6 σημάδια που δείχνουν ότι η σχέση σας δεν είναι υγιής

Οι σχέσεις με τους ανθρώπους γύρω μας είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Είναι πολύ πιθανό να έχετε βρεθεί σε σχέση που δεν σας κάνει να νιώθετε καλά χωρίς να αναγνωρίζετε το γιατί. Αν ναι, τότε συνεχίστε να διαβάζετε…

Μία υγιής σχέση μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ασφάλεια στα δύσκολα, αγάπη αλλά και να συνδεθείτε με έναν άνθρωπο που να θεωρείτε έως και μέλος της οικογένειας σας. Δεν είναι όμως όλες οι σχέσεις υγιείς. Οι τοξικές σχέσεις μπορούν να φέρουν τα αντίθετα αποτελέσματα σε σχέση με τις υγιείς. Μία τέτοια σχέση μπορεί μέχρι να σας κάνει και κακό στην ψυχολογία σας .

Οι σχέσεις είναι ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής, τόσο οι ερωτικές όσο και οι φιλικές αν όμως είναι βασισμένες σε σωστές βάσεις, δηλαδή να υπάρχει αμοιβαίο το αίσθημα του σεβασμού και της εμπιστοσύνης καθώς και ειλικρίνεια. Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να αναγνωρίσετε πότε μία σχέση είναι υγιής και πότε όχι .

Τι χρειάζεται μία σχέση για να είναι υγιής

Μία υγιής σχέση πρέπει να έχει απαραίτητα κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που την καθιστούν υγιή. Για παράδειγμα και τα δύο μέλη πρέπει να τηρούν τα όρια και να δείχνουν σεβασμό ο ένας στον άλλο.

Ακόμα:

 • Επικοινωνία: Οι σχέσεις προαπαιτούν τα μέλη της να έχουν μία καλή και ειλικρινή επικοινωνία μεταξύ τους . Είναι σημαντικό δηλαδή να εκφράζετε αυτά που σας ενοχλούν, τις ανάγκες σας αλλά και τα όρια σας ανοιχτά, χωρίς ενδοιασμούς.
 • Εμπιστοσύνη: Οι υγιείς σχέσεις βασίζονται στην εμπιστοσύνη. Θα πρέπει να είστε υγιείς με τους ανθρώπους που σας περικλείουν, ώστε να χτίσετε μία υγιή σχέση.
 • Σεβασμός: Ο σεβασμός είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας μίας υγιούς σχέσης. Είναι απαραίτητο να δείχνετε στον σύντροφο σας ότι τον εκτιμάτε, εκτιμάτε τα συναισθήματα του, τις απόψεις του αλλά και τα όρια του.
 • Στήριξη: Σε μία υγιή σχέση θα πρέπει να στηρίζετε τον σύντροφο σας και να μπορείτε να βασιστείτε ο ένας στον άλλον.
 • Όρια: Θα πρέπει να δείχνετε σεβασμό ο ένας στα όρια του άλλου και να μην τα καταπατάτε.
 • Συμβιβασμός: Δεν είναι ανάγκη να φτάνετε κάθε τσακωμό στα άκρα, αλλά να βρίσκετε μία κοινή λύση για να λύσετε τη διαφωνία σας.
 • Χρόνος: Για μία υγιή σχέση απαιτείται χρόνος και από τις δύο πλευρές και να βάλετε σε προτεραιότητα τη σχέση σας.

Είναι σημαντικό για μία υγιή σχέση να βάλετε σε προτεραιότητα τόσο την ψυχική όσο και την σωματική σας υγεία. Ακόμα, πρέπει να παρέχετε στήριξη ο ένας στον άλλον και να κάνετε πίσω σε κάποιο τσακωμό .

