Οι 3 τύποι των αντρών και ποιον να επιλέξετε, σύμφωνα με μελέτη

3 τύποι αντρών

Οι άντρες μπορούν να ταξινομηθούν σε 3 συγκεκριμένους τύπους, διαπιστώνει πρωτοποριακή επιστημονική μελέτη, η οποία μάλιστα αναλύει τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του κάθε τύπου αντρών.

Τις τελευταίες δεκαετίες, οι συζητήσεις γύρω από τον αντρικό φύλλο περιορίζονταν σε αντιδιαστολή με το γυναικείο φύλο. Ωστόσο, μια πρωτοποριακή μελέτη από το Πανεπιστήμιο της University of British Columbiaπροσφέρει νέα δεδομένα καταγράφοντας τρεις διαφορετικές κατηγορίες αντρών.

Ενώ ορισμένοι μπορεί να υποστηρίξουν ότι οι ταξινομήσεις και οι συμπεριφορές φύλου δεν μπορούν να περιοριστούν σε απλές κατηγορίες, η μελέτη προσφέρει μια λεπτή εξερεύνηση της δυναμικής των ανδρών στις προσωπικές τους σχέσεις.

Η πρωτοποριακή έρευνα περιελάβανε μια διαφορετική ομάδα 92 ετεροφυλόφιλων ανδρών ηλικίας από 19 έως 43 ετών. Ο Δρ Τζον Όλιφ, ο οποίος πρωτοστάτησε στο έργο επεσήμανε ότι «προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε πώς διαφορετικοί τύποι αρρενωπότητας διαμορφώνουν τις σχέσεις των ανδρών και την ψυχική τους υγεία. Τα αποτελέσματα, υποδηλώνουν ότι κάθε αρσενικό αρχέτυπο έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και τις προκλήσεις».

Τα 3 νέα αρσενικά πρότυπα

  1. Νεο-παραδοσιακός
  2. Ισορροπιστής
  3. Προοδευτικός

1. Νεο-παραδοσιακός

Αυτή η κατηγορία περικλείει άνδρες που τηρούν κατά κύριο λόγο τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων. Συχνά βλέπουν τους εαυτούς τους σε ρόλους αυτών που παρέχουν και προστατεύουν στις σχέσεις τους. Η προσέγγισή τους συχνά παραπέμπει σε καθιερωμένους κανόνες, καθιστώντας τους πρωτοστάτες της ιστορικής δυναμικής των φύλων.

νεο-παραδοσιακός τύπος αντρών

2. Ισορροπιστής

Αυτοί οι άνδρες αναζητούν διακαώς σχέσεις που χαρακτηρίζονται από ισορροπία και ισότητα. Δίνουν έμφαση στην αμοιβαιότητα και σε έναν μετρήσιμο μηχανισμό προσφοράς και λαβής, συχνά προσπαθώντας για ισοτιμία στις ευθύνες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ενώ στοχεύουν σε ισορροπημένη δυναμική, η μελέτη εντόπισε ότι ορισμένοι άντρες, με ισότιμο στιλ δυσκολεύονται να συνειδητοποιήσουν πλήρως την ισότητα των φύλων, ειδικά σε εργασίες, όπως οι οικιακές ευθύνες.

ισορροπιστής τύπος αντρών

3. Προοδευτικός

Ο προοδευτικός άνδρας είναι αυτός που συμμετέχει ενεργά σε διαλόγους γύρω από την ισότητα των φύλων μέσα στις σχέσεις του. Επικεντρώνονται στην προώθηση μιας δυναμικής όπου μπορούν να συνομιλούν συχνά με τον σύντροφό τους για να επαναπροσδιορίσουν τους ρόλους και τις ευθύνες τους.

προοδευτικός τύπος αντρών

Είναι σημαντικό ότι αυτοί οι άνδρες δεν είναι απλώς παθητικοί υποστηρικτές, αλλά ενεργοί υποστηρικτές της ισότητας των φύλων και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Η στάση τους συχνά οδηγεί σε ενισχυμένη ψυχική ευεξία και φαίνεται οτι λειτουργεί καλύτερα μέσα στο πλαίσιο της σχέσης.

Η μελέτη επισήμανε επίσης πιθανές παγίδες. Οι άνδρες που αμφισβητούν τα ιδανικά της ισότητας των φύλων αντιμετωπίζουν συχνά κοινωνικές επιπτώσεις όπως απομόνωση ή κριτική. Τέτοιες αρνητικές κοινωνικές ανατροφοδοτήσεις μπορούν να βλάψουν την ψυχική τους υγεία.

Ο Δρ Oliffe τόνισε τη συνάφεια αυτών των ευρημάτων στον ευρύτερο κοινωνικό ιστό: «Αυτές οι αλλαγές και το άγχος έχουν επιπτώσεις στην ψυχική υγεία». Ο ερευνητής πιστεύει ότι για την υποκίνηση ουσιαστικής αλλαγής, υπάρχει εγγενής ανάγκη να αντιμετωπιστούν οι δομές που υπαγορεύουν και επηρεάζουν τις συμπεριφορές των ανδρών.

Ένα σημαντικό στοιχείο από την έρευνα είναι η ελπίδα που πυροδοτεί για το μέλλον. Καθώς οι ρόλοι των φύλων εξελίσσονται συνεχώς, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο οι νεότερες γενιές ανδρών εμπλέκονται στις προσωπικές τους σχέσεις γίνεται πρωταρχικής σημασίας.

Ο Δρ Oliffe παρατήρησε: «Ενώ οι άνδρες εμπλέκονται περισσότερο στην προώθηση της ισότητας των φύλων, λίγα είναι γνωστά για το πώς εργάζονται οι νεότεροι άνδρες για να δημιουργήσουν συνεργασίες στην ιδιωτική τους ζωή»

Ρίχνοντας φως σε αυτόν τον προηγουμένως «αχαρτογράφητο χώρο», η έρευνα όχι μόνο μας δίνει ένα παράθυρο στην εξελισσόμενη ανδρική δυναμική, αλλά υπογραμμίζει επίσης τη σημασία της αναμόρφωσης των κοινωνικών δομών για πιο υγιείς σχέσεις.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Βρετανικής Κολομβίας υπογραμμίζει τη συνεχώς εξελισσόμενη δυναμική της αρρενωπότητας, υποδηλώνοντας ότι η κατανόηση αυτών των αποχρώσεων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για κοινωνίες με μεγαλύτερη κατανόηση, κατανόηση και πιο υγιείς.

Καθώς η συζήτηση γύρω από τους ρόλους των φύλων προχωρά, μελέτες σαν αυτές μας εξοπλίζουν με τη γνώση για να πλοηγηθούμε, να κατανοήσουμε και να διαμορφώσουμε καλύτερα το συλλογικό μας μέλλον.

Quiz Maker

Όλο Υγεία

Scroll to Top