Αναρωτιέστε πότε το παιδί χρειάζεται παιδοψυχολόγο; Πάντα είναι χρήσιμη η συμβουλή και η καθοδήγηση ενός ειδικού. Η ψυχολόγος, υπαρξιακή και συστημική ψυχοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαννόπαπα, M.Sc. in Special Education, Speech Therapy & Parent Counseling, εξηγεί πότε επιβάλλεται να επισκεφτείτε έναν παιδοψυχολόγο.
Αντιμετωπίζετε προβλήματα με τη συμπεριφορά του παιδιού; Έχει εκδηλώσει κάποια συμπτώματα που σας ανησυχούν; Πότε το παιδί χρειάζεται παιδοψυχολόγο; Η ειδικός απαντά στην απορία σας.
Πότε οι γονείς πρέπει να απευθυνθούν σε έναν παιδοψυχολόγο;
Όταν οι γονείς αντιμετωπίζουν κάποια προβλήματα στην ανατροφή των παιδιών ή βιώνουν κάποια κρίση στην οικογένεια όπως το διαζύγιο η γνώμη των γονιών τους ή των φίλων τους δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα. Και αυτό γιατί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κάθε γονέας έχει τις ιδιαιτερότητές του.
Η γνώμη των άλλων μπορεί να σας μπερδέψει ακόμα περισσότερο και να σας δημιουργήσει σύγχυση ή να νιώσετε επίκριση.
Όταν απευθυνθείτε σε έναν ειδικευμένο ψυχολόγο αυτός θα εξερευνήσει το πρόβλημα και θα μπορέσει να σας καθοδηγήσει στο να αντιμετωπίσετε τις δυσκολίες και να ανταπεξελθετε αποτελεσματικά σε αυτές.
Ο παιδοψυχολόγος θα σας βοηθήσει να κατανοείτε καλύτερα τα παιδιά σας και τις ανάγκες τους. Με τη συμβουλευτική γονέων θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τη σχέση και την επικοινωνία με το παιδί σας, να δημιουργήσετε αρμονικές σχέσεις μεταξύ σας ενώ θα συμβάλλει αποτελεσματικά σε θέματα διαπαιδαγώγησης.
Ο οικογενειακός θεραπευτής θα σας βοηθήσει να δουλέψετε βαθύτερα, θέματα που αφορούν το ζευγάρι και τα δυναμικά της οικογένειας που μπορεί να προκαλούν δυσλειτουργία.
Πότε το παιδί χρειάζεται παιδοψυχολόγο;
Όταν βιώνει κάποιες καταστάσεις όπως:
-
- Ασθένεια, απώλεια, πένθος, διαζύγιο
- Θυμό/επιθετικότητα
- Μαθησιακές δυσκολίες, υπερκινητικότητα, διάσπαση προσοχής, τραυλισμό, δυσλεξία κ.α.
- Έντονο άγχος για το σχολείο, για την αυτοεικόνα του, άγχος αποχωρισμού κ.λπ. που εκδηλώνεται με ονυχοφαγία, πιπίλισμα δακτύλων κ.λπ.
Όταν ως γονείς έχετε απορίες ή διαφωνίες σχετικά με τη διαπαιδαγώγησή του των παιδιών όπως:
- Ανυπακοή,
- Οριοθέτηση,
- Αντιζηλία μεταξύ αδελφών,
- Έντονο θυμό,
- Προβλήματα με τη σχολική μελέτη κλπ.
Όταν παρατηρείτε συμπεριφορές ή συναισθηματικές εκδηλώσεις όπως:
- Απότομη πτώση στις σχολικές επιδόσεις ή αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες
- Δυσκολίες στον ύπνο (υπνηλία ή εφιάλτες ή αϋπνία)
- Φοβίες όπως κλειστοφοβία, αγοραφοβία κ.λπ.
- Χαμηλή αυτοεκτίμηση
- Μυστικοπάθεια, κλείσιμο στον εαυτό του, αποφυγή κάθε διαλόγου
- Παραβατική συμπεριφορά (κλοπές, βανδαλισμοί κ.λπ., ναρκωτικά)
- Έχει φίλους με σοβαρά προβλήματα συμπεριφοράς
Τι γίνεται αν το παιδί χρειαστεί να κάνει ψυχοθεραπεία;
Ο παιδοψυχολόγος ενθαρρύνει το παιδί να εκφράσει τα προβλήματά του μέσα από το λόγο ή το παιχνίδι, ή άλλες δραστηριότητες όπως ζωγραφική και πλαστελίνη. Αυτή η διαδικασία απαιτεί χρόνο και υπομονή από το παιδί, τους γονείς και τον θεραπευτή. Είναι απαραίτητο και οι γονείς συγχρόνως να λαμβάνουν συμβουλευτική για να μπορούν και εκείνοι να στηρίξουν τη θεραπεία του παιδιού.