Από όλα τα συμπληρώματα που κυκλοφορούν στην αγορά, η πολυβιταμίνη βρίσκεται στην κορυφή της λίστας ως το πιο δημοφιλές συμπλήρωμα διατροφής μεταξύ ενηλίκων όλων των ηλικιών, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ αναφέρουν ότι σχεδόν το ένα τρίτο των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες στρέφεται σε πολυβιταμίνες για να τους βοηθήσει να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.
Ωστόσο, σε αντίθεση με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα, η αγορά συμπληρωμάτων χωρίς ιατρική συνταγή, όπως πολυβιταμίνες, σημαίνει ότι είστε μόνοι σας όταν αποφασίζετε πότε και πώς να τα πάρετε. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται σχετικά με τη βέλτιστη ώρα της ημέρας για να παίρνουν τις πολυβιταμίνες τους και εάν πρέπει να τις παίρνουν με ή χωρίς γεύμα.
Παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη
- Τύπος πολυβιταμίνης
- Ατομική προτίμηση
- Στάδιο της ζωής
- Προϋποθέσεις υγείας και φάρμακα
1. Τύπος πολυβιταμίνης
Οι πολυβιταμίνες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε δύο ομάδες: αυτές που περιέχουν αποκλειστικά βιταμίνες και αυτές που είναι γνωστές ως πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μετάλλων, που αποτελούνται από ένα μείγμα βιταμινών και μετάλλων. Και οι δύο κατηγορίες πολυβιταμινών περιλαμβάνουν συνήθως τις υδατοδιαλυτές βιταμίνες C και B-complex, μαζί με τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K.
Όπως υποδηλώνουν τα ονόματά τους, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες απλά διαλύονται στο νερό και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες απαιτούν λίπος για απορρόφηση. Για να μεγιστοποιήσετε την απορρόφηση αυτών των λιποδιαλυτών βιταμινών, θα θελήσετε να τις λαμβάνετε μαζί με ένα γεύμα που περιέχει διαιτητικά λίπη. Για παράδειγμα, μια σαλάτα με dressing με βάση το ελαιόλαδο ή ένα σάντουιτς γαλοπούλας με αβοκάντο ή τυρί.
2. Ατομική προτίμηση
Η προσωπική προτίμηση παίζει επίσης τεράστιο ρόλο όταν πρόκειται για το χρονοδιάγραμμα των πολυβιταμινών σας. Ας το παραδεχτούμε, δεν είναι εύκολο να θυμάστε να παίρνετε συμπληρώματα καθημερινά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επιλογή μιας ώρας την οποία μπορείτε να τηρείτε και να λειτουργεί με το πρόγραμμά σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να παραμείνετε συνεπείς.
Η δημιουργία μιας συνήθειας μπορεί να βοηθήσει εδώ. Για παράδειγμα, μπορείτε να παίρνετε την πολυβιταμίνη σας μαζί με το πρωινό κάθε μέρα ή να την παίρνετε λίγο πριν τον ύπνο.
3. Στάδιο της ζωής
Μπαίνετε σε ένα νέο στάδιο της ζωής σας; Ορισμένα στάδια της ζωής μπορεί να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε την κατάλληλη στιγμή για να πάρετε μια πολυβιταμίνη. Για παράδειγμα, εάν είστε έγκυος, γενικά συνιστάται να λαμβάνετε ένα προγεννητικό συμπλήρωμα (μια πολυβιταμίνη που έχει σχεδιαστεί για τις ανάγκες μιας εγκύου).
Ωστόσο, μπορεί επίσης να αντιμετωπίζετε ναυτία, η οποία μπορεί να σας κάνει να αποφεύγετε τα τρόφιμα και τα συμπληρώματα στην αρχή. Γι’ αυτό θα πρέπει να τα παίρνετε την ώρα της ημέρας που αισθάνεστε τη λιγότερη ναυτία, λέει ο Ryann Kipping, διατροφολόγος, ιδρυτής της εφαρμογής The Prenatal Nutrition Library App.
