Γιατί οι άντρες «αφήνονται» και παχαίνουν μετά τον γάμο; Τι δείχνει αυτό, σύμφωνα με έρευνα

γάμο

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν αυτό που οι γυναίκες γνώριζαν πάντα, ότι δηλαδή οι άνδρες παχαίνουν και γίνονται τεμπέληδες μετά τον γάμο.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άντρες αρχίζουν να παίρνουν κιλά μέσα σε πέντε χρόνια από τότε που παντρεύονται, επειδή τρώνε περισσότερες θερμίδες και ασκούνται λιγότερο.

Ανακάλυψαν, επίσης, ότι ο γάμος σχετίζεται με σημαντική επίδραση στις βαθμολογίες του Δείκτη Μάζας Σώματος, με ένα 5,2% των παντρεμένων ανδρών να είναι υπέρβαροι και τα ποσοστά παχυσαρκίας να αυξάνονται κατά 2,5%. Ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία για παρόμοια τάση μεταξύ των γυναικών.

Διεθνές πρόβλημα η αύξηση του βάρους των ανδρών μετά τον γάμο

Η μελέτη διεξήχθη στην Κίνα, αλλά οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένα διεθνές πρόβλημα.

Ο Shiwen Quan, της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, δήλωσε: «Αυτό το φαινόμενο, που συνήθως αναφέρεται ως “χαρούμενο λίπος”, έχει τεκμηριωθεί από πολυάριθμες μελέτες κοόρτης που πραγματοποιήθηκαν σε ανεπτυγμένες δυτικές χώρες. Αφού “δένουν” την σχέση τους, οι άνδρες συχνά ασκούνται λιγότερο και τρώνε περισσότερο, και αυτό οδηγεί σε υψηλότερο ΔΜΣ».

«Οι άντρες αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο παχυσαρκίας καθώς γερνούν, επομένως μετά το γάμο, είναι σημαντικό να μην αφεθούν, διατηρώντας υγιεινές διατροφικές συνήθειες και ασκούμενοι τακτικά. Αντίθετα, δεν υπήρχε σαφής τάση για το γυναικείο Δείκτη Μάζας Σώματος μετά τον γάμο», συμπλήρωσε ο Δρ. Quan.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Economics & Human Biology, διαπίστωσε ότι οι βαθμολογίες του Δείκτη Μάζας Σώματος των ανδρών συνεχίζουν να αυξάνονται μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τον γάμο, ακολουθούμενη από μια περίοδο σταθεροποίησης.

«Παράθυρο παρέμβασης» για τις πολιτικές δημόσιας υγείας ο γάμος

Οι ερευνητές είπαν ότι υπογραμμίζει τη σημασία της προώθησης της φυσικής κατάστασης και της διαχείρισης της υγείας μέσα στις οικογένειες και υποστήριξαν ότι οι υγειονομικές αρχές θα πρέπει να απευθύνουν διατροφικές συμβουλές στους νεόνυμφους.

Τόνισαν ότι οι πολιτικές δημόσιας υγείας θα πρέπει να θεωρούν τον γάμο ως «παράθυρο παρέμβασης» για την αντιμετώπιση των αναγκών διαχείρισης βάρους των ατόμων και ότι τα σχέδια διαχείρισης σώματος μετά τον γάμο πρέπει να σχεδιαστούν και για τα δύο φύλα.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ικανοποίηση ενός ατόμου από τη στενή του σχέση, τόσο πιο πιθανό είναι να είναι παχύσαρκο. Μια προηγούμενη έρευνα βρήκε επίσης ότι ο μέσος άνθρωπος παχαίνει πάνω από 12 κιλά μετά τη συνάντηση με τον σύντροφό του.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top