Θρόμβωση στο πόδι: Τα ύπουλα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Μπορεί να μην γνωρίζετε ότι υπάρχει θρόμβος αίματος στο πόδι σας. Σε πολλές περιπτώσεις, τα σωματικά συμπτώματα απορρίπτονται ως ήσσονος σημασίας ή ως αποτέλεσμα γήρανσης. Μερικοί θρόμβοι αίματος μπορεί να σχηματιστούν προκαλώντας αόρατα ή καθόλου συμπτώματα. Γι’αυτό και είναι πιθανό να μην ανακαλύψετε ότι έχετε θρόμβο μέχρι να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Γνωρίζοντας τα σημάδια ενός θρόμβου αίματος στο πόδι -κατάσταση που επιστημονικά ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση– μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε πότε μπορεί να είναι απαραίτητη η θεραπεία.

Πού σχηματίζεται ένας θρόμβος αίματος στα πόδια

Το πιο κοινό μέρος για να σχηματιστεί θρόμβος αίματος στα πόδια είναι στις μεγάλες βαθιές φλέβες στο κάτω μέρος του ποδιού, στο μηρό ή στη λεκάνη. Αυτές οι φλέβες είναι τα κύρια αιμοφόρα αγγεία που επιστρέφουν αίμα στην καρδιά.

Οι θρόμβοι αίματος σχηματίζονται όταν ένα περιστατικό, όπως ένας τραυματισμός ή χειρουργική επέμβαση στους γοφούς ή τα πόδια, προκαλεί βλάβη στην επένδυση ενός αιμοφόρου αγγείου για να το στενέψει. Μπορεί επίσης να αναπτυχθούν θρόμβοι αίματος εάν η σύνθεση του αίματος αλλάξει, με αποτέλεσμα να μην ρέει ελεύθερα και να σχηματίζονται πιο εύκολα θρόμβοι.

Ένας θρόμβος αίματος στο πόδι είναι επικίνδυνος επειδή υπάρχει ο κίνδυνος να σπάσει ένα κομμάτι του. Εάν συμβεί αυτό, ο θρόμβος μπορεί να ταξιδέψει μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και να εμποδίσει τη ροή του αίματος στους πνεύμονες. Αυτό το σοβαρό πρόβλημα, που ονομάζεται πνευμονική εμβολή, απαιτεί άμεση θεραπεία για την αποφυγή του θανάτου.

Όταν ο θρόμβος αίματος στα πόδια παραμένει στη θέση του, μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται μεταθρομβωτικό σύνδρομο. Προκαλεί μόνιμη βλάβη στις βαλβίδες στις φλέβες του ποδιού, με αποτέλεσμα πόνο, πρήξιμο και πληγές στα πόδια.

Φυσικά και ορατά σημάδια θρόμβου αίματος στο πόδι

Τα φυσικά και ορατά σημάδια θρόμβου αίματος εμφανίζονται συνήθως μόνο στο προσβεβλημένο πόδι. Εάν έχετε συμπτώματα που εμφανίζονται μόνο στη μία πλευρά ή στο άκρο ενώ το μη επηρεασμένο άκρο παραμένει φυσιολογικό, είναι μια ισχυρή ένδειξη ότι το πρόβλημα είναι πιθανόν ένας θρόμβος αίματος.

Μπορείτε να αισθανθείτε έναν θρόμβο αίματος στο πόδι σας λόγω της πίεσης του παρεμποδισμένου αίματος που συσσωρεύεται πίσω από τον θρόμβο. Η απόφραξη προκαλεί μειωμένη ροή αίματος και χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου διαθέσιμου στα όργανα και τους ιστούς.

Τα συμπτώματα ενός θρόμβου αίματος στο πόδι σας περιλαμβάνουν:

  • Παλλόμενο πόνο, συνήθως επικεντρωμένο σε μια περιοχή της γάμπας ή του μηρού όταν περπατάτε ή στέκεστε, που μπορεί να μοιάζει με μυϊκή κράμπα
  • Οίδημα, που μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, στην πληγείσα περιοχή ή κατά μήκος μιας φλέβας στο προσβεβλημένο πόδι
  • Ερυθρότητα που προκαλείται από φλεγμονή, η οποία συνήθως απλώνεται στην πληγείσα περιοχή
  • Αίσθημα ζέστης, συνήθως σημάδι φλεγμονής, στην περιοχή του ποδιού που είναι πρησμένο ή πονά
  • Δύσπνοια, που εμφανίζεται χωρίς προφανή λόγο
  • Μια πάχυνση ή σύσφιξη της φλέβας του ποδιού

Αόρατα σημάδια θρόμβου αίματος στο πόδι

Δεδομένου ότι οι βαθιές φλέβες του ποδιού δεν είναι ορατές μέσω του δέρματος, ένας θρόμβος αίματος στο πόδι μπορεί να είναι αόρατος. Περίπου το 30%-40% των θρόμβων αίματος στα πόδια περνούν απαρατήρητοι επειδή δεν προκαλούν τυπικά συμπτώματα.

Μερικοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έχουν αυτή την πάθηση μέχρι να εξελιχθεί σε πνευμονική εμβολή και να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα. Εάν έχετε πόνο στα πόδια, ο γιατρός θα χρησιμοποιήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις για τη διάγνωση θρόμβου αίματος:

  • Υπερηχογράφημα διπλής όψης: Αυτή είναι η τυπική απεικονιστική εξέταση για τη διάγνωση θρόμβου αίματος στο πόδι. Χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα για να παρατηρήσει τη ροή του αίματος στις φλέβες και να ανιχνεύσει θρόμβους αίματος ή μπλοκαρίσματα.
  • Εξέταση αίματος D-dimer: Αυτή η εξέταση αίματος μετρά τα επίπεδα μιας ουσίας που απελευθερώνεται στο αίμα όταν ένας θρόμβος διαλύεται. Χρησιμοποιείται για τον αποκλεισμό θρόμβων αίματος.
  • Σκιαγραφική φλεβογραφία: Αυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ακτινογραφία και σκιαγραφικό για να παρατηρήσει τις βαθιές φλέβες στο πόδι και το ισχίο.
Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top