Ρευματοειδής αρθρίτιδα: 12 πρώιμα σημάδια που πρέπει να γνωρίζετε

ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια διαταραχή όπου το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου επιτίθεται στις αρθρώσεις του, προκαλώντας φλεγμονή.

Τα συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας συνήθως επηρεάζουν τα χέρια, τους καρπούς και τα πόδια. Η έγκαιρη και συνεπής αντιμετώπιση της αρθρίτιδας μπορεί να αποτρέψει περαιτέρω βλάβη των αρθρώσεων.

12 Πρώιμα σημάδια

Τα κύρια συμπτώματα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι ο πόνος στις αρθρώσεις και η δυσκαμψία. Πριν εμφανιστούν αυτά τα συμπτώματα, ένα άτομο μπορεί να εμφανίσει κάποια πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια.

Μερικά από αυτά τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια σχετίζονται με το πώς αισθάνεται ένα άτομο συνολικά, ενώ άλλα είναι ειδικά για τις αρθρώσεις. Τα συμπτώματα που επηρεάζουν τις αρθρώσεις ενός ατόμου είναι πιο πιθανό να υποδεικνύουν ρευματοειδή αρθρίτιδα, ιδιαίτερα εάν επηρεάζονται περισσότερες από μία αρθρώσεις ή και οι δύο πλευρές του σώματος.

Ο εντοπισμός αυτών των προειδοποιητικών σημαδιών μπορεί να βοηθήσει τους ανθρώπους να αναζητήσουν θεραπεία το συντομότερο δυνατό. Τα πρώιμα προειδοποιητικά σημάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας περιλαμβάνουν:

 1. Κόπωση
 2. Ελαφρύ πυρετό
 3. Απώλεια βάρους
 4. Δυσκαμψία
 5. Ευαισθησία στις αρθρώσεις
 6. Πόνος στις αρθρώσεις
 7. Πρήξιμο των αρθρώσεων
 8. Ερυθρότητα στις αρθρώσεις
 9. Θερμότητα στις αρθρώσεις
 10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα
 11. Μείωση του εύρους κίνησης
 12. Αρθρώσεις που προσβάλλονται και από τις δύο πλευρές

1. Κόπωση

Πριν εμφανίσει άλλα συμπτώματα, ένα άτομο με ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνεται εξαιρετικά κουρασμένο και να έχει έλλειψη ενέργειας. Μπορεί επίσης να αισθάνεται κατάθλιψη.

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να επηρεάσει:

 • καθημερινές δραστηριότητες
 • σχέσεις
 • σεξουαλική ορμή
 • παραγωγικότητα στην εργασία

Το αίσθημα κόπωσης μπορεί να οφείλεται στην αντίδραση του σώματος στη φλεγμονή στις αρθρώσεις.

2. Ελαφρύς πυρετός

Η φλεγμονή που σχετίζεται με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους αδιαθεσία και πυρετό. Μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένη θερμοκρασία, που είναι ένα πρώιμο σημάδι που μερικές φορές συνοδεύει την κόπωση. Μπορεί να προηγηθεί οποιωνδήποτε αξιοσημείωτων επιδράσεων στις αρθρώσεις.

3. Απώλεια βάρους

Ένα τρίτο πρώιμο προειδοποιητικό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η ανεξήγητη απώλεια βάρους, η οποία είναι πιθανώς μια έμμεση επίδραση της φλεγμονής. Όταν κάποιος αισθάνεται πυρετός και κούραση, μπορεί να χάσει την όρεξή του, κάτι που μπορεί να τον κάνει να χάσει βάρος.

4. Δυσκαμψία

Ένα άλλο πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας είναι η δυσκαμψία της άρθρωσης. Η δυσκαμψία μπορεί να εμφανιστεί σε μία ή δύο μικρές αρθρώσεις, συχνά στα δάχτυλα. Μπορεί να εμφανιστεί αργά αλλά μπορεί να διαρκέσει αρκετές ημέρες.

