Τα 3 μυστικά των κατοίκων της πιο ευτυχισμένης χώρας του κόσμου – Τα αποκαλύπτει ψυχολόγος από τη Φινλανδία

Φινλανδία, ευτυχία

Εδώ και αρκετά χρόνια, η Φινλανδία ανακηρύσσεται η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο. Μην μπερδεύεστε, προειδοποιεί ο Frank Martela, Φινλανδός ερευνητής ψυχολογίας και φιλόσοφος.

Οι Φινλανδοί δεν γεννιούνται με ουράνια τόξα πάνω από το κεφάλι τους. Εργάζονται σκληρά για να κερδίσουν αυτόν τον τίτλο.

«Θα ήταν πιο σωστό να πούμε ότι η Φινλανδία είναι η χώρα που έχει τους λιγότερους δυστυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο», είπε ο Martela σε συνέντευξή του στο CNBC Make It, όπου εξήγησε ότι όλη αυτή η συμπεριφορά πηγάζει από τρεις ευρέως διαδεδομένες πεποιθήσεις στη φινλανδική κοινωνία που πιστεύεται ότι συμβάλλουν στην «εθνική ευτυχία».

Αυτές είναι:

  1. Έντονη αίσθηση κοινότητας και συγγένειας
  2. Υλοποίηση καλών πράξεων για άλλους ανθρώπους
  3. Η εύρεση ενός ξεκάθαρου σκοπού για τον καθένα

Ο Martela εξήγησε πώς αυτές οι τρεις «κρίσιμες» έννοιες είναι τόσο σημαντικές για την ευτυχία και γιατί θα πρέπει να επιδιώξετε να τις ενσωματώσετε στη δική σας καθημερινή ζωή.

1. Αίσθηση της κοινότητας

«Το να έχεις γύρω σου ανθρώπους που νοιάζονται για σένα και για τους οποίους νοιάζεσαι, κάνει τους ανθρώπους ευτυχισμένους», είπε ο Martela. «Ευτυχώς, αυτό μπορεί να ισχύει ακόμη και σε πολύ άσχημες υλικές συνθήκες».

Οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό είναι αλήθεια –το να περνάς ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικογένεια μπορεί να κάνει τη ζωή απείρως καλύτερη, ανεξάρτητα από την οικονομική ή υλική κατάσταση.

2. Καλές πράξεις

Και όσον αφορά τις καλές πράξεις, μια μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο του 2023 διαπίστωσε ότι το άγχος, η κατάθλιψη και το στρες θα μπορούσαν να ανακουφιστούν με μικρές πράξεις καλοσύνης -τόσο μικρές όσο το να πεις μια λέξη θετικής ενίσχυσης. Αυτές οι πράξεις κατέληξαν να οδηγήσουν σε μια αίσθηση ευτυχίας και ικανοποίησης.

«Όταν βοηθάς κάποιον, όταν έχεις θετικό αντίκτυπο στους άλλους, η δική σου ευτυχία και η αίσθηση του νοήματος αυξάνεται», είπε ο Martela. «Σε καταστάσεις κρίσης, οι ευκαιρίες για να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο είναι συνήθως πολλές και αυτό βοηθά επίσης στην οικοδόμηση ενός αισθήματος αλληλεγγύης».

3. Εύρεση σκοπού

Και ενώ η εύρεση του σκοπού είναι η κρίσιμη ερώτηση για πολλούς από εμάς, είναι μια απάντηση που αξίζει να αναζητήσουμε για χάρη της κοινωνίας, είπε ο Martela.

«Η ισχυρή αίσθηση του σκοπού διευκολύνει επίσης την ανοχή των κακών συνθηκών», επεσήμανε. «Στην πραγματικότητα, η εστίαση στην αλλαγή αυτών των συνθηκών είναι μια προφανής πηγή σκοπού που θα μπορούσε να εμψυχώσει το άτομο και να βοηθήσει να βρει νόημα στην παρούσα κατάστασή του».

Κάντε μια λίστα με τα πράγματα που σας φέρνουν ευτυχία, έγραψε ο Suneel Gupta από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ στο βιβλίο του, «Everyday Dharma: 8 Essential Practices For Find Success and Joy in Everything You Do». Στη συνέχεια, σκεφτείτε τι κοινό έχουν όλα αυτά τα πράγματα — αναπτύσσεται ένα μοτίβο;

Οι θεσμοί έχουν σημασία

Ο Martela ανέφερε έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που συμβάλλει στο υψηλό ηθικό της χώρας: «Κρατικοί θεσμοί που λειτουργούν καλά. Τείνω να λέω ότι οι κυβερνήσεις δεν μπορούν να κάνουν τους ανθρώπους ευτυχισμένους, αλλά μπορούν να αφαιρέσουν πολλές πηγές ευτυχίας».

Για παράδειγμα, πολλές χώρες μπορούν μόνο να ονειρεύονται ποιοτική, οικονομικά προσιτή υγειονομική περίθαλψη και εκπαίδευση. Στη Φινλανδία, δεν είναι απλώς ο κανόνας – είναι αναμενόμενο.

«Το πώς λειτουργεί η χώρα σας έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ευτυχία σας. Το χάος ή η αναταραχή —κοινωνική, πολιτική, οικονομική— είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα», είπε.

«Κανένας διαλογισμός ή αίσθηση ευγνωμοσύνης ή άλλες λαϊκές παρεμβάσεις δεν μπορεί να σώσει μια εθνική διάθεση σε αυτό το σημείο», προειδοποίησε τέλος.

Όλο Υγεία

Scroll to Top