Αϋπνία; Ακολουθήστε την απόλυτη μέθοδο για να την αντιμετωπίσετε χωρίς φάρμακα

αϋπνία

Ανακαλύψτε μια μορφή απόλυτης χαλάρωσης που εκτείνεται, κυριολεκτικά, από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα των ποδιών σας και νικήστε την αϋπνία.

Η στρατιωτική μέθοδος ύπνου διαδόθηκε για πρώτη φορά σε ένα βιβλίο του 1981 με τίτλο “Relax and Win: Championship Performance” από τον προπονητή σπριντ των Ολυμπιακών Αγώνων Lloyd Bud Winter.

Η τεχνική σας καλεί να ηρεμήσετε το μυαλό σας, να συγκεντρωθείτε, να εστιάσετε στην αναπνοή και να ανακουφίσετε το άγχος και την ένταση χαλαρώνοντας σταδιακά το σώμα σας. Όπως λέει η Δρ Annise Wilson, επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας και ειδική σε θέματα ύπνου στο Baylor College of Medicine: “Τα υψηλά επίπεδα στρες βλάπτουν τον ύπνο παρατείνοντας τον χρόνο χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και κατακερματίζοντας τον. Η απώλεια ύπνου ενεργοποιεί το σύστημα απόκρισης στο στρες του σώματός μας , που οδηγεί σε αύξηση των ορμονών του στρες, δηλαδή, της κορτιζόλης, η οποία διαταράσσει περαιτέρω τον ύπνο».

Τα υψηλά επίπεδα στρες βλάπτουν τον ύπνο παρατείνοντας τον χρόνο χρειάζεται για να αποκοιμηθείτε και κατακερματίζοντας τον

Η περιγραφή της μεθόδου για να αντιμετωπίσετε την αϋπνία

Είναι κάπως σαν αυτο-ύπνωση, σύμφωνα με τον Δρ William O. Roberts, καθηγητή στο Αθλητικό Ιατρικό Πρόγραμμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Ο ίδιος εξηγεί στο Real Simple ότι χρειάζεται εξάσκηση για να χαλαρώσετε το σώμα σας από πάνω προς τα κάτω, χαρακτηριστικό της μεθόδου που βασικά σας δείχνει πως να ηρεμήσετε σταδιακά κάθε λειτουργία και να ενθαρρύνετε το σώμα σας να πέσει σε μια κατάσταση βαθιάς χαλάρωσης στο τέλος της οποίας πέφτετε σε βαθύ ύπνο. Είναι ο παράγοντας χαλάρωσης που είναι κρίσιμος για έναν ποιοτικό νυχτερινό ύπνο.

Ο Δρ Luis F. Buenaver, ειδικός στον ύπνο στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εξηγεί ότι αυτή η χαλάρωση είναι το κλειδί επειδή βοηθά «…μειώνοντας την απελευθέρωση των ορμονών του στρες (κορτιζόλη και αδρεναλίνη) και επιβραδύνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αναπνοή σας. ”

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο για να αποκοιμηθείτε

Τα μέλη του στρατού εκτίθενται συστηματικά σε εμπειρίες που τους αλλάζουν για πάντα, από τη μάχη μέχρι τις αλλαγές χρονοδιαγράμματος και τους τραυματισμούς. Μια μελέτη του 2013 στο Current Psychiatry Reports διαπίστωσε ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αϋπνία. Είναι ενδιαφέρον ότι πολλοί που έχουν δοκιμάσει τη στρατιωτική μέθοδο ύπνου έχουν βρει ότι είναι εξαιρετικά αποτελεσματική.

Ξεκινήστε χαλαρώνοντας πλήρως το πρόσωπό σας. Κρατήστε τα μάτια σας κλειστά, πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές και νιώστε κάθε μέρος του σώματός σας να χαλαρώνει ουσιαστικά. Κρατήστε τη γλώσσα σας χαλαρή, το σαγόνι ελαφρώς ανοιχτό και τα μάτια σας απαλά κλειστά. Στη συνέχεια, στρέψτε την εστίασή σας προς τα κάτω χαλαρώνοντας τους ώμους σας και κατεβαίνοντας προς τους πήχεις και τα χέρια σας. Εστιάστε στον τρόπο που νιώθετε καθώς απελευθερώνετε την ένταση από κάθε μέρος του σώματος. Ολοκληρώστε χαλαρώνοντας τα πόδια σας, ξεκινώντας από τους γοφούς και τους μηρούς και προχωρώντας μέχρι τα γόνατα, τις γάμπες και τα δάκτυλά σας. Σε όλη τη διαδικασία, συνεχίστε να παίρνετε αργές, βαθιές αναπνοές.

Επιτέλους, ήρθε η ώρα να φέρετε το μυαλό σας στο παρόν. Αυτό μπορεί να είναι μια πρόκληση, καθώς την ώρα του ύπνου συχνά κάνουν την εμφάνισή τους αυτές οι ανεπιθύμητες, ενοχλητικές σκέψεις. Οραματιστείτε ένα χαλαρωτικό μέρος ή επαναλάβετε το μάντρα «μην σκέφτεσαι» για 10 δευτερόλεπτα. Εάν πετύχετε, θα πρέπει να χαλαρώσετε και να απολαύσετε έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο μέσα σε λίγα λεπτά.

Σημειώστε ότι μπορεί να χρειαστούν αρκετά λεπτά τις πρώτες φορές που θα δοκιμάσετε τη μέθοδο. Να είστε υπομονετικοί με τη διαδικασία. Η εξάσκηση είναι το κλειδί για την κατάκτηση των λεπτότερων σημείων της τεχνικής. Με την πάροδο του χρόνου, μπορείτε να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να χαλαρώνει μεταβαίνοντας σε μια κατάσταση ξεκούρασης που προετοιμάζει το σώμα σας για ύπνο.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top