Ο κανόνας των 5 ωρών που χρησιμοποιούν οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο – Πώς θα τον εφαρμόσετε

πετυχημένοι άνθρωποι

Στις μέρες μας, φαίνεται ότι υπάρχουν πάρα πολλές συμβουλές, κόλπα και μαθήματα από δισεκατομμυριούχους που μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο. Ο κανόνας των 5 ωρών όμως είναι από τους λίγους που αξίζουν την προσοχή σας καθώς τον εφαρμόζουν οι πιο πετυχημένοι άνθρωποι στον κόσμο.

Από τα βιβλία αυτοβοήθειας μέχρι τα tweets (ή, μάλλον, X αναρτήσεις), μπορεί να είναι δύσκολο να παρακολουθείτε όλες τις συμβουλές που δίνουν οι CEO ή οι επιχειρηματίες και να ξεχωρίσετε τις χρήσιμες από τις άχρηστες. Ενώ αυτά τα μαθήματα επιτυχίας μπορεί να συνορεύουν με το παράλογο ή άλλες φορές να είναι κουραστικά, υπάρχει μια συγκεκριμένη συμβουλή που ίσως αξίζει να δοκιμάσετε.

Ο κανόνας των 5 ωρών είναι ένας όρος που επινοήθηκε αρχικά από τον συγγραφέα και επιχειρηματία Michael Simmons. Η ιδέα είναι ότι ένα άτομο πρέπει να αφιερώνει πέντε ώρες την εβδομάδα (δηλαδή, μία ώρα κάθε εργάσιμη ημέρα) είτε μαθαίνοντας είτε εξασκώντας κάτι.

Αν και αυτό ακούγεται αρκετά απλό, τα φορτωμένα προγράμματα, οι μετακινήσεις, ακόμη και η φροντίδα της οικογένειας μπορούν να κάνουν για πολλούς αδύνατο να αφιερώσουν μια ολόκληρη ώρας για αυτόν τον σκοπό. Επιπλέον, για κάποιους, το να αφιερώνουν μια ώρα από μια ήδη πολυάσχολη μέρα για να διαβάσουν μπορεί να μην ακούγεται ως ο πιο διασκεδαστικός τρόπος για να περάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ωστόσο, με λίγη δημιουργικότητα, μπορείτε εύκολα να εντάξετε τον κανόνα των 5 ωρών στη ζωή σας (και στο υπάρχον πρόγραμμα σας). Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τον κανόνα είναι ότι δεν υπάρχει μοναδικός τρόπος να τον εφαρμόσετε. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να ερμηνεύσετε προσωπικά τι σημαίνει να μαθαίνετε ή να εξασκηθείτε σε κάτι θα μπορούσε να κάνει την τεχνική του κανόνα των 5 ωρών μοναδική για σας.

Εφαρμογή του κανόνα των 5 ωρών

Δεδομένου ότι ο κανόνας των 5 ωρών είναι αρκετά δημοφιλής στους σύγχρονους επιχειρηματίες, υπάρχει μια σειρά από διαφορετικά παραδείγματα για την εφαρμογή του κανόνα στη ζωή σας. Οι περισσότεροι επιλέγουν να αναλύσουν τον κανόνα των 5 ωρών σε τρεις επιλογές: ανάγνωση, προβληματισμός και/ή πείραμα.

Αν και η ανάγνωση μπορεί να ακούγεται αρκετά απλή, μπορεί ωστόσο να είναι τρομακτικό το να μην ξέρετε από πού να ξεκινήσετε εάν δεν είστε τακτικός αναγνώστης. Ενώ τα καλά παλιομοδίτικα σκληρά ή χαρτόδετα βιβλία είναι πάντα κλασικά, η χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων μπορεί να είναι ευκολότερη.

Επίσης, η ανάπτυξη των ηχητικών βιβλίων και ο πολλαπλασιασμός των podcast καθιστά ακόμα πιο εύκολο να κάνετε την ανάγνωση με πιο σύγχρονο τρόπο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κόλπο για να αξιοποιήσετε το χρόνο σας σε ένα πολυάσχολο πρόγραμμα (δηλαδή, να ακούτε ένα audio Βοοκ κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας προς τη δουλειά ή κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος).

Η ενσωμάτωση του προβληματισμού στην εβδομαδιαία ρουτίνα σας μπορεί να σας προκαλέσει σύγχυση στην αρχή. Μπορεί να κοιτάτε έναν τοίχο και να σκέφτεστε, μην παραλείπετε ωστόσο περισσότερες διαδραστικές επιλογές αν αυτό δεν σας αρέσει. Το ημερολόγιο, για παράδειγμα, μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος όχι μόνο για προβληματισμό αλλά και τρόπος να εκφράσετε και να αποτυπώσετε τις σκέψεις σας.

Ο πειραματισμός, εν τω μεταξύ, είναι ίσως το πιο εύκολο να ενσωματωθεί στην υπάρχουσα ζωή και το πρόγραμμά σας, επειδή συχνά περιλαμβάνει τις ίδιες συμπεριφορές που υιοθετούσατε και πριν. Η εξέταση των αποφάσεών σας, ειδικά στη δουλειά, μέσα από το πρίσμα του πειραματισμού, μπορεί να σας επιτρέψει να δοκιμάσετε νέα πράγματα, είτε αυτό σημαίνει διαφορετικό πρόγραμμα ή νέο σύστημα σχεδιασμού, εθελοντισμό ή ακόμα και πρόσθετες ευκαιρίες κατάρτισης.

Εμπόδια στη χρήση του κανόνα των 5 ωρών

Ενώ ο κανόνας των 5 ωρών είναι μια εξαιρετική ιδέα θεωρητικά. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί πολιτιστικοί, οικονομικοί και, ακόμη, φραγμοί φύλου που μπορούν να κάνουν την εφαρμογή του κανόνα ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με μια έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, οι γυναίκες ξοδεύουν δυσανάλογα περισσότερο χρόνο (για την ακρίβεια δύο έως 10 φορές περισσότερο) κάνοντας αυτό που ονομάζεται μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας από ό,τι οι άνδρες.

Η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας περιλαμβάνει δραστηριότητες, όπως το μαγείρεμα, το καθάρισμα, τα ψώνια και η φροντίδα άλλων (παιδιών, ασθενών ή/και ηλικιωμένων). Αυτά τα καθήκοντα μπορούν να κάνουν τον κανόνα των 5 ωρών να γίνεται δύσκολος στην εφαρμογή του για τις γυναίκες λόγω του «διπλού φόρτου» που τις επιβαρύνει ιδιαίτερα όσες εργάζονται και έχουν παράλληλα επωμιστεί τα περισσότερα από τα βάρη της οικιακής ζωής και χρονοβόρες υποχρεώσεις.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top