Συκώτι: Τα 5 σημαντικότερα προειδοποιητικά σημάδια της ηπατικής βλάβης – Τι να κάνετε εάν τα έχετε

συκώτι 7 σημάδια ηπατικής βλάβης

Το συκώτι, που είναι το μεγαλύτερο εσωτερικό όργανο στο σώμα μας, είναι υπεύθυνο για πολλές λειτουργίες. Ρυθμίζει την πήξη του αίματος, απομακρύνει τοξίνες όπως το αλκοόλ από την κυκλοφορία του αίματος, βοηθά στην παραγωγή της χολής και πολλά άλλα.

Αλλά το συκώτι μπορεί να υποστεί βλάβη και να έχει μειωμένη λειτουργία λόγω ασθένειας ή συνηθειών του τρόπου ζωής. Στην πραγματικότητα, η ηπατική νόσος είναι αρκετά συχνή, επηρεάζοντας 4,5 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρήξιμο στα δάχτυλα, τα χέρια ή τον καρπό: Πότε είναι σύμπτωμα για 3 σοβαρές παθήσεις

Η ηπατική νόσος είναι ένας πολύ ευρύς όρος που περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές καταστάσεις που βλάπτουν την κανονική ηπατική λειτουργία, σύμφωνα με τον Δρ. Douglas Weine, γαστρεντερολόγο στο Hackensack Meridian Health Center. Οι ηπατικές παθήσεις περιλαμβάνουν μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, ηπατίτιδα ή ακόμα και καρκίνο.

Μερικές φορές, αυτά τα συμπτώματα εμφανίζονται αμέσως, αλλά όχι πάντα.

«Τα σημάδια και τα συμπτώματα της ηπατικής νόσου συνήθως δεν εμφανίζονται μέχρι να υπάρξει σημαντική ηπατική βλάβη», δήλωσε ο Δρ. Bubu Banini, ηπατολόγος και επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Yale.

Λοιπόν, πώς ξέρετε πότε κάτι δεν πάει καλά με το συκώτι σας; Και πώς μπορείτε να καταλάβετε τι συμβαίνει; Ηπατολόγοι παραθέτουν στη Huffngton Post τα πέντε πιο κοινά προειδοποιητικά σημάδια ηπατικής νόσου και τι πρέπει να κάνετε εάν τα εντοπίσετε.

Τα 5 σημάδια που δείχνουν ότι το συκώτι δεν λειτουργεί σωστά

  1. Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών
  2. Σκούρα ούρα — ακόμα κι όταν είστε ενυδατωμένοι
  3. Σύγχυση
  4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά
  5. Μώλωπες και αιμορραγία εύκολα

1. Κιτρίνισμα του δέρματος ή των ματιών

«Ένα ανεπαίσθητο σημάδι ηπατικής νόσου είναι το κιτρίνισμα του λευκού των ματιών ή του δέρματος, γνωστό ως ίκτερος», είπε ο Δρ. Banini.

Αυτό συμβαίνει όταν υπάρχει περίσσεια χολερυθρίνης, μια χρωστική ουσία που δημιουργείται κατά τη φυσική διάσπαση των ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα. Η χολερυθρίνη συνήθως επεξεργάζεται από το συκώτι και απομακρύνεται από το σώμα, αλλά η υπερβολική ποσότητα της μπορεί να προκαλέσει ίκτερο και να υποδεικνύει προβλήματα με το συκώτι.

Βλάβη στο συκώτι: Ποιο δημοφιλές υγιεινό ρόφημα μπορεί να την προκαλέσει – Τα συμπτώματα σύμφωνα με ηπατολόγο

Ενώ τα υψηλά επίπεδα χολερυθρίνης δεν είναι πάντα ένα τεράστιο πρόβλημα για τους ενήλικες, το υποκείμενο πρόβλημα που το προκαλεί μπορεί να είναι, γι’ αυτό είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε κιτρίνισμα στο δέρμα ή στα μάτια.

2. Σκούρα ούρα — ακόμα κι όταν είστε ενυδατωμένοι

Τα σκούρα ούρα από μόνα τους συνήθως δεν ανησυχούν τους ανθρώπους. Συνήθως, είναι ένας δείκτης ότι πρέπει να πίνετε κάποια επιπλέον υγρά.

