνες μεταξύ 2015 και 2019.

Τα δεδομένα από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Αγγλία περιελάμβαναν ενήλικες 50 ετών και άνω και τους συζύγους τους, ανεξαρτήτως ηλικίας. Τα δεδομένα από την Κίνα και την Ινδία περιελάμβαναν ενήλικες 45 ετών και άνω και τους συζύγους τους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Για κάθε σύζυγο, χρησιμοποιήθηκε ο μέσος όρος τριών μετρήσεων της αρτηριακής πίεσης για την εκτίμηση της συνολικής συστολικής αρτηριακής πίεσης, δηλαδή της μεγάλης, σε μια μέτρηση και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης, που είναι η λεγόμενη μικρή.

Η μελέτη θεώρησε ότι κάποιος είχε υπέρταση εάν είχε συστολική αρτηριακή πίεση 140 ή μεγαλύτερη, διαστολική αρτηριακή πίεση 90 ή μεγαλύτερη ή ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης που διαγνώστηκε από γιατρό.Οι ερευνητές ερεύνησαν συγκεκριμένα και συνέκριναν πόσα από τα ζευγάρια στη μελέτη είχαν και οι δύο υπέρταση, που σημαίνει ότι τόσο ο σύζυγος όσο και η σύζυγος έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Τα ευρήματα της μελέτης για την κοινή υπέρταση

Οι ερευνητές βρήκαν «υψηλό επιπολασμό» της αρμονικής υπέρτασης και στις τέσσερις χώρες. Τα στοιχεία έδειξαν ότι το 47,1% των ζευγαριών στην Αγγλία είχαν αρμονική υπέρταση, το 37,9% στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 20,8% στην Κίνα και το 19,8% στην Ινδία.

«Αυτά τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι περίπου οι μισές από όλες τις περιπτώσεις υπέρτασης σε αυτές τις πολυπληθείς χώρες είναι κοινή πάθηση μεταξύ των ζευγαριών», έγραψαν οι ερευνητές. «Αυτές οι διαφορές απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση και είναι πιθανό να είναι πολυπαραγοντικές. Θα μπορούσαν να αποδοθούν σε πολιτισμικές διαφορές μεταξύ των χωρών», έγραψαν οι ερευνητές, προσθέτοντας ότι στο ασιατικό πολιτισμικό πλαίσιο, τα ζευγάρια μπορεί να είναι πιο πιθανό να μοιράζονται τις ίδιες συνήθειες διατροφής, άσκησης και τρόπου ζωής σε σύγκριση με τους δυτικούς πολιτισμούς, όπου υπερτερεί ο «ατομισμός».

Συνολικά, οι ερευνητές έγραψαν ότι ο υψηλός επιπολασμός της κοινής υπέρτασης μεταξύ των ζευγαριών σε διαφορετικές χώρες αποτελεί μια ευκαιρία να σχεδιάσουν τρόπους για να διαχειριστούν τα ζευγάρια από κοινού την ασθένεια, με έλεγχο για υψηλή αρτηριακή πίεση, παρακολούθηση από κοινού μαθημάτων άσκησης ή υιοθετώντας την ίδια υγιεινή δίαιτα και οι δύο.
«Οι στρατηγικές με επίκεντρο το ζευγάρι για τη διάγνωση και τη διαχείριση της πάθησης μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο.

 

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top