Η θεραπεία με κρύο νερό που μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, καρκίνου και διαβήτη

κρύο νερό

Η θεραπεία με κρύο νερό -όπως χρησιμοποιείται από τον κάτοχο του παγκόσμιου ρεκόρ που ονομάστηκε «Iceman»- θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο Αλτσχάιμερ, καρκίνου και διαβήτη, λένε οι ειδικοί της ιατρικής.

Η μέθοδος που δημιουργήθηκε από τον Wim Hof, λέγεται ότι μειώνει τον κίνδυνο φλεγμονωδών ασθενειών. Ο «Iceman» Hof κατέχει 26 παγκόσμια ρεκόρ, το πιο διάσημο από τα οποία είναι το μεγαλύτερης διάρκειας μπάνιο σε πάγο, το οποίο σύμφωνα με Βρετανούς ερευνητές μειώνει τη φλεγμονή βοηθώντας σε ασθένειες όπως το Αλτσχάιμερ, ο διαβήτης, οι καρδιοπάθειες και ο καρκίνος.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για να αποδειχθούν τα σωματικά του οφέλη, αλλά οι ασκήσεις αναπνοής είναι επίσης ωφέλιμες εκτός από την ψυχοθεραπεία.

«Η μέθοδος του Wim Hof φαίνεται να έχει το μεγαλύτερο όφελος στις κατηγορίες του στρες και της αντιφλεγμονώδους απόκρισης. Η φλεγμονή, ιδιαίτερα η χρόνια φλεγμονή, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές όπως καρδιακές παθήσεις, καρκίνο, διαβήτη, αρθρίτιδα, Αλτσχάιμερ και φλεγμονώδη νόσο του εντέρου. Επομένως, η μείωση της φλεγμονής είναι ευεργετική», σχολίασε σχετικά ο Δρ. Omar Almahayni, ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Warwick.

κρύο νερό
Φωτογραφία: wimhofmethod.com

Το πρόγραμμα του Wim Hof λέγεται ότι βελτιώνει τη ζωή ενός ατόμου και τη σύνδεσή του με τη φύση. Σύμφωνα με τον δημιουργό της, η μέθοδος έχει πρόσθετα οφέλη. «Πιστεύω σε αυτό που κάνω. Θέλω να αλλάξω τον κόσμο φέρνοντας αυτονομία, αγάπη, ευτυχία, δύναμη και υγεία», είχε δηλώσει ο ίδιος.

Τι περιλαμβάνει η μέθοδος του Hof με το κρύο νερό

Ο Hof χρησιμοποιεί τρεις τρόπους για να βελτιώσει τη ζωή των ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της αναπνοής, της ψυχοθεραπείας και της δέσμευσης. Αυτό περιλαμβάνει 30 έως 40 βαθιές αναπνοές, τις οποίες κρατά για όσο περισσότερο χρόνο μπορεί πριν πάρει μια αναπνοή αποκατάστασης.

Εκτός από την τακτική έκθεση στο κρύο νερό, που λέγεται ότι έχει μια σειρά από οφέλη, επιταχύνει επίσης την ανάρρωση μετά την άσκηση. Στο παρελθόν, μελέτες είχαν εξετάσει πώς η μέθοδος του Hof επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις αντιδράσεις στο στρες, την απόδοση της άσκησης και την ψυχική υγεία. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να εξαχθεί σαφές συμπέρασμα.

κρύο νερό
Φωτογραφία: wimhofmethod.com

Τώρα μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLOS One, εξέτασε άλλες εννέα δημοσιευμένες εργασίες που αφορούσαν 200 άτομα. Οι ερευνητές ανέλυσαν πώς άλλαξαν οι άνθρωποι σωματικά και ψυχολογικά μετά τη χρήση της μεθόδου και παρατήρησαν αλλαγές στις αντιφλεγμονώδεις αποκρίσεις που θα μπορούσαν να μειώσουν τον κίνδυνο ασθενειών.

Συγκεκριμένα, τα ευρήματα της μελέτης πρότειναν ότι οι πιο εμφανείς αλλαγές που παρατηρήθηκαν σε άτομα που εφαρμόζουν τη μέθοδο Wim Hof ήταν η αύξηση της ορμόνης του στρες αδρεναλίνη και των αντιφλεγμονωδών χημικών ουσιών που ονομάζονται κυτοκίνες και η μείωση των προφλεγμονωδών κυτοκινών. Ο αντίκτυπος στην απόδοση της άσκησης ήταν λιγότερο σαφής, με ορισμένες μελέτες να δείχνουν βελτιώσεις, π.χ. στην ένταση της αναπνοής, και άλλες να μην βρίσκουν σημαντική διαφορά.