Αλλά είναι επίσης χαρακτηριστικό για άτομα με ηπατικές παθήσεις να εκκρίνουν σκούρα ούρα, είπε ο Δρ. Weine. Αυτό οφείλεται στη συσσώρευση χολερυθρίνης, η οποία μπορεί να μετατρέψει τα ούρα σε σκούρο πορτοκαλί, καφέ ή πορτοκαλί χρώμα. Εάν πίνετε κανονικά νερό και εξακολουθείτε να παρατηρείτε προβλήματα με το χρώμα των ούρων, μπορεί να είναι σημάδι ότι κάτι άλλο συμβαίνει.

3. Σύγχυση

Όλοι ξεχνάμε πράγματα κατά καιρούς, αλλά σημαντικές αλλαγές στην ψυχική σας κατάσταση δεν πρέπει να αγνοηθούν. Θα μπορούσαν να είναι σημάδι ηπατικών προβλημάτων ή μιας σειράς άλλων υποκείμενων προβλημάτων. Εάν αντιμετωπίζετε σύγχυση ή άλλα προβλήματα που σας αλλάζουν το μυαλό, αναζητήστε βοήθεια αμέσως.

«Ένα άτομο που είναι κατά τα άλλα υγιές μπορεί να αναπτύξει οξεία ηπατική ανεπάρκεια που θα μπορούσε να εκδηλωθεί ως αλλαγές στην ψυχική κατάσταση ή στην προσωπικότητα, όπως αποπροσανατολισμός, σύγχυση ή υπνηλία», είπε ο Δρ. Banini.

4. Πρήξιμο στα πόδια, τους αστραγάλους ή την κοιλιά

Μπορεί να μην συσχετίζετε αυτό το ζήτημα με προβλήματα στο συκώτι, αλλά το πρήξιμο στα πόδια σας θα μπορούσε ενδεχομένως να υποδηλώνει ότι κάτι δεν πάει καλά, είπε ο Δρ. Weine. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν αντιμετωπίζετε κίρρωση, η οποία είναι η ουλή του ήπατος.

Η κίρρωση επιβραδύνει τη ροή του αίματος μέσω του ήπατος και αυξάνει την πίεση στη φλέβα που φέρνει αίμα μέσω του οργάνου, σύμφωνα με τη Mayo Clinic. Η πίεση σε αυτή τη φλέβα, γνωστή ως πυλαία φλέβα, μπορεί να προκαλέσει τη συσσώρευση υγρού στα πόδια, που ονομάζεται οίδημα, και στην κοιλιά, που ονομάζεται ασκίτης.

Ήπαρ: Αυτό το σνακ τρώει κάθε μέρα για να έχει γερό συκώτι κορυφαίος ηπατολόγος

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, το οίδημα και ασκίτης μπορεί επίσης να εμφανιστούν εάν το συκώτι δεν μπορεί να παράγει αρκετή από ορισμένες πρωτεΐνες του αίματος, όπως η λευκωματίνη.

5. Μώλωπες και αιμορραγία εύκολα

Τα άτομα με ηπατική βλάβη μπορεί να μελανιάσουν ή να αιμορραγήσουν εύκολα όταν τραυματιστούν, είπε ο Δρ. Weine. Αυτό συμβαίνει επειδή το συκώτι παράγει πρωτεΐνες που χρειάζεται το αίμα για να πήξει, οπότε όταν το συκώτι δεν λειτουργεί καλά, είστε εύκολα επιρρεπείς σε αιμορραγία.

Τι να κάνετε εάν πιστεύετε ότι έχετε ηπατική βλάβη

Τα προβλήματα με το συκώτι δεν είναι κάτι που πρέπει να αγνοήσετε. Η βαριά ή μέτρια χρήση αλκοόλ, ο διαβήτης τύπου 2, η κοινή χρήση βελόνων, η επαφή με τοξίνες ή το οικογενειακό ιστορικό ηπατικής νόσου είναι όλοι παράγοντες κινδύνου για ηπατική βλάβη.

Εάν πιστεύετε ότι έχετε συμπτώματα ηπατικής βλάβης, είναι σημαντικό να το συζητήσετε με τον γιατρό σας. Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στα κόπρανα, εξάντληση, αλλαγές στην όρεξη και άλλα.

Ο Δρ. Banini πρότεινε να αναζητήσετε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε σοβαρό ίκτερο, απροσδόκητες αλλαγές στην ψυχική κατάσταση, ανάπτυξη μαύρων ή πισσωδών κοπράνων, εμετό με αίμα, προοδευτικό πρήξιμο της κοιλιάς, των αστραγάλων και των ποδιών ή δυσκολία στην αναπνοή.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top