Τα 8 σημάδια που δείχνουν ότι η όραση του παιδιού κινδυνεύει

όραση παιδιού

Ένας ειδικός στη φροντίδα των ματιών αποκάλυψε τα διακριτικά σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί μπορεί να χρειάζεται γυαλιά, καθώς η όραση του έχει μειωθεί.

Σύμφωνα με τον Giles Edmonds από το Specsavers, δεν είναι ασυνήθιστο τα παιδιά να κρύβουν προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν με την όρασή τους, γι’αυτό και ο ίδιος φρόντισε να αναδείξει τις κοινές συμπεριφορές που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι δυσκολεύονται.

Έρευνα από την Specsavers διαπίστωσε ότι το 35 % των 1.000 γονέων παιδιών ηλικίας 6-15 ετών που ερωτήθηκαν ανησυχούν ότι τα παιδιά τους προσπαθούν να καλύψουν την κακή τους όραση. Ο Giles Edmonds, ο οποίος είναι διευθυντής κλινικών υπηρεσιών στην εταιρεία οφθαλμικής φροντίδας, είπε:

«Πολλοί γονείς υποθέτουν ότι επειδή το παιδί τους δεν εμφανίζει κανένα σημάδι προβλήματος όρασης, δεν χρειάζεται να κάνουν τεστ στα μάτια τους. Ωστόσο, αυτό δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από την αλήθεια. Το να βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας υποβάλλεται σε τακτικές οφθαλμολογικές εξετάσεις από μικρή ηλικία είναι απίστευτα σημαντικό για πολλούς λόγους».

«Δεδομένου ότι περισσότερο από το 80% των μαθησιακών, γνωστικών και κοινωνικών μας δεξιοτήτων διευκολύνονται μέσω της όρασης, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη συνολική ανάπτυξη του παιδιού. Η κακή όραση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς», ανέφερε ο ειδικός και συμπλήρωσε:

«Καταστάσεις όπως ο στραβισμός και η αμβλυωπία –τεμπέλικο μάτι– μπορούν να αντιμετωπιστούν πιο αποτελεσματικά εάν διαγνωσθούν νωρίτερα, κάτι που θα μπορούσε να κάνει τεράστια διαφορά στο παιδί σας. Τέλος, μια οφθαλμολογική εξέταση δεν ελέγχει μόνο την όραση, αλλά μπορεί επίσης να ανιχνεύσει άλλες υποκείμενες παθήσεις υγείας».

Τα 8 σημάδια για προβλήματα όρασης στο παιδί

  1. Τρίβει τα μάτια
  2. Διαβάζει κάτω από το σωστό ύψος
  3. Δείχνει ότι τα μάτια του πονούν
  4. Έχει πονοκεφάλους
  5. Γέρνει το κεφάλι
  6. Κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση
  7. Κλείνει το ένα μάτι για να δει
  8. Κάθεται πολύ κοντά στον πίνακα

1. Τρίβει τα μάτια

Το τρίψιμο των ματιών είναι σημάδι κουρασμένων ματιών σε οποιαδήποτε ηλικία. Εάν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας τρίβει τα μάτια του ενώ εστιάζει σε ένα αντικείμενο, θα μπορούσε να υποδηλώνει καταπόνηση των ματιών, η οποία μπορεί να οφείλεται σε μη διορθωμένο πρόβλημα όρασης.

2. Διαβάζει κάτι από το σωστό ύψος

Εάν το παιδί σας διαβάζει κάτω από το αναμενόμενο ύψος, αυτό θα μπορούσε να είναι σημάδι πολλών προβλημάτων όρασης. Τα παιδιά που έχουν προβλήματα με την όρασή τους μπορεί επίσης να επαναλάβουν την ίδια γραμμή δύο φορές, να χάσουν το σημείο που έχουν μείνει ή να χρησιμοποιήσουν ένα δάχτυλο για να καθοδηγήσουν τα μάτια τους.

Το να κρατάτε βιβλία ή συσκευές σε απόσταση μπορεί να υποστηρίξει τη μακροπρόθεσμη υγεία των ματιών. Το να κρατάτε αυτά τα αντικείμενα σε μήκος από την άρθρωση μέχρι τον αγκώνα τους είναι ένας καλός οδηγός, καθώς το να τα κρατάτε πολύ κοντά μπορεί να είναι προβληματικό.