Ποια είναι τα σημάδια μίας υγιούς σχέσης

Πώς θα καταλάβετε όμως αν η σχέση σας είναι υγιής; Μία υγιής σχέση είναι απαραίτητο να έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά για να θεωρηθεί υγιής

 • Αποδοχή: Σε μία υγιής σχέση και τα δύο μέλη αποδέχονται το ένα το άλλο για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του. Για να μπορέσετε να αποδεχτείτε τον σύντροφο σας μπορείτε να επικεντρωθείτε στα καλά του του χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα προσπαθήστε να είστε ανοιχτόμυαλοι.
 • Αποδοχή της ανεξαρτησίας: Αν και σε μία υγιή σχέση είναι σημαντικό να είστε ο ένας δίπλα στον άλλον είναι εξίσου σημαντικό να έχει ο καθένας τον προσωπικό του χώρο και χρόνο. Είναι σημαντικό να περνάτε χρόνο με τους φίλους σας, να αφιερώνετε χρόνο στα χόμπι σας .
 • Ειλικρίνεια: Είναι πολύ σημαντικό για να διατηρήσετε μία υγιή σχέση να είστε ειλικρινείς μεταξύ σας και να συζητάτε ανοιχτά τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας.
 • Μοιραστείτε τα συναισθήματα σας: Ένα ακόμα σημαντικό κομμάτι για να έχετε μία υγιή σχέση είναι να μοιράζεστε αλλά και να εκφράζετε ανοιχτά τα συναισθήματα σας.
 • Ισοδυναμία: Σε μία υγιή σχέση είναι σημαντικό να υπάρχει ισότητα και να παίρνετε κοινώς τις αποφάσεις. Θα πρέπει λοιπόν να μπαίνετε στη θέση του συντρόφου σας και να τον κατανοείτε.
 • Στήριξη με σκοπό την εξέλιξη: Σε μία υγιή σχέση είναι σημαντικό να στηρίζετε ο ένας τον άλλο9ν και να βοηθάτε στην προσωπική εξέλιξη του καθενός.

Αν η σχέση σας έχει αυτές τις ιδιότητες, είναι πιθανό να είναι υγιής και θετική. Θυμηθείτε, κάθε σχέση είναι μοναδική και μπορεί να έχει τις δικές της προκλήσεις. Εστιάζοντας στην οικοδόμηση και τη διατήρηση μιας ισχυρής βάσης εμπιστοσύνης, σεβασμού και ανοιχτής επικοινωνίας, μπορείτε να δημιουργήσετε μια υγιή και θετική σχέση με τον σύντροφό σας.

Τα χαρακτηριστικά της ανθυγιεινής σχέσης

Οι ανθυγιεινές σχέσεις συνήθως χαρακτηρίζονται από συγκεκριμένες συμπεριφορές και δυναμικές που συνήθως επηρεάζουν αρνητικά τα μέλη της σχέσης.

 1. Δεν υπάρχει επικοινωνία: Σε μία τοξική σχέση τα μέλη συνήθως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να εκφράσουν τις ανάγκες τους, τα συναισθήματα τους και συχνά οδηγούνται σε παρεξηγήσεις και διαμάχες
 2. Έλλειψη εμπιστοσύνης: Σε μία σχέση που δεν είναι υγιής συχνά επικρατεί έλλειψη εμπιστοσύνης από τα μέλη δημιουργώντας μία ανασφάλεια ανάμεσα στους συντρόφους
 3. Έλλειψη σεβασμού: Μία τοξική σχέση συχνά κυριαρχείται από έλλειψη σεβασμού με τα μέλη να απαξιώνουν τα συναισθήματα, τη γνώμη και τα όρια του άλλου μέλους, καταλήγοντας να πληγώνουν ο ένας τον άλλον.
 4. Δεν στηρίζετε ο ένας τον άλλον: Αν δεν στηρίζετε τον σύντροφο σας, ο καθένας θα νιώθει απομονωμένος και πως βαδίζει μόνος του.
 5. Έλλειψη ορίων: Σε μία τοξική σχέση δεν σέβεται ο ένας τα όρια και τις ανάγκες του άλλου, τον προσωπικό χώρο και χρόνο καταλήγοντας σε μία σχέση που είναι πιεστική για τα μέλη που την απαρτίζουν.
 6. Κακή επίλυση των συγκρούσεων: Συχνά σε μία τοξική σχέση τα μέλη λύνουν τις διαφωνίες τους με φωνές, βία και κατηγορώντας ο ένας τον άλλον                                                                                                                                                                                                                                                  Αν η σχέση σας έχει τα παραπάνω χαρακτηριστικά θα πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας και εαν δεν υπάρχει βελτίωση της κατάστασης θα πρέπει να σκεφτείτε να την εγκαταλείψετε πριν θέσετε σε κίνδυνο τη ψυχική σας υγεία.

 

 

 

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top