Θέλετε να προστατεύσετε τον εγκέφαλό σας και να μειώσετε τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ; Μια νέα μελέτη αποκαλύπτει ότι ο διαβήτης μπορεί να αυξήσει σημαντικά τις πιθανότητες εμφάνισης της νευροεκφυλιστικής αυτής νόσου, υπογραμμίζοντας τη σημασία της σωστής διαχείρισης του σακχάρου για την υγεία του εγκεφάλου σας.
Πώς συνδέεται ο διαβήτης με το Αλτσχάιμερ
Ο διαβήτης είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα, γνωστό και ως σάκχαρο, είναι υπερβολικά υψηλό. Η γλυκόζη αποτελεί την κύρια πηγή ενέργειας για το σώμα και προέρχεται τόσο από τις τροφές όσο και από την εσωτερική παραγωγή του οργανισμού. Η ινσουλίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το πάγκρεας, βοηθά τη γλυκόζη να εισέλθει στα κύτταρα για να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.
Στον διαβήτη, είτε το σώμα δεν παράγει αρκετή ή καθόλου ινσουλίνη, είτε δεν την χρησιμοποιεί σωστά, με αποτέλεσμα η γλυκόζη να παραμένει στο αίμα και να μην φτάνει στα κύτταρα.
Μετά από παρατήρηση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της συμπεριφοράς σε πρότυπα τρωκτικών, ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Νεβάδα, στο Λας Βέγκας (UNLV), διαπίστωσαν ότι ο διαβήτης τύπου 2 μπορεί να «αναδιαμορφώνει» τον εγκέφαλο με τρόπους παρόμοιους με τη νόσο Αλτσχάιμερ πρώιμης έναρξης.
«Ο διαβήτης ενδέχεται να μεταβάλλει τον εγκέφαλο παρόμοια με τα πρώιμα στάδια της νόσου Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο κύριος ερευνητής και καθηγητής ψυχολογίας του UNLV, James Hyman, στην ανακοίνωση.
«Απαιτείται περαιτέρω έρευνα, αλλά αυτά τα ευρήματα έχουν τη δυνατότητα να βοηθήσουν τους ερευνητές να ανακαλύψουν στοιχεία για καλύτερες στρατηγικές διάγνωσης ή θεραπείας της νόσου».
Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τα National Institutes of Health και δημοσιεύτηκε στο The Journal of Neuroscience.
5 τρόποι για να έχετε υγιή εγκέφαλο μέχρι τα γεράματα
Πώς διαταράσσει ο διαβήτης τον εγκέφαλο;
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 έχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν νευροεκφυλιστικές διαταραχές.
Ο λόγος, σύμφωνα με υπόθεση των ερευνητών, είναι ότι τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενδέχεται να επηρεάζουν τον πρόσθιο έσω φλοιό, ένα μέρος του εγκεφάλου που εμπλέκεται σε γνωστικές και συναισθηματικές λειτουργίες, σύμφωνα με δελτίο τύπου του UNLV.
Ο πρόσθιος έσω φλοιός συνδέεται με βασικές γνωστικές διαδικασίες όπως το κίνητρο, η λήψη αποφάσεων, η παρακολούθηση στόχων, η αναζήτηση ευχαρίστησης, η επεξεργασία ανταμοιβών και η ρύθμιση των συναισθημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.
Στα άτομα με διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου διαταράσσουν τα σήματα ανταμοιβής από τον ιππόκαμπο (το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη και τη μάθηση) προς τον πρόσθιο έσω φλοιό.
«Οι ανταμοιβές ή η επίτευξη στόχων είναι σημαντικές για να μας βοηθούν να λαμβάνουμε μελλοντικές αποφάσεις, επομένως αν ο εγκέφαλός μας ανταποκρίνεται διαφορετικά, είναι πιθανό οι μελλοντικές μας αποφάσεις να είναι επίσης διαφορετικές», δήλωσε ο Hyman στο Fox News Digital.