3. Δείχνει ότι τα μάτια του πονούν

Μερικές φορές υπάρχουν σωματικά σημάδια όπως καταπόνηση των ματιών, κλείσιμο ενός ματιού ή κράτημα αντικειμένων πολύ κοντά ή πολύ μακριά. Εάν τα παιδιά καταπονούνται για να δουν τον πίνακα στο σχολείο, μπορεί επίσης να απογοητευτούν, πράγμα που μπορεί να σημαίνει ότι ενοχλούν κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Όλα αυτά τα πράγματα μπορεί να υποδηλώνουν προβλήματα με την όραση.

4. Έχει πονοκεφάλους

Το παιδί μπορεί να έχει περισσότερους πονοκεφάλους, ειδικά όταν διαβάζει. Όταν κοιτάμε αντικείμενα ή οθόνες από κοντινή απόσταση, οι μύες μέσα και γύρω από τα μάτια πρέπει να εργαστούν σκληρότερα για να εστιάσουν. Με την πάροδο του χρόνου, αυτοί οι μύες μπορεί να πονέσουν και να κουραστούν. Ομοίως, ο στραβισμός για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κουράσει τους μύες γύρω από τα μάτια, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους.

5. Γέρνει το κεφάλι

Εάν το παιδί έχει τελειοποιήσει την τέχνη του να γέρνει το κεφάλι του για να διαβάσει ένα βιβλίο, είναι σημάδι ότι μπορεί να κρύβει προβλήματα με την όρασή του.

6. Κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση

Εάν το παιδί συνηθίζει να κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι δυσκολεύεται να δει τις λεπτομέρειες. Το να κάθεται πολύ κοντά στην οθόνη θα μπορούσε με τη σειρά του να προκαλέσει επιπλέον καταπόνηση των ματιών.

7. Κλείνει το ένα μάτι για να δει

Εάν παρατηρείτε συχνά το παιδί να κλείνει το ένα του μάτι όταν ολοκληρώνει εργασίες, μπορεί να το κάνει αυτό για να ευνοήσει το δυνατότερο μάτι του και θα μπορούσε να τονίσει ένα πρόβλημα όρασης που δεν έχει διορθωθεί.

8. Κάθεται πολύ κοντά στον πίνακα

Το να κάθεται στο μπροστινό μέρος κάθε τάξης για να έχει μια καλή θέα του πίνακα θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι το παιδί σας αντιμετωπίζει προβλήματα με την όρασή του.

Τι έδειξε η έρευνα

Οι κύριες αιτίες ανησυχίας των γονέων περιλαμβάνουν ότι το παιδί κάθεται πολύ κοντά στην τηλεόραση (48%), κρατά ένα βιβλίο πολύ κοντά όταν διαβάζει (45%) και παραπονιέται συχνά για πονοκεφάλους (42%). Ωστόσο, το 39% παραδέχεται ότι παραβλέπει αυτά τα σημάδια συμπεριφοράς, με το 40% να ισχυρίζεται ότι ποτέ δεν σκέφτηκε ότι το παιδί του μπορεί να χρειαστεί γυαλιά.

Και το 21% ομολόγησε ότι δεν πήγε ποτέ το παιδί του σε οφθαλμίατρο. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι το 33% παραδέχτηκε ότι έδινε προτεραιότητα σε άλλα ραντεβού υγείας για τα παιδιά, έναντι της υγείας των ματιών, με τους γιατρούς (66%), τους οδοντιάτρους (52%) και τους εμβολιασμούς (49%) να έχουν την κύρια προτεραιότητα. Αλλά το 97% εύχονταν να είχε εντοπίσει τα σημάδια νωρίτερα.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης ότι ο μέσος όρος ηλικίας στην οποία ένας γονέας πηγαίνει για πρώτη φορά το παιδί του στον οφθαλμίατρο είναι τα έξι χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί συνιστούν στα παιδιά να κάνουν το πρώτο τους τεστ στα τριάμισι χρόνια.

Από εκείνους που καθυστερούν ακόμη περισσότερο να πάνε το παιδί τους για έλεγχο, το 63% είπε ότι δεν φαινόταν να αντιμετωπίζει προβλήματα, ενώ το 32% πίστευε ότι έκαναν εξετάσεις στο σχολείο. Συγκεκριμένα, το 14% αναγνώρισε τον φόβο ως εμπόδιο για να μην εξεταστούν τα μάτια του παιδιού, με το 28% να ανησυχεί μήπως το παιδί υποστεί μπούλινγκ στο σχολείο επειδή φοράει γυαλιά.

Το 52% το απέδωσε στον φόβο να αγγίξουν τα μάτια τους. Συνολικά, το 21% των γονέων που ερωτήθηκαν, μέσω του OnePoll, δεν αισθάνονται πολύ ενημερωμένοι σχετικά με τη σημασία της υγείας των ματιών για τα παιδιά.

Όλο Υγεία

Scroll to Top