Τα μυστικά μακροζωίας μιας 116χρονης γιαγιάς – Η γηραιότερη στον κόσμο που μελετούν οι επιστήμονες

116χρονη μακροζωία

Οι επιστήμονες μελετούν μια 116χρονη γιαγιά που γεννήθηκε το 1907 και είναι η γηραιότερη γυναίκα στον κόσμο εν ζωή.

Η αιωνόβια, Maria Branyas, είναι ο γηραιότερος άνθρωπος στον κόσμο και δεν έχει σοβαρά προβλήματα υγείας, εκτός από προβλήματα ακοής και κινητικότητας.

Η 116χρονη «Σούπερ Γιαγιά» ενημερώνει τακτικά τους followers της στο X (πρώηνTwitter), νίκησε τον Covid-19 το 2020 και επέζησε από τον Ισπανικό Εμφύλιο Πόλεμο, έναν φονικό σεισμό στις ΗΠΑ και μια μεγάλη πυρκαγιά. Συμβουλεύει όσους θέλουν να ζήσουν μια μακρά ζωή να απομακρυνθούν από τους «τοξικούς ανθρώπους» και να αποφεύγει την «υπερβολή».

Ερωτηθείσα για το μυστικό της μακροζωίας, έγραψε στο X: «Τάξη, ηρεμία, καλή σχέση με την οικογένεια και τους φίλους, επαφή με τη Φύση, συναισθηματική σταθερότητα, πολλή θετικότητα και μακριά από τοξικούς ανθρώπους».

Σε αντίθεση με τα περισσότερα άτομα της ηλικίας της, έχει μηδενικά καρδιαγγειακά νοσήματα και δεν έχει προβλήματα μνήμης ή άνοιας. Μπορεί να αφηγηθεί ιστορίες από την ηλικία των τεσσάρων ετών σαν να συνέβησαν χθες.

116χρονη μακροζωία
Η Maria Branyas σε ηλικία 18 ετών.

Οι επιστήμονες μελετούν την 116χρονη

«Είναι απίστευτη», ανάφερε στη DailyMail ο δρ Manel Esteller, διευθυντής του Ινστιτούτου Έρευνας Λευχαιμίας Josep Carreras (IJC-CERCA) και καθηγητής γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Ο δρ Εστέλερ πήρε δείγματα DNA, σάλιο, ούρα και αίμα, από την κυρία Branyas, την οποία επισκέφτηκε στο σπίτι φροντίδας της στο Ολότ της Χιρόνα, στη βόρεια Ισπανία. «Έχει τρομερή διαύγεια. Θυμάται με εντυπωσιακή ευκρίνεια σκηνές όταν ήταν μόλις τεσσάρων ετών και δεν παρουσιάζει κανένα καρδιαγγειακό νόσημα, κάτι που είναι πολύ συχνό σε ηλικιωμένους. Το μόνο που έχει είναι προβλήματα κινητικότητας και ακοής ».

Ο δρ Εστέλερ, παγκοσμίου κύρους στη γενετική, θέλει να ανακαλύψει μέσω των γονιδίων της, πόση σχέση έχει η μακροζωία της με τον τρόπο ζωής της.

Η κυρία Branyas, κόρη ενός δημοσιογράφου από την Παμπλόνα, γεννήθηκε στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια, στις 4 Μαρτίου 1907, αλλά επέστρεψε στην Ισπανία ως παιδί. Έζησε σε διάφορες περιοχές της περιοχής της Καταλονίας και είχε τρία παιδιά. Η 116χρονη έχει αναφέρει στο παρελθόν ότι έτρωγε γιαούρτι κάθε μέρα και απέφυγε τις «υπερβολές», προσθέτοντας: «Πάντα έτρωγα λίγο, αλλά τα πάντα, και δεν ακολούθησα ποτέ καμία δίαιτα. Δεν έχω υποφέρει από κάποια ασθένεια ούτε έχω κάνει ποτέ κάποιο χειρουργείο».

116χρονη
Σβήνοντας τα 116 κεράκια στις 4 Μαρτίου 2023 – Πηγή εικόνας: catalannews.com

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι πιστεύει επίσης ότι εξαρτάται από τα γονίδια και την «τύχη», και σε αυτό συμφωνεί και ο δρ Έστελερ: «Είναι σαφές ότι υπάρχει ένα γενετικό συστατικό επειδή υπάρχουν πολλά μέλη της οικογένειάς της που είναι άνω των 90 ετών». Σε ποιο βαθμό τα γονίδιά της την έχουν προστατεύσει από τη φθορά που σχετίζεται με την ηλικία είναι αυτό που θα προσπαθήσει να ανακαλύψει η ομάδα του στο εργαστήριο.

Και πρόσθεσε:«Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι είναι ένα άτομο με εξαιρετική ικανότητα ανθεκτικότητας… Είναι μια αληθινή επιζήσασα».

Η μελέτη θα αναλύσει έξι δισεκατομμύρια τμήματα του DNA της, εστιάζοντας σε 200 γονίδια που σχετίζονται άμεσα με τη γήρανση. Τα αποτελέσματα θα συγκριθούν, σύμφωνα με τον δρ Έστελερ, με αυτά που προέρχονται από τη μεσαία κόρη της, η οποία είναι 79 ετών. Έχει μια άλλη κόρη 90 ετών και έναν γιο που πέθανε σε ατύχημα όταν ήταν 77 ετών.

Στόχος της έρευνας είναι να βοηθήσει στην ανάπτυξη φαρμάκων, ικανών να καταπολεμήσουν ασθένειες που συνήθως προκαλούνται από τα γηρατειά.

Οι ερευνητές ελπίζουν με τη μελέτη των κυττάρων της Maria να τους δώσει νέες ενδείξεις για το πώς να αντιμετωπίσουν τις νευροεκφυλιστικές ή καρδιαγγειακές παθήσεις που σχετίζονται με την ηλικία και τον καρκίνο.

Scroll to Top