Σε ποιο χέρι πρέπει να κάνετε τα εμβόλια για να είναι πιο αποτελεσματικά

εμβόλια, EMA

Η εποχή του κρυολογήματος και της γρίπης φέρνει εκατομμύρια ανθρώπους στα φαρμακεία και στα ιατρεία κάθε χρόνο για να κάνουν εμβόλια. Τα τελευταία χρόνια, το εμβόλιο κατά της γρίπης συνοδεύεται επίσης από το εμβόλιο για την COVID-19.

Όταν κάνουν αυτόν τον διπλό εμβολιασμό, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν ένα εμβόλιο σε κάθε χέρι, ενώ άλλοι επιλέγουν να κάνουν και τα δύο στο ίδιο χέρι. Αποδεικνύεται όμως ότι το χέρι που επιλέγουμε όταν κάνουμε εμβόλια μπορεί να επηρεάσει πόσο αποτελεσματικοί είναι οι εμβολιασμοί.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Υγείας και Επιστήμης του Όρεγκον αποφάσισαν να διερευνήσουν το ζήτημα της επιλογής χεριού ήδη από την αρχή της πανδημίας COVID-19. Σχεδόν 1.000 υπάλληλοι του OHSU συμμετείχαν στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στο The Journal of Clinical Investigation, όταν κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά τα εμβόλια για την COVID-19. Μία τυχαία ομάδα έλαβε και τις δύο δόσεις σε ένα χέρι, ενώ η άλλη έλαβε μία δόση εμβολίου σε κάθε χέρι.

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης

Και οι δύο ομάδες είχαν παρόμοιες αποκρίσεις αντισωμάτων τις πρώτες δύο εβδομάδες, αλλά την τρίτη και την τέταρτη εβδομάδα και τέσσερις, εκείνοι που είχαν λάβει τα δύο εμβόλια στα δύο χέρια είχαν σημαντικά αυξημένο μέγεθος και πλάτος αντισωμάτων. Η ανοσολογική απόκριση αυξήθηκε προοδευτικά με την πάροδο του χρόνου έως και τέσσερις φορές περισσότερο από την άλλη ομάδα.

Επιπλέον, όταν η παραλλαγή Omicron της COVID-19 εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, ένα χρόνο μετά τη χορήγηση του δεύτερου εμβολίου, το ανοσοποιητικό σύστημα της ομάδας των δύο χεριών είχε ακόμη πιο ισχυρή απόκριση από ό,τι με το αρχικό στέλεχος SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες δεν μπόρεσαν να δώσουν ακριβή εξήγηση για το φαινόμενο, αν και πιστεύουν ότι είναι πιθανό η ένεση ενός εμβολίου σε κάθε χέρι να δημιουργεί ξεχωριστές ανοσολογικές αποκρίσεις στους αντίστοιχους λεμφαδένες και στις δύο πλευρές.

«Αποδείχθηκε ότι ήταν ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που βρήκαμε και πιθανότατα δεν περιορίζεται μόνο στα εμβόλια για την COVID-19. Μπορεί να βλέπουμε μια σημαντική ανοσολογική λειτουργία», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Marcel Curlin στο New Atlas. «Με την εναλλαγή των χεριών, ουσιαστικά έχετε σχηματισμό ανοσολογικής μνήμης σε δύο τοποθεσίες αντί για μία».

Χρειάζεται να γίνει περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί εάν η ίδια ανοσολογική απόκριση μπορεί να παρατηρηθεί και με άλλους εμβολιασμούς πολλαπλών δόσεων, επομένως οι επιστήμονες δεν συνιστούν ακόμη να αλλάξετε τον τρόπο λήψης των εμβολίων. Όπως πάντα, συμβουλευτείτε πρώτα τον γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top