Έχετε μεγάλη μύτη ή μυτερό πηγούνι; Πώς η διατροφή της εγκύου καθορίζει τα χαρακτηριστικά του προσώπου του παιδιού

έγκυος, χαρακτηριστικά προσώπου

Η προέλευση των χαρακτηριστικών του προσώπου απασχολεί εδώ και χρόνια τους επιστήμονες, αλλά μια νέα έρευνα δείχνει ότι η διατροφή της εγκύου μητέρας θα μπορούσε στην πραγματικότητα να επηρεάσει ορισμένα χαρακτηριστικά.

Έχετε μεγάλη μύτη ή μυτερό πηγούνι; Τα χαρακτηριστικά αυτά οφείλονται στη διατροφή που έκανε η μητέρα σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Communications, συνέδεσε τα επίπεδα πρωτεϊνών της μητέρας με τη γονιδιακή δραστηριότητα, συγκεκριμένα τα γονίδια mTORC1, τα οποία, σύμφωνα με τους συγγραφείς, επηρέασαν το «κρανιοπροσωπικό σχήμα των εμβρύων».

Διαπίστωσαν ότι οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχαν ως αποτέλεσμα έντονα χαρακτηριστικά του προσώπου – όπως ισχυρότερες γνάθους και μεγαλύτερες μύτες, ενώ η δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είχε ως αποτέλεσμα λεπτότερα, πιο μυτερά χαρακτηριστικά.

Εν ολίγοις, η διατροφή της μητέρας μπορούσε να «τελειοποιήσει» τα χαρακτηριστικά του προσώπου – όπως το σχήμα και το μέγεθος της μύτης ή του σαγονιού – των παιδιών τους.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για τη μελέτη, η ομάδα των ερευνητών παρατήρησε έγκυα ποντίκια και ψάρια ζέβρα που είχαν υποστεί γενετική τροποποίηση και έτρωγαν δίαιτες που διέφεραν ως προς το επίπεδο διατροφής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν συνδέσει τη διατροφή των μητέρων με τα αποτελέσματα της υγείας των παιδιών. Οι χορτοφαγικές δίαιτες, για παράδειγμα, έχουν συσχετιστεί με χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Μια άλλη μελέτη είχε δείξει ότι τα αγόρια που γεννιούνται από παχύσαρκες μητέρες είναι πιθανότερο να είναι υπέρβαρα κατά τη γέννηση και να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μεταβολικών παθήσεων – όπως η λιπώδης ηπατική νόσος – αργότερα στη ζωή τους.

Επίσης, μια άλλη έρευνα είχε δείξει ότι οι μητέρες που κατανάλωναν εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα – τα οποία έχουν συνδεθεί με μια σειρά αρνητικών συνεπειών για την υγεία – θα μπορούσαν να μεταδώσουν στα έμβρυά τους δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες που περιέχονται στο πρόχειρο φαγητό.

Scroll to Top