«Αυτό έχει μεγάλες επιπτώσεις για όσους διαχειρίζονται τον διαβήτη τύπου 2, καθώς η συμμόρφωση με τις εξετάσεις και τις αλλαγές στον τρόπο ζωής είναι βασικές πτυχές».
Αυτό θα μπορούσε επίσης να εξηγήσει γιατί είναι τόσο δύσκολο για πολλούς ανθρώπους να τηρήσουν νέες δίαιτες και προγράμματα άσκησης, σημείωσε ο Hyman, επειδή οι εγκέφαλοί τους δεν ανταποκρίνονται σε κανονικά επιβραβευτικά γεγονότα λόγω της νόσου.
Αλτσχάιμερ: Τεστ όσφρησης που μπορούμε να κάνουμε στο σπίτι «δείχνει» τη νόσο
«Αυτή η γνώση μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να επιμείνουν και να παραμείνουν συνεπείς, αφού οι αποτυχίες τους δεν οφείλονται σε προσωπική αδυναμία, αλλά στη μεταβαλλόμενη φυσιολογία του εγκεφάλου», τόνισε.
Ο Dr. Adam Scioli, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος στα Caron Treatment Centers στην Πενσυλβάνια, δήλωσε ότι είναι γνωστό πως το σύστημα ανταμοιβής του εγκεφάλου βοηθά στη χάραξη της μνήμης.
«Έχει νόημα ότι οποιαδήποτε ουσία, όπως η ζάχαρη, που επηρεάζει και υπερφορτώνει το σύστημα ανταμοιβής μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στη γνωστική και την εργασιακή μνήμη», ανέφερε ο Scioli, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη.
Η έννοια της ανταμοιβής και της μνήμης στον διαβήτη τύπου 2 έχει κάποιες ομοιότητες με τον εθισμό, σύμφωνα με τον ειδικό.
«Και οι δύο καταστάσεις περιλαμβάνουν επίσης μεταβολή της συνδεσιμότητας ιππόκαμπου–πρόσθιου έσω φλοιού, που επηρεάζει τη συμπεριφορά με στόχο και την επεξεργασία της μνήμης», ανέφερε.
«Προσφέρει επίσης μια ευκαιρία να παρέμβουμε νωρίτερα σε αυτές τις ασθένειες και να προλάβουμε ή να μετριάσουμε τη γνωστική εξασθένηση».
Αλτσχάιμερ: Πρωτοποριακή εξέταση αίματος δείχνει τη νόσο στα αρχικά στάδια
Απαιτείται περισσότερη έρευνα
Οι ερευνητές αναγνώρισαν ότι υπήρχαν κάποιες περιοριστικές συνθήκες στη μελέτη.
«Αυτή ήταν μια μελέτη σε τρωκτικά, οπότε η μετάφραση σε ανθρώπινες συνθήκες είναι δύσκολη», δήλωσε ο Hyman στο Fox News Digital.
«Επιπλέον, μοντελοποιήσαμε μόνο μία πτυχή του διαβήτη τύπου 2, τη χρόνια υπεργλυκαιμία, ενώ στους ανθρώπους υπάρχουν περισσότερα συμπτώματα. Είναι πιθανό αυτές οι άλλες πτυχές να έχουν διαφορετικές, είτε επιβαρυντικές είτε κατευναστικές, επιδράσεις».
Το Αλτσχάιμερ ξεκινά από τη γλώσσα: Τα 5 σημάδια που πρέπει να προσέξετε
«Αν διαγνωστείτε με διαβήτη τύπου 2, φροντίστε να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες των γιατρών και να διατηρείτε σταθερά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα», συμβούλευσε. «Πιστεύουμε ότι οι ακραίες διακυμάνσεις, πολύ υψηλά και πολύ χαμηλά επίπεδα σακχάρου, κάνουν τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στη νόσο Αλτσχάιμερ».