4. Προϋποθέσεις υγείας και φάρμακα
Ορισμένες καταστάσεις υγείας συχνά απαιτούν φαρμακευτική αγωγή, η οποία μπορεί να αλληλεπιδράσει με τα θρεπτικά συστατικά μιας πολυβιταμίνης. Για παράδειγμα, ο υποθυρεοειδισμός αντιμετωπίζεται συχνά με λεβοθυροξίνη, ένα φάρμακο που πρέπει να απέχει τέσσερις ώρες από τα συμπληρώματα για σωστή απορρόφηση, λέει η Meghan Pendleton, διατροφολόγος του Meghan Pendleton Nutrition.
Δεδομένου ότι η φαρμακευτική αγωγή για τον θυρεοειδή συνήθως πρέπει να λαμβάνεται το πρωί πριν από το φαγητό και τον καφέ, μπορεί να προγραμματίσετε να πάρετε μια πολυβιταμίνη με το μεσημεριανό γεύμα.
Επιπλέον, να έχετε κατά νου ότι το ασβέστιο μπορεί να επηρεάσει ορισμένα αντιβιοτικά και φάρμακα για την αρτηριακή πίεση, ενώ η βιταμίνη Κ μπορεί να εμποδίσει την αποτελεσματικότητα των αραιωτικών του αίματος, εξηγεί η Pendleton. «Η καλύτερη πρακτική είναι πάντα να συμβουλεύεστε τον διαιτολόγο, τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας για να βεβαιωθείτε ότι τα συμπληρώματα είναι ασφαλή».
Πρωί εναντίον Βράδυ
Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το αν είναι καλύτερο να λαμβάνετε πολυβιταμίνες το πρωί ή το βράδυ. Ας ζυγίσουμε τα υπέρ και τα κατά του καθενός.
Ένα πλεονέκτημα της επιλογής του πρωινού είναι η ευκολία να το συμπεριλάβετε στην πρωινή σας ρουτίνα. Τα πρωινά προγράμματα τείνουν να είναι πιο δομημένα και προβλέψιμα, καθιστώντας ευκολότερη την τήρηση νέων συνηθειών. Ο Kipping προτείνει να τοποθετήσετε τις πολυβιταμίνες σας δίπλα στα τρόφιμα του πρωινού σας.
Με αυτόν τον τρόπο, έχετε μια οπτική υπενθύμιση που σας προτρέπει να τα παίρνετε την ίδια ώρα κάθε πρωί. Ωστόσο, εάν παραλείπετε τακτικά το πρωινό, «η λήψη μιας πολυβιταμίνης με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικές διαταραχές», λέει η Pendleton. Αυτή είναι μια κατάσταση όπου η λήψη του την ώρα του πρωινού μπορεί να μην είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς.
Από την άλλη πλευρά, η λήψη της πολυβιταμίνης σας το βράδυ προσφέρει το πλεονέκτημα της μείωσης του κινδύνου πιθανών αλληλεπιδράσεων με φάρμακα και άλλα συμπληρώματα που λαμβάνονται νωρίτερα την ημέρα. Αντίθετα, η Pendleton λέει ότι ένα πιθανό μειονέκτημα είναι ότι μπορεί να είναι δύσκολο να θυμάστε να παίρνετε πολυβιταμίνες το βράδυ μετά από μια κουραστική μέρα. Το να τις κρατάτε στο κομοδίνο σας μπορεί να είναι χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση.
