Για ποιο λόγο το παιδί σας έχει μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια- Πότε να ανησυχήσετε

παιδί

Οι μαύροι κύκλοι που εμφανίζονται κάτω από τα μάτια των παιδιών σας, σας προκαλούν έντονη ανησυχία. Πολλοί γονείς, δε, τρομάζουν και απευθύνονται άμεσα στον παιδίατρο για να εντοπίσουν την αιτία των μαύρων κύκλων και να μην θέσουν σε κίνδυνο την υγεία του παιδιού τους. Για ποιο λόγο εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι στα παιδιά; Είναι ανησυχητικοί;

Οι γονείς πολλές φορές πανικοβάλλονται με τη σκουρόχρωμη απόχρωση που αποκτά η περιοχή κάτω από τα μάτια και ανησυχούν με αυτή την εικόνα. Σκέφτονται μήπως το παιδί τους έχει αναιμία ή έλλειψη βιταμινών ή δεν κοιμάται αρκετά και συμβουλεύονται τον παιδίατρο πώς θα αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα.

Οι ειδικοί, ωστόσο, εμφανίζονται καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι συνήθως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Αν το παιδί σας κοιμάται καλά και είναι γενικά υγιές, γιατί εξακολουθεί να έχει μαύρους κύκλους;

Λοιπόν, σύμφωνα με τον παιδίατρο Δρ Sam Hay, πολλοί γονείς έχουν έρθει στο ιατρείο, ανησυχώντας για το σκούρο χρώμα του δέρματος κάτω από τα μάτια. Ο ίδιος εξηγεί ότι είναι πολύ φυσιολογικό και ότι ο λόγος που εμφανίζονται οι μαύροι κύκλοι στα μικρότερα παιδιά οφείλεται στο δέρμα τους.

«Οι μαύροι κύκλοι συνδέονται συνήθως με λίγο περισσότερη ροή αίματος στις φλέβες κάτω από το δέρμα κάτω από τα μάτια. Είναι πιο εμφανείς στα παιδιά επειδή το πιο σκούρο αίμα στις φλέβες ξεχωρίζει κάτω από το εύπλαστο ημιδιαφανές δέρμα τους» εξηγεί ο ίδιος.

Σε αρκετούς ανθρώπους το δέρμα γύρω από τα μάτια είναι λεπτότερο και πιο διαφανές από τα άλλα μέρη του προσώπου, έτσι δεν καλύπτεται  πλήρως ο μαλακός ιστός και οι φλέβες της περιοχής αυτής. Εάν, λοιπόν, έχετε μαύρους κύκλους, υπάρχει πιθανότητα και τα παιδιά σας να εμφανίσουν το ίδιο.

Αυτό που παίζει τεράστιο ρόλο είναι στην πραγματικότητα η γενετική και τα γονίδια. Δεν χρειάζεται λοιπόν οι γονείς να φοβάστε για την υγεία των παιδιών ή να τα κατηγορείτε για ξενύχτια και κακή διατροφή, γιατί μάλλον ευθύνεται η κληρονομικότητα και το δικό σας DNA.

Ο Δρ Hay λέει ότι αν εσείς έχετε μαύρους κύκλους, τότε είναι πολύ πιθανό να έχουν και τα παιδιά σας. Σύμφωνα με τον ίδιο, «η γενετική και τα γονίδια συνδέονται με λεπτότερο δέρμα, φακίδες και πιο εμφανή αγγεία στην περιοχή – τα οποία μπορεί να οδηγήσουν στην παρουσία πιο σκούρων δακτυλίων γύρω από τα μάτια».

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένας άλλος λόγος για τους μαύρους κύκλους θα μπορούσε να είναι η αλλεργική ρινίτιδα. Τα αλλεργιογόνα παίζουν ρόλο στη διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων, η οποία συμβάλλει στην εμφάνιση σκούρων κύκλων κάτω από τα μάτια.

Παράλληλα, αν πιστεύετε ότι το παιδί σας θα μπορούσε να έχει έλλειψη θρεπτικών συστατικών, η οποία επίσης προκαλεί μαύρους κύκλους, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον παιδίατρο και να κάνετε εξετάσεις για να βελτιώσετε τη διατροφή του.

Scroll to Top