Ο Δρ. Almahayni είπε: «Η συστηματική μας ανασκόπηση υπογραμμίζει την ανάγκη για περαιτέρω διερεύνηση των επιπτώσεων της μεθόδου Wim Hof στο στρες, τη φλεγμονή και τη γενική υγεία. Προσφέρει πολύτιμες γνώσεις για τις δυνατότητές της ως συμπληρωματική προσέγγιση για την ευεξία».

Η άποψη άλλων επιστημόνων

Ο Δρ. Matthijs Kox, ένας ανοσολόγος στο τμήμα εντατικής θεραπείας του ιατρικού κέντρου του πανεπιστημίου Radboud στην Ολλανδία, δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι ακόμη νωρίς για να κάνουμε μια ισορροπημένη επιστημονική κρίση σχετικά με το τι μπορεί και τι δεν μπορεί να κάνει η μέθοδος. Αλλά όσον αφορά τη φλεγμονή, νομίζω ότι έχουμε τώρα αρκετά πειστικά στοιχεία ότι έχει την ικανότητα να τη μειώνει σε μια οξεία, δηλαδή βραχυπρόθεσμη ρύθμιση».

κρύο νερό
Φωτογραφία: wimhofmethod.com

Η έρευνά του έδειξε ότι οι τεχνικές αναπνοής του Hof πυροδοτούν την απελευθέρωση μεγάλων ποσοτήτων αδρεναλίνης -ένα βασικό συστατικό της απόκρισης μάχης ή φυγής- και καθώς η αδρεναλίνη είναι γνωστό ότι μειώνει τη φλεγμονή, πιστεύει ότι αυτός μπορεί να είναι ο μηχανισμός που εμπλέκεται. Η προπόνηση με βύθιση στο κρύο νερό και οι ασκήσεις αναπνοής μπορεί επίσης να αυξήσουν τα όρια πόνου των ανθρώπων, διαπίστωσε ο Δρ. Kox.

«Πιστεύω ότι το επόμενο βήμα θα πρέπει να είναι η δοκιμή της μεθόδου Wim Hof σε μια τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη δοκιμή που περιλαμβάνει ασθενείς με χρόνια φλεγμονώδη πάθηση όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, για να δούμε αν ωφελούνται», σημείωσε ο επιστήμονας.

Ωστόσο, ο καθηγητής Mike Tipton του Εργαστηρίου Extreme Environments του Πανεπιστημίου του Portsmouth προειδοποίησε ότι οι αναθεωρημένες μελέτες γενικά συνέκριναν τον αντίκτυπο της άσκησης της μεθόδου Wim Hof με το να μην κάνεις τίποτα. «Θα ήμουν έκπληκτος αν δεν υπήρχαν διαφορές μεταξύ μιας ομάδας που δεν κάνει τίποτα και μιας που κάνει οκτώ εβδομάδες προπόνησης ή δύο ώρες προπόνησης για τέσσερις ημέρες», ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε:

«Αυτή η μεθοδολογική προσέγγιση δεν μας λέει τίποτα για τα σχετικά οφέλη έναντι άλλων παρεμβάσεων όπως η γιόγκα, η κολύμβηση σε εσωτερική πισίνα, 30 λεπτά περπάτημα την ημέρα ή το ποδόσφαιρο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί η μέθοδος Wim Hof συνοδεύεται από κινδύνους. Εάν τα διεκδικούμενα οφέλη μπορούν να επιτευχθούν με μια δραστηριότητα χαμηλότερου κινδύνου, αυτό θα ήταν σκόπιμο».

Πρόσθεσε ότι η θεωρία ότι η μέθοδος Wim Hof ήταν ασφαλής για όλους ήταν επίσης ανοιχτή σε αμφισβήτηση: «Για παράδειγμα, το να στέκεσαι ξυπόλητος στο χιόνι για 30 λεπτά ενέχει τον κίνδυνο τραυματισμού από το κρύο. Η βύθιση σε κρύο νερό εγκυμονεί κινδύνους πνιγμού και καρδιαγγειακών προβλημάτων» εξήγησε.

Ο Δρ. Tipton τόνισε, τέλος, ότι όποιος σκέφτεται τέτοιες πρακτικές θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί έναν γιατρό και να λάβει περαιτέρω μέτρα για να διασφαλίσει την ασφάλειά του -συμπεριλαμβανομένης της έξοδο από το κρύο νερό πριν αισθανθεί μούδιασμα, πόνο ή ρίγος.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top