9 καθημερινές συνήθειες που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

ευτυχισμένους

Το άγχος  επηρεάζει την ψυχική σας υγεία, με μικρές όμως αλλαγές στην καθημερινότητα θα νιώθετε πιο ανάλαφροι και ευτυχισμένοι.

Όσο μεγαλώνουμε όλο και περισσότερο αποζητούμε την ηρεμία στην καθημερινότητα μας, καθώς καταλαβαίνουμε πόσο σημαντική είναι η ψυχική υγεία, η οποία με τα χρόνια γίνεται όλο και πιο σημαντική.

Η έντονη καθημερινότητα πολύ συχνά προκαλεί στρες κάτι που επηρεάζει την ψυχική υγεία, σας βαραίνει και στο τέλος της ημέρας σας κάνει να νιώθετε δυστυχισμένοι. Με μικρές αλλαγές στην καθημερινότητα σας, αυτό μπορεί να αλλάξει.

9 μικρές συνήθειες που θα σας κάνουν πιο ευτυχισμένους

  1. Εντάξετε στην καθημερινότητα συνήθειες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε
  2. Ξεκινήστε ένα χόμπι
  3. Δώστε βάση στις σχέσεις με τους ανθρώπους σας
  4. Θέστε όρια
  5. Ξεκινήστε μία πρωινή ρουτίνα
  6. Αγαπήστε τον εαυτό σας
  7. Βάλτε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα σας
  8. Αποτοξινωθείτε από την τεχνολογία
  9. Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία

1.Εντάξετε στην καθημερινότητα σας συνήθειες που σας βοηθούν να χαλαρώσετε

Είναι πολύ σημαντικό να μπορείτε να χαλαρώνετε μετά την ένταση της ημέρας σας και να αποβάλετε το στρες που την ακολουθεί. Εντάξτε λοιπόν στην καθημερινότητα σας κάποια συνήθεια που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, όπως για παράδειγμα έναν περίπατο, διαλογισμό ή ακόμα και κάποιες βαθιές αναπνοές μπορεί να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε. Με αυτές τις συνήθειες μπορεί να μειώσετε το άγχος σας, να είστε πιο συγκεντρωμένοι, αλλά και να νιώθετε πολύ πιο ήρεμοι.

2.Ξεκινήστε ένα χόμπι

Με το να ασχολείστε με πράγματα που αγαπάτε , νιώθετε χαρά αλλά και πως ξυπνάτε με κάποιον σκοπό. Ξεκινώντας ένα χόμπι, όπως για παράδειγμα η ζωγραφική, η γλυπτική, ένα μουσικό όργανο, θα έρθετε σε επαφή με την καλλιτεχνική σας φύση, αλλά και βοηθάει σημαντικά στη μείωση του στρες.

3.Δώστε βάση στις σχέσεις με τους ανθρώπους σας

Επενδύστε χρόνο και ενέργεια στις σχέσεις με τους δικούς σας ανθρώπους , με τους φίλους και την οικογένεια σας. Οι σχέσεις με τους δικούς σας ανθρώπους είναι οι πιο σημαντικές σχέσεις, καθώς είναι και αυτοί που θα σας στηρίξουν όταν θα πέσετε και θα σας βοηθήσουν να σηκωθείτε ή θα γιορτάσουν μαζί σας τις χαρές σας.

4.Θέστε όρια

Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να μάθετε να λέτε όχι σε αυτά που δεν θέλετε να κάνετε, και να καταλάβετε πως το ότι λέτε όχι δεν αποτελεί λόγο παρεξήγησης καθώς απλώς θέτετε τα όρια σας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν και για την ψυχική σας υγεία να μάθετε να θέτετε υγιή όρια τόσο στις προσωπικές όσο και στις επαγγελματικές σας σχέσεις. Βάλτε σε προτεραιότητα δραστηριότητες που σας γεμίζουν και σας κάνουν να νιώθετε χαρά και αναγνωρίστε ότι αυτό είναι φυσιολογικό.

