Καρκίνος του μαστού: Tι πρέπει να αποφύγουν τα κορίτσια στην εφηβεία για να μειώσουν τον κίνδυνο

καρκίνος μαστού

Στην εφηβεία παρατηρείται η μεγαλύτερη ανάπτυξη του μαστού. Ο Δρ. Steven Quay, γιατρός από το Σιάτλ είπε ότι οι επιβλαβείς περιβαλλοντικές εκθέσεις κατά τη διάρκεια αυτής της ευάλωτης περιόδου μπορούν να επιφέρουν αλλαγές που χρειάζονται δεκαετίες για να ολοκληρωθούν και να καταλήσουν στην ανάπτυξη καρκίνου του μαστού.

Στις εκθέσεις αυτές ανήκει και μια διατροφή πλούσια σε ζάχαρη, υδατάνθρακες και επεξεργασμένα κρέατα και τρόφιμα, η οποία είναι γνωστό ότι αυξάνει τα επίπεδα φλεγμονής στο σώμα, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου και καρδιακών παθήσεων στον γενικό πληθυσμό.

Τώρα, μια μελέτη έδειξε ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τα κορίτσια να ακολουθούν μια τέτοια δίαιτα όταν διανύουν την περίοδο της εφηβείας και το στήθος τους αναπτύσσεται.

Επιστήμονες από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας ανακάλυψαν ότι το γρήγορο και πρόχειρο φαγητό περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης (AGEs), τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στο στήθος παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται σε ασθενείς με καρκίνο του μαστού, όπως η αυξημένη πυκνότητα μαστού.

Η επίδραση των AGEs στην πυκνότητα του ιστού του μαστού

Στη μελέτη σε τρωκτικά, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Breast Cancer Research, οι επιστήμονες παρήγαγαν προϊόντα AGE μαγειρεύοντας τροφή τρωκτικών με βάση τη γλυκόζη στους 120 βαθμούς Κελσίου για 15 λεπτά. Αυτό πυροδότησε τον σχηματισμό ενός ευρέος φάσματος AGEs που συνήθως απαντώνται σε τηγανητά ή ψητά τρόφιμα.

Τα AGEs είναι επιβλαβείς ενώσεις που σχηματίζονται όταν η πρωτεΐνη ή το λίπος ενώνονται με τη ζάχαρη στην κυκλοφορία του αίματος.

Τα ποντίκια που βρίσκονταν στην εφηβεία χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες: μια ομάδα ελέγχου που τράφηκε με κανονική δίαιτα ποντικιών, μια ομάδα δίαιτας με χαμηλά AGEs και μια ομάδα δίαιτας με υψηλά AGEs.

Όσον αφορά την επίδραση στη δομή των μαστών στα ποντίκια, η δίαιτα υψηλών AGEs οδήγησε σε αλλαγές στον ιστό του μαστού, οι οποίες είναι παρόμοιες με τις αλλαγές που παρατηρούνται σε ασθενείς με πολύ πρώιμο στάδιο καρκίνου του μαστού.

Αυτό περιελάμβανε μια αλλαγή, η οποία στους ανθρώπους φαίνεται μέσω της αυξημένης πυκνότητας του μαστού. Στους ανθρώπους, η αυξημένη πυκνότητα του μαστού μπορεί να εντοπιστεί μόνο με τη χρήση μαστογραφίας. Μόνο τα ποντίκια στη δίαιτα υψηλών AGEs παρήγαγαν μη φυσιολογικά κύτταρα μαστού.

Ο πυκνός ιστός μαστού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού

Οι επιστήμονες δεν είναι ακόμα απολύτως σίγουροι γιατί ο πυκνός ιστός του μαστού συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Θεωρείται ότι ο πυκνός ιστός του μαστού έχει περισσότερα κύτταρα που έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε μη φυσιολογικά κύτταρα. Kαι στις γυναίκες, τα μη φυσιολογικά κύτταρα του μαστού αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιολογική σχέση μεταξύ τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε AGEs και καρκίνου του μαστού, αλλά δείχνει ότι η κατανάλωση πολλών επεξεργασμένων, πρόχειρων τροφών μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ανάπτυξης πυκνού ιστού στον μαστό, γεγονός που αυξάνει τον μελλοντικό κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Ο Δρ. Quay, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, ζήτησε να αναπτυχθούν κατευθυντήριες γραμμές για τη σύσταση δίαιτας χαμηλής κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων για έφηβα κορίτσια, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος μελλοντικού καρκίνου του μαστού.

Υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι που μπορεί να διαγνωστεί κάποιος με καρκίνο του μαστού, συμπεριλαμβανομένων γενετικών παραγόντων. Οι άνδρες μπορούν επίσης να νοσήσουν από καρκίνο του μαστού, αν και η έρευνα δεν εξέτασε τις δίαιτες υψηλών AGEs και τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στους άνδρες.

Περισσότερες από 264.000 γυναίκες διαγιγνώσκονται με καρκίνο του μαστού κάθε χρόνο. Είναι ο πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες στην Αμερική, με περισσότερες από 43.000 να πεθαίνουν από την πάθηση ετησίως.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top