Κατάθλιψη και χρόνιο στρες: τετραπλασιάζουν τον κίνδυνο για αυτήν τη νόσο -Τι πρέπει να προσέχετε

τρίχες στο πιγούνι

Ερευνητές από το Karolinska Institutet δημοσίευσαν μια μελέτη που εξετάζει πιθανές συσχετίσεις ανάμεσα στο χρόνιο στρες και την κατάθλιψη με μία γνωστή νόσο.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Alzheimer’s Research & Therapy, δείχνει πως άτομα ηλικίας 18 έως 65 ετών με προηγούμενη διάγνωση χρόνιου στρες και κατάθλιψης είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με αυτή τη νόσο.

Στρες: Το κόλπο 1 δευτερολέπτου που μπορεί να σας ηρεμήσει αμέσως

Περίπου 160.000 άνθρωποι έχουν κάποια μορφή άνοιας στη Σουηδία, με τη νόσο Αλτσχάιμερ να είναι η πιο συχνή, αριθμός που αυξάνεται αναλογικά με το προσδόκιμο ζωής.

Ταυτόχρονα, πολλές νέες διαγνωστικές μέθοδοι και θεραπείες έγκαιρης παρέμβασης έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη εντοπισμού περισσότερων παραγόντων κινδύνου για τη νόσο.

Έως και 4πλάσιος κίνδυνος νόσου Αλτσχάιμερ για ασθενείς με κατάθλιψη και χρόνιο στρες

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πιθανή συσχέτιση μεταξύ του χρόνιου στρες, της κατάθλιψης και της άνοιας. Αυτή η μελέτη δείχνει τώρα ότι τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με χρόνιο στρες ή κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με νόσο Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη δείχνει ότι ο κίνδυνος της νόσου Αλτσχάιμερ ήταν πολλαπλάσιος σε ασθενείς με χρόνιο στρες και σε ασθενείς με κατάθλιψη από ό,τι σε ασθενείς χωρίς καμία πάθηση. Μάλιστα, σε αυτή την μερίδα των ασθενών ο κίνδυνος να παρουσιάσουν τη νόσο ήταν έως και τέσσερις φορές υψηλότερος. Ο κίνδυνος ανάπτυξης γνωστικής εξασθένησης ήταν περίπου τόσο αυξημένος.

«Ο κίνδυνος είναι ακόμα πολύ μικρός και η αιτιότητα άγνωστη. Το εύρημα είναι σημαντικό καθώς μας δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουμε τις προσπάθειες πρόληψης και να κατανοήσουμε τις σχέσεις με άλλους παράγοντες κινδύνου για άνοια», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Axel C. Carlsson, καθηγητής στο Τμήμα Νευροβιολογίας, Επιστημών Φροντίδας και Κοινωνίας του Ινστιτούτου Karolinska.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας τη βάση δεδομένων υγειονομικής περίθαλψης της Περιφέρειας Στοκχόλμης, η οποία περιέχει όλα τα άτομα υγειονομικού ενδιαφέροντος που αποζημιώνονται από την περιοχή. Οι ερευνητές εστίασαν σε ασθενείς ηλικίας μεταξύ 18 και 65 ετών την περίοδο 2012 και 2013.

Εντόπισαν 44.447 άτομα με διάγνωση χρόνιου στρες ή/και κατάθλιψης και τους παρακολούθησαν για οκτώ χρόνια για να δουν πόσοι από αυτούς αργότερα διαγνώστηκαν με ήπια γνωστική βλάβη ή νόσο Αλτσχάιμερ.

Μια σύγκριση με τα υπόλοιπα 1.362.548 άτομα στην ηλικιακή κατηγορία της μελέτης έδειξε ότι περισσότερα άτομα με χρόνιο στρες ή κατάθλιψη είχαν επίσης διαγνωστεί με ήπια γνωστική εξασθένηση ή νόσο Αλτσχάιμερ.

«Είναι πολύ ασυνήθιστο για άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας να εμφανίζουν άνοια, επομένως πρέπει να εντοπίσουμε όλους τους πιθανούς παράγοντες κινδύνου για τη νόσο. Δείχνουμε ότι η διάγνωση είναι πιο κοινή σε άτομα που έχουν υποφέρει από χρόνιο στρες ή κατάθλιψη, αλλά θα χρειαστούν περισσότερες μελέτες εάν θέλουμε να αποδείξουμε κάποια αιτιότητα» καταλήγει ο Δρ. Carlsson.

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν τώρα την εργασία τους αναπτύσσοντας ερωτηματολόγια και γνωστικά τεστ για να βοηθήσουν στην έγκαιρη αναγνώριση των ατόμων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top