Δεν μιλάς σε αγνώστους; Ίσως θα έπρεπε – Νέα Έρευνα αποκαλύπτει το μυστικό της ευτυχίας

ευτυχία

Πρόσφατα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε ότι η μοναξιά είναι μια παγκόσμια ανησυχία για τη δημόσια υγεία, καθώς μειώνει την ευτυχία. Είναι μάλιστα τόσο επιζήμια όσο το κάπνισμα 15 τσιγάρων την ημέρα.

Οι ψυχολόγοι λένε ότι αυτή η μοναξιά σχετίζεται με τον βαθμό απομόνωσης που αναφέρεται στις περισσότερες σύγχρονες δυτικές κοινωνίες. Οι άνθρωποι τείνουν να κλείνονται στον εαυτό τους και να μιλούν μόνο με άτομα που ήδη γνωρίζουν. Αλλά η απομόνωση, προτείνει η ομάδα, κάνει τους ανθρώπους λιγότερο χαρούμενους από ό,τι παλαιότερα, όταν οι άγνωστοι μιλούσαν ελεύθερα μεταξύ τους.

Μια ομάδα ψυχολόγων στο Πανεπιστήμιο Sabanci της Τουρκίας, λοιπόν, σε συνεργασία με έναν συνάδελφό του από το Πανεπιστήμιο του Sussex, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακάλυψε ότι οι άνθρωποι που λένε απλώς ένα «γεια» σε αγνώστους που συναντούν μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένη ικανοποίηση και ευτυχία στη ζωή.

Ποιοι άνθρωποι ανέφεραν τα υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας στη μελέτη

Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Social Psychological and Personality Science, η ομάδα ρώτησε δύο μεγάλες ομάδες ανθρώπων σχετικά με τις συναντήσεις τους με αγνώστους και πώς βαθμολογούσαν το δικό τους επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή.

Οι ερευνητές έστειλαν και έλαβαν ερωτηματολόγια που ρωτούσαν τους ανθρώπους πρώτα στην Τουρκία και μετά στο Ηνωμένο Βασίλειο για πρόσφατες στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις, ή ακόμα και συνομιλίες, με αγνώστους.

Ζήτησαν επίσης από κάθε ερωτώμενο να βαθμολογήσει το επίπεδο ικανοποίησης από τη ζωή ή τα γενικά επίπεδα ευτυχίας. Στην πρώτη μελέτη, οι ερευνητές έλαβαν 3.266 απαντήσεις και στη δεύτερη 60.141.

Η ερευνητική ομάδα βρήκε την εξής τάση: όσοι ανέφεραν ότι είχαν στιγμιαίες αλληλεπιδράσεις με αγνώστους ή συνομιλίες μαζί τους, έτειναν να αναφέρουν υψηλότερα επίπεδα ικανοποίησης ή ευτυχίας από τη ζωή σε σύγκριση με εκείνους που κλείνονταν στον εαυτό τους και απέφευγαν να μιλούν με αγνώστους.

Τα συμπεράσματα των επιστημόνων για την ανθρώπινη αλληλεπίδραση μεταξύ αγνώστων

Οι ερευνητές προτείνουν ότι η αλληλεπίδραση με αγνώστους σε τακτική βάση μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα του «ανήκειν» σε μια κοινότητα.

Αυτό με τη σειρά του είναι ένα γεγονός που μπορεί να κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται πιο αποδεκτοί και ακόμη και εκτιμημένοι από εκείνους που μοιράζονται τον μικρόκοσμό τους -συναισθήματα που προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι βοηθούν τους ανθρώπους να νιώθουν ικανοποιημένοι με τη ζωή τους.

Τέτοια συναισθήματα, σημειώνουν, μπορούν επίσης να μειώσουν τη μοναξιά, η οποία, όπως τόνισε ο ΠΟΥ, μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία του ατόμου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top