Το Νο1 πράγμα για το οποίο δεν πρέπει να πιέσετε το παιδί αυτά τα Χριστούγεννα

παιδί Χριστούγεννα

Πόσες φορές έχετε παρευρεθεί σε οικογενειακό τραπέζι είτε με το παιδί σας, είτε όταν ήσασταν εσείς παιδί, και ήθελε να σας αγκαλιάσει εκείνη η θεία που σπάνια βλέπετε, αλλά εσείς ή το (παιδί) δεν θέλατε;

Αν και οι προθέσεις σε αυτή την περίπτωση είναι σίγουρα καλές, πολλές φορές δεν είχατε την όρεξη για αγκαλιά εκείνη τη στιγμή ή δε νιώθατε άνετα, αλλά το κάνατε έτσι κ αλλιώς. Αντίστοιχα, ως γονέας μπορεί να πιέζετε το παιδί σας να αγκαλιάσει αυτόν τον συγγενή για να μην τον πληγώσετε.

Πιέζοντας, όμως, το παιδί σας να κάνει κάτι που εκείνη την ώρα δεν θέλει, του δίνετε το λάθος μήνυμα, αφού εκείνη τη στιγμή καταλαβαίνει πως είναι κάποιος άλλος υπεύθυνος για το σώμα του.

Η ψυχολόγος Aliza Pressman αναφέρει στην HuffPost, πως αν ως γονείς θέλετε να διδάξετε στο παιδί σας την έννοια του σεβασμού των ορίων των γύρω μας, αλλά και το πότε πρέπει να λέμε όχι, όταν δεν νιώθουμε εντάξει με αυτό που μας ζητείται να κάνουμε, πρέπει του να δώσετε να καταλάβει την έννοια της συναίνεσης, κάτι στο οποίο συμφωνούν και οι ειδικοί του  Cleveland clinic.

Πολλοί γονείς στις μέρες μας προσπαθούν να μάθουν στα παιδιά τους πως το σώμα τους είναι δικό τους και θα πρέπει να το χειρίζονται εκείνα, όπως επιθυμούν, αλλά και πως είναι απαραίτητη η συναίνεση για να αγγίξουν κάποιον άλλον. Ταυτόχρονα, όμως, πιέζουν το παιδί τους να αγκαλιάσουν κάποιον συγγενή που εκείνα δεν επιθυμούν, περνώντας τους το λάθος μήνυμα.

Τι πρέπει να κάνετε όταν το παιδί δεν θέλει να αγκαλιάσει έναν συγγενή

Όταν ο παππούς επιμένει να δώσει ένα φιλί στο παιδί και εκείνο δεν θέλει, είναι πολύ εύκολο να πέσετε στην συναισθηματική παγίδα και να το πιέσετε, καθώς πολύ συχνά νιώθουμε άσχημα πως απογοητεύουμε την οικογένεια μας ή ακόμα και ντρεπόμαστε για την συμπεριφορά των παιδιών μας, αναφέρει η Pressman.

Την επόμενη φορά λοιπόν, πριν αντιδράσετε, πάρτε μία βαθιά ανάσα και θυμηθείτε πως η δουλειά σας είναι να μάθετε στα παιδιά σας να εμπιστεύονται τα ένστικτα τους, και όχι να νιώσετε υπεύθυνοι για τα συναισθήματα των ενηλίκων.

Προετοιμάστε το παιδί σας από πριν

Ενημερώστε το παιδί σας από πριν, πως υπάρχουν και άλλοι τρόποι να χαιρετήσουν κάποιον αν δεν θέλουν να δώσουν μία αγκαλιά ή ένα φιλί.

Δώστε τους να καταλάβουν πως πρέπει να χαιρετήσουν αυτούς που θα βρίσκονται στο οικογενειακό τραπέζι, αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να αγκαλιάσουν κάποιον εάν δεν το θέλουν ή δεν νιώθουν άνετα εκείνη τη στιγμή. Μπορούν να το αρνηθούν ευγενικά.

Ενημερώστε τα παιδιά σας πως, αν αρνηθούν, ο συγγενής μπορεί να δείξει πως στεναχωρήθηκε ή απογοητεύτηκε, δεν είναι όμως δικό τους λάθος, ούτε είναι υπεύθυνα για τα συναισθήματα των άλλων.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top