5.Ξεκινήστε μία πρωινή ρουτίνα

Μία σταθερή καθημερινή ρουτίνα όταν αρχίζετε την ημέρα σας, θα σας βοηθήσει να νιώθετε ηρεμία, ασφάλεια και χαρά όταν ξεκινάτε την ημέρα σας. Κάποιες συνήθειες που μπορείτε να εντάξετε στο πρωινό σας, είναι να τρώτε καθημερινά ένα πρωινό γεύμα, διαλογισμός, κάποιο είδος άσκησης, συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να ξεκινήσετε την ημέρα σας θετικά και να συνεχίσετε έτσι την ημέρα σας.

6.Αγαπήστε τον εαυτό σας

Η αγάπη προς τον εαυτό μας είναι από τις πιο δύσκολες μορφές αγάπης. Είναι πολύ σημαντικό όμως να είμαστε πρώτα απ’ όλα ευγενικοί με τον εαυτό μας και να συγχωρούμε τα λάθη μας . Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κατανοήσετε πως είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνετε λάθη, κανένας δεν είναι τέλειος. Προσπαθήστε να συμπεριφέρεστε στον εαυτό σας με τον ίδιο τρόπο που θα συμπεριφερόσασταν σε έναν καλό σας φίλο.

7.Βάλτε την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητα σας

Μπορεί να σας ακουστεί τετριμμένο, αλλά είναι πολύ σημαντικό για την ψυχική σας υγεία να νιώθετε καθημερινά ευγνωμοσύνη για αυτά που ήδη έχετε, ακόμα και τα πιο μικρά, και να μην είστε συνεχώς αφοσιωμένοι σε αυτά που θέλετε να έρθουν στο μέλλον. Για λίγη ώρα κάθε βράδυ καθίστε και αναλογιστείτε αλλά και υπενθυμίστε στον εαυτό σας αυτά για τα οποία είστε ευγνώμονες στη ζωή σας και που για άλλους δεν είναι καθόλου δεδομένα.

8.Αποτοξινωθείτε από την τεχνολογία

Η εποχή στην οποία ζούμε χαρακτηρίζεται από την έντονη χρήση της τεχνολογίας και αν και η τεχνολογία έχει προσφέρει πολλά θετικά στην ζωή μας, έχει και πολλά αρνητικά.

Κάποια από αυτά είναι πως είναι εθιστική και οι περισσότεροι από εμάς είμαστε συνεχώς προσηλωμένοι σε κάποιο μέσο, καθώς επίσης προβάλλονται συνεχώς εικόνες που επηρεάζουν άμεσα την σχέση που έχουμε με τον εαυτό μας. Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια λόγω της συνεχούς χρήσης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν αυξηθεί τα περιστατικά κατάθλιψης αλλά και αγχώδους διαταραχής.

Προσπαθήστε λοιπόν, κυρίως πριν από τον ύπνο να αποφεύγετε τη χρήση της τεχνολογίας και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά προσπαθήστε να χαλαρώσετε με ένα καλό βιβλίο ή κάνοντας διαλογισμό.

9.Ζητήστε βοήθεια από έναν επαγγελματία

Αν δεν νιώθετε καλά, η αναζήτηση βοήθειας από κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας είναι μία απόφαση που απαιτεί θάρρος και δύναμη, καθώς παραδέχεστε στον εαυτό σας αλλά και σε άλλους ότι χρειάζεστε βοήθεια και τελικά δεν είστε τόσο άτρωτος τελικά. Παρ’ όλα αυτά όμως όταν ζητάτε βοήθεια ανοιχτά όταν τη χρειάζεστε αποδεικνύει ταυτόχρονα την ψυχική σας δύναμη.

Αναστασία Αναστασιάδου
Αναστασία Αναστασιάδου

Scroll to Top