Αυτά είναι τα 9 λεπτά της ημέρας που το παιδί σάς χρειάζεται περισσότερο

παιδιά
  • Η θεωρία των 9 λεπτών είναι ουσιαστικά ένας κώδικας για να θυμάστε να συνδέεστε πραγματικά με το παιδί σας.
  • Έτσι αντιμετωπίζονται μερικές από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που θέτει ένας γονέας.
  • Μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεωρία για να ταιριάζει στο πρόγραμμα της οικογένειάς σας.

Την ώρα που οι περισσότεροι γονείς νιώθουν ενοχές για τον λίγο χρόνο που διαθέτουν στο παιδί τους λόγω του φόρτου εργασίας και των καθημερινών υποχρεώσεων, μία παλιά -αλλά πιο επίκαιρη από ποτέ- θεωρία έρχεται να τονίσει ότι μόλις 9 λεπτά μέσα στην ημέρα αρκούν για να κάνετε το παιδί σας να νιώσει ασφαλές και ικανοποιημένο.

Μια μαμά με ενοχές ανάσανε με ανακούφιση όταν διάβασε για τη Θεωρία των 9 λεπτών. Στη συνέχεια το μοιράστηκε με τους ακολούθους της στο TikTok με την ελπίδα ότι θα έβρισκαν παρηγοριά και αυτοί σε αυτό.

Ο αείμνηστος νευροεπιστήμονας Δρ. Jaak Panksepp πιστώνεται ευρέως για τη θεωρία που επικεντρώνεται σε τρεις βασικές αλληλεπιδράσεις κάθε μέρα που βοηθούν ένα παιδί να αισθάνεται πιο ευτυχισμένο και πιο ασφαλές. Αυτές οι στιγμές περιλαμβάνουν:

  • Τα πρώτα τρία λεπτά αφότου ξυπνήσει.
  • Τα τρία λεπτά μετά την επιστροφή του από το σχολείο.
  • Τα τελευταία τρία λεπτά της ημέρας πριν πάει για ύπνο.

Η εμπειρία μιας «ενοχικής» μητέρας

Όταν η Sara Martinez δούλευε σε ένα γραφείο, ένιωθε ένοχη που έστειλε την 19 μηνών κόρη της, Millie June, στον παιδικό σταθμό. Τώρα ως δημιουργός περιεχομένου και μητέρα που μένει στο σπίτι, η Martinez λέει ότι υπερβάλλει εαυτόν προσπαθώντας να κάνει κάθε μέρα μαγική για την κόρη της. Απλώς δεν υπάρχει νίκη.

«Κάθε ρόλος έρχεται με τις δικές του πιέσεις και συναισθηματικές ανεπάρκειες. Πηγαίνω για ύπνο σκεπτόμενη αν έκανα αρκετά για εκείνη σήμερα και αν ήμουν αρκετά παρούσα», λέει η μητέρα στο TODAY.com.

Η Θεωρία των 9 λεπτών βοηθά τη Martinez να ξεπεράσει μερικές από τις μη ρεαλιστικές προσδοκίες που θέτει για τον εαυτό της ως γονέα. «Δεν έχει να κάνει τόσο με την ακριβή ώρα (ή το μέτρημα λεπτών), παρά με τη δημιουργία ουσιαστικών, εστιασμένων αλληλεπιδράσεων που κάνουν τα παιδιά μας να αισθάνονται ότι έχουν αξία και αγάπη», εξηγεί η μητέρα.

Loading Poll…

«Ως μαμά πλήρους απασχόλησης, το χρειαζόμουν αυτό. Έχω τόσες ενοχές που δεν είμαι εκεί για τα μωρά μου όλο το εικοσιτετράωρο», έγραψε ένα άτομο στο βίντεο της Martinez. «Αυτό είναι κάπως τρελό γιατί ειλικρινά το μόνο που θυμάμαι από εκείνη την ηλικία είναι αυτές οι τρεις φορές την ημέρα!», έγραψε ένας άλλος.

Ο Δρ. Tovah P. Klein, διευθυντής του Barnard College Center for Toddler Development, λέει η θεωρία των 9 λεπτών είναι ουσιαστικά ένας κώδικας για να θυμάστε να συνδέεστε πραγματικά με το παιδί σας.

«Οι σχέσεις δεν χτίζονται στον χρόνο που περνάς με ένα άτομο. Οι σχέσεις βασίζονται στο να είσαι πραγματικά παρών όταν είσαι με κάποιον», λέει ο Δρ. Klein στο TODAY.com.

Τα 9 λεπτά υποδεικνύουν την ποιότητα του χρόνου με το παιδί

Τελικά, είναι η ποιότητα πάνω από την ποσότητα, αν και οι γονείς θα πρέπει να στοχεύουν σε περισσότερα από εννέα λεπτά, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Αυτό που κάνει ένα παιδί να νιώθει ασφάλεια είναι να ξέρει ότι είσαι εκεί τις στιγμές που σε χρειάζεται». τονίζει ο Δρ. Klein.

Επισημαίνει, μάλιστα, ότι μπορείτε να προσαρμόσετε τη θεωρία για να ταιριάζει στο πρόγραμμα της οικογένειάς σας. Για παράδειγμα, αν δεν είστε σπίτι όταν το παιδί σας γυρίζει από το σχολείο, μπορείτε να του αφήσετε ένα σνακ και ένα σημείωμα.

«Τότε, όταν τα βλέπετε, πρέπει να είστε ακροατές γιατί τα παιδιά θέλουν να εκτονωθούν. Τα τρία λεπτά μπορεί να σημαίνουν ότι απλώς κουνάτε καταφατικά το κεφάλι ακούγοντας αυτό που σας λένε. Αυτό που κάνει ένα παιδί να νιώθει ασφάλεια είναι να ξέρει ότι είστε εκεί τις στιγμές που σας χρειάζεται», καταλήγει ο ειδικός.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top