Η Pendleton επισημαίνει επίσης ότι υπάρχει μια κοινή παρανόηση ότι οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (όπως η Β12) στις πολυβιταμίνες μπορεί να έχουν μια δυναμωτική δράση που διαταράσσει τον ύπνο. Ωστόσο, «αυτό προέρχεται από μια παρανόηση του ρόλου των βιταμινών Β στον οργανισμό. Αν και απαιτούνται για το σώμα να χρησιμοποιεί ενέργεια -και η ανεπάρκεια μπορεί να προκαλέσει κόπωση- δεν παράγουν από μόνα τους ενέργεια ούτε παρέχουν διεγερτική δράση», εξηγεί. Επομένως, η λήψη μιας πολυβιταμίνης το βράδυ, εάν λειτουργεί καλύτερα με το πρόγραμμά σας, δεν θα διαταράξει τον ύπνο σας.
Τελική σημείωση: Εάν η δόση σας απαιτεί τη λήψη πολλών χαπιών ή καψουλών, κάτι που μπορεί να συμβαίνει με ορισμένες προγεννητικές βιταμίνες, τότε μπορείτε να εξετάσετε το ενδεχόμενο να τις παίρνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας, προτείνει ο Kipping.
Συνδυασμός με τα γεύματα
Όταν σας δίνεται η ευκαιρία να πάρετε μια πολυβιταμίνη με ή χωρίς γεύμα, είναι καλύτερο να τη λαμβάνετε με το φαγητό. Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, οι πολυβιταμίνες συνήθως περιέχουν τις λιποδιαλυτές βιταμίνες A, D, E και K. Επομένως, απορροφώνται καλύτερα με πηγές διατροφικού λίπους όπως ελαιόλαδο, αβοκάντο, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αυγά, γαλακτοκομικά προϊόντα και ψάρια. Επιπλέον, οι Pendleton και Kipping επισημαίνουν ότι ο συνδυασμός της πολυβιταμίνης σας με ένα γεύμα βοηθά επίσης στη μείωση των πιθανών γαστρεντερικών παρενεργειών, όπως ναυτία, διάρροια και δυσκοιλιότητα.
Όσον αφορά το ποιο γεύμα της ημέρας είναι καλύτερο, «δεν υπάρχει επαρκής έρευνα για τις επιπτώσεις των διαφορετικών ωρών γευμάτων στην απορρόφηση πολυβιταμινών. Πιθανώς, ο χρόνος των γευμάτων δεν έχει τόση σημασία όσο η σύνθεση των γευμάτων», λέει η Pendleton. Απλώς θυμηθείτε να παίρνετε την πολυβιταμίνη σας με ένα γεύμα που περιέχει μια πηγή διατροφικού λίπους, ανεξάρτητα από το αν είναι στο πρωινό, το μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο.
Σύσταση ειδικού
Αφού λάβετε υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, οι ειδικοί συμφωνούν ότι η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μια πολυβιταμίνη εξαρτάται από τις μοναδικές ιατρικές σας ανάγκες, την ανοχή σας στα συμπληρώματα, τις προτιμήσεις του τρόπου ζωής και τη σύσταση των γευμάτων σας. «Υπάρχει έρευνα για την υποστήριξη της αποτελεσματικότητας της συμπλήρωσης ορισμένων βιταμινών το πρωί και ορισμένων το βράδυ», λέει η Pendleton.
Ωστόσο, και οι δύο διαιτολόγοι δηλώνουν ότι αυτό έχει μεγαλύτερη σημασία για μεμονωμένα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μία βιταμίνη ή μέταλλο. Εάν παίρνετε συμπληρώματα με ένα μόνο θρεπτικό συστατικό, μιλήστε με τον φαρμακοποιό σας για καθοδήγηση σχετικά με το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα. Εξετάζοντας συνολικά τα στοιχεία, καθώς οι πολυβιταμίνες περιέχουν μια σειρά από θρεπτικά συστατικά, δεν υπάρχει αυστηρή σύσταση για ακριβή ώρα, λέει η Pendleton.
Τελικά, «η καλύτερη στιγμή για να πάρετε μια πολυβιταμίνη είναι όταν θα θυμάστε πάντα να τη παίρνετε», λέει ο Kipping.