Τον Μάρτιο ξεκινάει ο δωρεάν προσυμπτωματικός έλεγχος για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας

Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας

Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων sms σε γυναίκες που θα ενημερώνονται για τη δυνατότητα δωρεάν εξετάσεων για καρκίνο τραχήλου της μήτρας

Ξεπεράστηκαν οι δυσκολίες και βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία η εφαρμογή του προγράμματος για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας.
Εντός του Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή μηνυμάτων sms σε γυναίκες ηλικίας 21 έως 65 ετών μέσω των οποίων θα ενημερώνονται για τη δυνατότητα να υποβληθούν δωρεάν σε εξετάσεις για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Αποτελεί μαζί με τον εμβολιασμό των νέων έναντι του ιού HPV βασική δράση ώστε να πετύχει η χώρα μας τον στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έως το 2030.

Ο προσυμπτωματικός έλεγχος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η δεύτερη δράση δευτερογενούς πρόληψης που περιλαμβάνει το πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Η πρώτη δράση του προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης», με την ονομασία «Φώφη Γεννηματά», αφορά εξετάσεις, μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από γιατρό, για τον καρκίνο του μαστού.

Παρουσιάζοντας το ολιστικό σχέδιο της κυβέρνησης για τον καρκίνο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα την «Εθνική Στρατηγική για την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου της μήτρας», ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, είπε ότι προχωρούν οι παρεμβάσεις που αφορούν τόσο στην πρωτογενή όσο και στη δευτερογενή πρόληψη, τη θεραπεία καθώς και τη διαχείριση ασθενών.

«Τον Μάρτιο θα έχουμε την πλήρη έναρξη του προγράμματος για τον Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας, το οποίο θα αλλάξει την εικόνα της ασθένειας που είχαμε μέχρι σήμερα» είπε.

Το πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου αφορά σε 2,5 εκατομμύρια γυναίκες, ηλικίας 21 έως 65 ετών, και προσφέρει δωρεάν προληπτικές εξετάσεις:

  • μοριακό HPV DNA τεστ για γυναίκες 30 έως 65 ετών τεστ Παπανικολάου
    κολποσκόπηση
    λήψη και διενέργεια βιοψίας με δυνατότητα δωρεάν επαναληπτικών εξετάσεων.

Ανάλογες ανακοινώσεις έκανε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, από το βήμα του συνεδρίου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου – ΕΛΛΟΚ, με θέμα «Ο άνθρωπος στο επίκεντρο».

Η Ελλάδα επίσης, θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου. Ανακοίνβωσε επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι μία από τις πρώτες χώρες που θα εφαρμόσουν και πρόγραμμα δωρεάν προσυμπτωματικού ελέγχου και για τον καρκίνο του πνεύμονα, το οποίο αφορά σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Επέκταση του εμβολιασμού HPV

Παράλληλα, επεκτείνεται ο δωρεάν εμβολιασμός έναντι του ιού HPV για τα κορίτσια και αγόρια ηλικίας 15-18 ετών έως το τέλος του 2025.

«Η χώρα μας έχει υιοθετήσει τους στόχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Βασική μας επιδίωξη έως το 2030 είναι να πετύχουμε τον εμβολιασμό του 90% των κοριτσιών ηλικίας έως 15 ετών, την αύξηση του εμβολιασμού των αγοριών, την συμμετοχή του 70% των γυναικών στο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου και την πρόσβαση σε έγκαιρη και κατάλληλη θεραπεία τουλάχιστον του 90% των γυναικών με προκαρκινικές αλλοιώσεις ή με Καρκίνο Τραχήλου της Μήτρας», είπε ο υπουργός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top