Πώς να κάνετε τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά – Το έξυπνο κόλπο των επιστημόνων

παιδιά λαχανικά

Είναι γνωστό ότι οι γονείς ότι δυσκολεύονται να κάνουν τα παιδιά τους να φάνε αρκετά λαχανικά. Αλλά οι επιστήμονες ήρθαν επιτέλους για να βοηθήσουν και σε αυτό, αφού αποκάλυψαν ένα εκπληκτικό μυστικό για να κάνουν τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά τους.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Brigham Young ανακάλυψαν ότι τα παιδιά έτρωγαν έως και 52% περισσότερο αρακά και καρότα όταν τους σερβίρονταν με ένα συγκεκριμένο… μοτίβο, όπως αναφέρουν τα ευρήματα μιας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο Nutrients.

Το μοτίβο ήταν πολύ απλό: απλώς επέλεγαν να σερβίρουν τα λαχανικά συνοδευόμενα από «χαμογελαστές πατάτες». Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική προειδοποίηση -το αποτέλεσμα ίσχυε μόνο όταν οι «χαμογελαστές πατάτες» σερβίρονταν στο ίδιο πιάτο με το λαχανικό.

«Οι πατάτες όχι μόνο προσθέτουν θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, απευθείας στο πιάτο, αλλά μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα παιδιά να εξερευνήσουν άλλα λαχανικά που σερβίρονται μαζί τους και έτσι να τα βοηθήσουν να έρθουν πιο κοντά στις συνολικές διατροφικές τους ανάγκες», δήλωσε ο καθηγητής Gene Ahlborn. επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Στις ΗΠΑ, οι διατροφικές οδηγίες συνιστούν στα παιδιά ηλικίας μεταξύ τριών και 18 ετών να τρώνε περίπου τρία φλιτζάνια λαχανικά την ημέρα. Ωστόσο, ο καθηγητής Ahlborn επισημαίνει ότι το μέσο παιδί σχολικής ηλικίας τρώει μόνο ένα φλιτζάνι την ημέρα.

Παράλληλα, μια πρόσφατη έρευνα στις ΗΠΑ διαπίστωσε ότι τα μισά από τα παιδιά δεν τρώνε ούτε ένα λαχανικό την ημέρα. Και αυτό μπορεί να ισχύει και σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου, εκ των οποίων -δυστυχώς- και η Ελλάδα.

«Γι’ αυτό θέλαμε να μάθουμε περισσότερα για το πώς τα σχολικά γεύματα μπορούν να επηρεάσουν τη διατροφική συμπεριφορά των παιδιών και ενδεχομένως να ενθαρρύνουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση λαχανικών», εξήγησε ο καθηγητής.

Πώς διεξήχθη το πείραμα με τα λαχανικά στα παιδιά

Στη μελέτη, οι ερευνητές έδωσαν στα παιδιά ένα ελεγχόμενο γεύμα που αποτελούταν από κοτομπουκιές, γάλα 2%, κέτσαπ, σάλτσα μήλου, ανάμεικτα μπιζέλια και καρότα και κάποια μορφή πατάτας ή ψωμιού.

Τα γεύματα των παιδιών ζυγίστηκαν πριν και μετά για να δουν οι επιστήμονες πώς οι διαφορετικές παρουσιάσεις του γεύματος επηρέασαν αυτό που επέλεξαν να φάνε. Στο πείραμα ελέγχου, όπου σερβιρίστηκε ένα ψωμάκι στο πλάι, τα παιδιά έτρωγαν 21,1 γραμμάρια λαχανικών με τα γεύματά τους.

Αντίστοιχα, όταν το γεύμα σερβιρίστηκε με χαμογελαστά πρόσωπα πατάτας σε ξεχωριστό πιάτο από το λαχανικό, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ποσότητα λαχανικών που καταναλωνόταν μειώθηκε κατά 20%. Ωστόσο, όταν οι χαμογελαστές πατάτες και τα λαχανικά σερβίρονταν στο ίδιο πιάτο, τα παιδιά έτρωγαν 51% περισσότερα λαχανικά από ό,τι όταν σερβίρονταν χωριστά.

Ενώ η μελέτη σημειώνει ότι αυτή η βελτίωση δεν είναι τεράστια, ακόμη και μικρά βήματα προς τη βελτίωση της κατανάλωσης λαχανικών είναι σημαντικά για την ενίσχυση της πρόσληψης διατροφής. Ο καθηγητής Ahlborn λέει επίσης ότι αυτό το κόλπο θα μπορούσε να μειώσει τη σπατάλη τροφής φροντίζοντας να καταναλώνονται περισσότερα λαχανικά.

«Θέλουμε λαχανικά στα πιάτα του σχολικού μεσημεριανού γεύματος για να τροφοδοτούν το σώμα των παιδιών, όχι να γεμίζουν τον κάδο απορριμμάτων», επισημαίνει ο ειδικός.

Η πατάτα βοηθά χωρίς να επιβαρύνει

Εάν προσπαθείτε να βοηθήσετε τα παιδιά σας να τρώνε περισσότερα λαχανικά στο σπίτι, μπορεί να ανησυχείτε ότι η πατάτα δεν είναι η πιο υγιεινή επιλογή. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι προσθέτοντας πατάτες με σχηματισμένο ένα χαμόγελο πάνω τους στο γεύμα προστίθενται μόνο 21 θερμίδες και 5 γραμμάρια λίπους, τα οποία είναι όλα ακόρεστα.

Οι επιστήμονες δοκίμασαν επίσης την επίδραση άλλων σχημάτων πατάτας στην κατανάλωση λαχανικών, συμπεριλαμβάνοντας τις τετράγωνες πατάτες. Ωστόσο, η μελέτη διαπίστωσε ότι οι πατάτες με λιγότερο διασκεδαστικό σχήμα είχαν μικρότερο αντίκτυπο στο πόσα λαχανικά έτρωγαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Όταν σερβιρίστηκαν χωριστά, οι κύβοι πατάτας αύξησαν ελαφρώς την κατανάλωση λαχανικών σε σύγκριση με το πείραμα ελέγχου, με τα παιδιά που τρώνε λίγο περισσότερο από 2 γραμμάρια παραπάνω. Ωστόσο, όταν οι τετράγωνες πατάτες σερβίρονταν στο ίδιο πιάτο, η ποσότητα του αρακά και των καρότων που καταναλώθηκαν μειώθηκε σε μόλις 20,8 γραμμάρια.

Οι συγγραφείς λένε ότι ο λόγος αυτής της διαφοράς είναι άγνωστος, αλλά προτείνουν ότι μπορεί να οφείλεται στο ότι οι «χαμογελαστές πατάτες» είναι πιο οικείες στα παιδιά. «Το να κάνεις τα παιδιά να τρώνε τα λαχανικά τους είναι πάντα μια πρόκληση», κατέληξε ο καθηγητής Ahlborn.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Διαβάστε Περισσότερα

Scroll to Top