Εκτός από τη δυσκαμψία που επηρεάζει συγκεκριμένες αρθρώσεις, ένα γενικό αίσθημα ακαμψίας στο σώμα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Αυτός ο τύπος ακαμψίας συνήθως επηρεάζει ένα άτομο αφού είναι ακίνητο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό το σύμπτωμα είναι η αιτία της πρωινής δυσκαμψίας, χαρακτηριστικό παράπονο ασθενών με ρευματοειδή αρθρίτιδα.

5. Ευαισθησία στις αρθρώσεις

Η ευαισθησία των αρθρώσεων που επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια είναι ένα τυπικό πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Στα χέρια, η άρθρωση στη μέση και στη βάση των δακτύλων μπορεί να είναι ευαίσθητη όταν πιέζεται ή κατά τη διάρκεια της κίνησης.

Στα πόδια, οι αρθρώσεις στη βάση των δακτύλων μπορεί να είναι ευαίσθητες. Αυτός ο πόνος μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να περπατούν στις φτέρνες τους ή να σηκώνουν τα δάχτυλα των ποδιών τους καθώς περπατούν.

6. Πόνος στις αρθρώσεις

Ο πόνος στις αρθρώσεις στα δάκτυλα, τους καρπούς και τα πόδια είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η φλεγμονή κάνει την επένδυση της άρθρωσης παχύτερη και προκαλεί επίσης την παραγωγή επιπλέον υγρού της άρθρωσης.

Και οι δύο αυτοί παράγοντες ασκούν πίεση στην κάψουλα που περιβάλλει την άρθρωση και ερεθίζουν τις νευρικές απολήξεις της, προκαλώντας πόνο.

7. Πρήξιμο των αρθρώσεων

Οι πρησμένες αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι τυπικό σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Το πρήξιμο των αρθρώσεων τείνει να είναι πιο εμφανές καθώς εξελίσσεται η πάθηση, αλλά το ανεπαίσθητο οίδημα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι.

8. Ερυθρότητα των αρθρώσεων

Η φλεγμονή στις αρθρώσεις μπορεί να τους δώσει μια κόκκινη εμφάνιση. Ο αποχρωματισμός του δέρματος γύρω από τις αρθρώσεις στα χέρια και τα πόδια είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Η ερυθρότητα εμφανίζεται επειδή η φλεγμονή προκαλεί διεύρυνση των αιμοφόρων αγγείων στο περιβάλλον δέρμα. Τα ευρύτερα αγγεία επιτρέπουν περισσότερο αίμα να ρέει σε αυτήν την περιοχή, δίνοντας στο δέρμα μια κόκκινη όψη.

9. Θερμότητα στις αρθρώσεις

Η ζέστη των αρθρώσεων προκαλείται από φλεγμονή και μπορεί να είναι παρούσα πριν εμφανιστεί ερυθρότητα ή πρήξιμο. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

10. Μούδιασμα και μυρμήγκιασμα

Το μούδιασμα και το μυρμήγκιασμα που επηρεάζουν τα χέρια και τα πόδια μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Αυτά τα συμπτώματα προκαλούνται από φλεγμονή στις αρθρώσεις που μπορεί να προκαλέσει συμπίεση των νεύρων, με αποτέλεσμα την απώλεια της αίσθησης.

11. Μείωση του εύρους κίνησης

Στα πρώτα στάδια της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, ένα άτομο μπορεί να παρατηρήσει πρόβλημα στην κάμψη του καρπού του εμπρός και πίσω. Καθώς η ασθένεια εξελίσσεται, η βλάβη στις αρθρώσεις μπορεί να επηρεάσει τους συνδέσμους και τους τένοντες, καθιστώντας δύσκολη την κάμψη και την ανόρθωση τους.

12. Αρθρώσεις που προσβάλλονται και από τις δύο πλευρές

Είναι σύνηθες για άτομα που έχουν προσβληθεί από ρευματοειδή αρθρίτιδα να εμφανίζουν συμπτώματα στις ίδιες αρθρώσεις και στις δύο πλευρές του σώματος. Αν και αυτή η συμμετρία είναι τυπική, δεν ισχύει για όλους με την πάθηση.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top