Μπορεί το βούτυρο να προστατεύσει από τον καρκίνο; Ανατρεπτική μελέτη

βούτυρο

Εάν είστε κάποιος που καταναλώνει τακτικά φρούτα, λαχανικά και άλλα τρόφιμα που καταπολεμούν τον καρκίνο, σκεφτείτε να προσθέσετε λίγο βούτυρο. Ως άμεσο ενισχυτικό γεύσης, το βούτυρο μπορεί να απογειώσει τη γεύση των αγαπημένων μας φαγητών.

Ωστόσο, πολλοί ειδικοί εδώ και καιρό προτείνουν την ελαχιστοποίηση της κατανάλωσης αυτού του κρεμώδους συμπληρώματος λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κορεσμένα λιπαρά. Η αναδυόμενη έρευνα από τη δεκαετία του 1950 πρότεινε ότι η κατανάλωση κορεσμένου λίπους ενέχει κινδύνους για την υγεία της καρδιάς.

Για δεκαετίες, αυτό έκανε πολλούς να πιστεύουν ότι το βούτυρο είναι «κακό» για την υγεία. Ωστόσο, πιο πρόσφατη έρευνα έχει απορρίψει αυτόν τον ισχυρισμό. Όταν καταναλώνεται προσεκτικά, το βούτυρο μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την υγεία μας —ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον κίνδυνο καρκίνου.

Το συστατικό που πρέπει να ευχαριστήσουμε για τις πιθανές ιδιότητες του βουτύρου κατά του καρκίνου είναι η β-καροτίνη, σύμφωνα με το WebMD. Αυτό το διατροφικό αντιοξειδωτικό βοηθά στην πρόληψη της κυτταρικής βλάβης που προκαλείται από επιβλαβείς χημικές ουσίες γνωστές ως ελεύθερες ρίζες, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ. Τέτοιες βλάβες έχουν συνδεθεί με την ανάπτυξη καρκίνου.

Το βούτυρο περιέχει β-καροτίνη

Είναι σημαντικό να παίρνουμε άφθονη β-καροτίνη από τη διατροφή μας, αλλά τα συμπληρώματα είναι μια άλλη υπόθεση. Οι ειδικοί από το Νοσοκομείο Mount Sinai αναφέρονται σε έρευνες που έχουν δείξει ότι τα συμπληρώματα β-καροτίνης μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για καρκίνο, ιδιαίτερα καρκίνο του πνεύμονα σε άτομα που καπνίζουν. Μια πιθανή εξήγηση για αυτή τη σύνδεση είναι ότι οι διατροφικές πηγές β-καροτίνης τείνουν να προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία έναντι της κυτταρικής βλάβης από τα συμπληρώματα.

Το βούτυρο είναι ένα από τα πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα και η σχέση μεταξύ της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και του κινδύνου καρκίνου εξακολουθεί να χρειάζεται περαιτέρω έρευνα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όσον αφορά στους διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Για παράδειγμα, το WebMD αναφέρει ότι η β-καροτίνη στο βούτυρο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα ή του προστάτη, αλλά ορισμένοι ειδικοί λένε το αντίθετο όταν πρόκειται για γαλακτοκομικά.

«Έχουμε κάποια στοιχεία που δείχνουν μια ισχυρότερη συσχέτιση με την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων και την ανάπτυξη καρκίνου του προστάτη», λέει ο Δρ. Meroë Morse από το MD Anderson Cancer Center. Ο Δρ. Morse προσθέτει ότι τα γαλακτοκομικά μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικά στην προστασία από τον καρκίνο του μαστού και του παχέος εντέρου.

Βούτυρο εναντίον μαργαρίνης

Ενώ το βούτυρο μπορεί ενδεχομένως να προσφέρει κάποια προστασία έναντι ορισμένων τύπων καρκίνου, μπορούμε να πούμε το ίδιο για τη μαργαρίνη; Αυτό το δημοφιλές υποκατάστατο βουτύρου έχει αλλάξει αρκετά με τα χρόνια. Στο παρελθόν, η μαργαρίνη περιείχε μεγαλύτερες ποσότητες τρανς λιπαρών, αναφέρει το Harvard Health Publishing.

Τα τρανς λιπαρά έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και υπερχοληστερολαιμία. Επιπλέον, έρευνα του 2012 που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Cancer διαπίστωσε ότι η περιεκτικότητα της μαργαρίνης σε τρανς λιπαρά συσχετίστηκε με αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένους καρκίνους, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα, του ορθού και του μαστού.

Από τότε, πολλές μαργαρίνες έχουν καταργήσει τα τρανς λιπαρά και αντ’ αυτού έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα, υγιεινά λιπαρά. Ωστόσο, τόσο το βούτυρο όσο και η μαργαρίνη έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, κάτι που μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία εάν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Οι ειδικοί στο Hartford HealthCare προτείνουν αντ ‘αυτού να προτιμάτε βούτυρο που προέρχεται από αγελάδες που τρέφονται με χόρτο ή να επιλέγετε αλείμματα με βάση την ελιά ή το αβοκάντο, καθώς αυτά είναι πλουσιότερες πηγές β-καροτίνης που καταπολεμά τον καρκίνο. Απλώς φροντίστε να προσέχετε τυχόν πρόσθετα στη λίστα των συστατικών του προϊόντος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top