Η τριχόπτωση αφορά άνδρες και γυναίκες κάθε ηλικίας – Πότε να επισκεφθείτε το γιατρό

αραίωση μαλλιών, τριχόπτωση

Μην αναζητείτε λύσεις από μη ειδικούς για την τριχόπτωση συμβουλεύει η Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ). Ο μόνος ειδικός είναι ο δερματολόγος.

Εκστρατεία ενημέρωσης με τίτλο «δεν είναι τρίχες. Είναι τα μαλλιά σου!» ξεκίνησε η Ελληνική Δερματολογικής & Αφροδισιολογική Εταιρεία (ΕΔΑΕ), με στόχο την ενημέρωση του κοινού για τις παθήσεις του τριχωτού της κεφαλής, καθώς η τριχόπτωση είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουν άνδρες αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας.

Η καμπάνια, που έχει ξεκινήσει από την 1η Μαρτίου και θα διαρκέσει όλο τον μήνα, μιλάει σε άνδρες, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας για την απώλεια τριχών, τις μορφές αλωπεκίας και τις νέες θεραπείες που δίνουν λύσεις. Κυρίως όμως καθιστά σαφές ότι ο μόνος ειδικός για την σωστή αντιμετώπιση αυτών των παθήσεων είναι ο Δερματολόγος, τον οποίο θα πρέπει να επισκεφθούν όλοι όσοι παρατηρούν έντονη τριχόπτωση, ώστε να γίνει η σωστή διάγνωση και να δοθεί από εκείνον η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία, ανάλογα με την αιτία του προβλήματος.

Αλωπεκία: Τί λένε τα νούμερα

Η τριχόπτωση «χτυπά» και τα δύο φύλα, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Στους άνδρες:

 • 25% περίπου πάσχει από ανδρογενετική αλωπεκία και αρχίζουν να χάνουν μαλλιά, πριν την ηλικία των 20.
 • 65% περίπου εμφανίζει κάποιο είδος τριχόπτωσης μέχρι την ηλικία των 35 ετών περίπου.
 • 85% περίπου παρουσιάζει έως την ηλικία των 50 ετών εμφανή αραίωση.

Στις γυναίκες:

 • 1 στις 4 γυναίκες περίπου επηρεάζεται από τριχόπτωση και αραίωση των μαλλιών και η πλειοψηφία αυτών πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γυναικών που εμφανίζουν προβλήματα τριχόπτωσης είναι μεταξύ 25 και 35 ετών.
 • 24% των γυναικών, σύμφωνα με διάφορες έρευνες, αισθάνονται ότι η απώλεια μαλλιών ισοδυναμεί με την απώλεια ενός άκρου.

«Από αυτό αντιλαμβάνεται κανείς πόσο βαθιά επηρεάζει το συγκεκριμένο πρόβλημα και πόσο σημαντική είναι η ενημέρωση, η πρόληψη αλλά και η αντιμετώπισή του», αναφέρει η ΕΔΑΕ.

Στις αιτίες της γυναικείας τριχόπτωσης συμπεριλαμβάνονται:

 • η έλλειψη σιδήρου (από την περίοδο ή από την εγκυμοσύνη)
 • κάποιες διαταραχές του θυρεοειδή (όπως ο υποθυρεοειδισμός)
 • η εμμηνόπαυση
 • το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCO)
 • η λήψη φαρμάκων και
 • η χημειοθεραπεία

Μόνο ο Δερματολόγος μπορεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα

«Με την καμπάνια αυτή η ΕΔΑΕ στοχεύει στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των συνανθρώπων μας, που αντιμετωπίζουν συχνά το πρόβλημα της απώλειας των τριχών και συχνά αναζητούν λύσεις σε μη εξειδικευμένους χώρους όπως κομμωτήρια, ινστιτούτα ομορφιάς ακόμα και καταστήματα καλλυντικών, ζητώντας συμβουλές από μη ειδικούς, αισθητικούς, κομμωτές κ.ά. με αποτέλεσμα να μην λύνεται το πρόβλημα αλλά αντίθετα πολύ συχνά να χειροτερεύει», επισημαίνει ο Ιωάννης Μπάρκης, Πρόεδρος της Ελληνικής Δερματολογικής και Αφροδισιολογικής Εταιρείας.

Το πρόβλημα της έντονης απώλειας τριχών, εκτός των άλλων, δημιουργεί ιδιαίτερα ψυχολογικά προβλήματα, στρες, ακόμα και συμπτώματα κατάθλιψης στους νέους άνδρες και πολύ περισσότερο στις γυναίκες που το βιώνουν

Νέες θεραπείες

«Το πολύ σημαντικό ευχάριστο νέο που μας κάνει σαν δερματολόγους ιδιαίτερα χαρούμενους είναι ότι εδώ και λίγους μήνες κυκλοφορούν σύγχρονες καινοτόμες θεραπείες που αντιμετωπίζουν εξαιρετικά αποτελεσματικά το ιδιαίτερα δυσίατο πρόβλημα της γυροειδούς αλωπεκίας (τριχοφάγου) σε άνδρες και γυναίκες», αναφέρει ο κ. Μπάρκης.

Η ΕΔΑΕ καλεί τους πολίτες να ενημερωθούν υπεύθυνα, ότι για την οποιαδήποτε μορφή τριχόπτωσης θα πρέπει να επισκεφθούν άμεσα το δερματολόγο τους, που είναι ο μόνος ειδικός γιατρός, που έχει σπουδάσει και εξειδικευτεί στις παθήσεις και στις θεραπείες του τριχωτού της κεφαλής.

Όλο Υγεία

Scroll to Top