6 αποτελεσματικές συμβουλές για να προλάβετε την απώλεια κολλαγόνου στο δέρμα

απώλεια κολλαγόνου, δέρμα

Η παραγωγή του κολλαγόνου που διατηρεί το δέρμα σφριγηλό και αρχίζει να μειώνεται στα τέλη της δεκαετίας των είκοσι και στις αρχές της δεκαετίας των τριάντα παρατηρείται.

Παρόλα αυτά μια προσεκτική καθημερινή φροντίδα του δέρματος μπορεί να βοηθήσει στη διατήρησή του κολλαγόνου και να μας απαλλάξει από τις ενέσιμες θεραπείες.

Πότε συμβαίνει η απώλεια κολλαγόνου;

Ο Δρ Paolo Facchinei Fleming, από το The Beauty Concept, εξηγεί ότι «μεταξύ 25 και 30 ετών, αρχίζουμε να χάνουμε 1% κολλαγόνου ετησίως. Αυτή η διαδικασία επιταχύνεται μετά την ηλικία των 40 ετών». Ο αισθητικός λέει ότι η υιοθέτηση της σωστής ρουτίνας μπορεί να βοηθήσει τόσο στη διατήρηση του υπάρχοντος κολλαγόνου όσο και στην ενίσχυση της παραγωγής νέου κολλαγόνου.

Η αισθητική παρέμβαση –όπως οι ενέσιμες θεραπείες ή οι θεραπείες με ραδιοσυχνότητες– κάνει τη διαφορά, αλλά ακόμα κι αν τις κάνετε, είναι απαραίτητο να καθιερώσετε και να τηρείτε καλές συνήθειες περιποίησης του δέρματος. «Οι καλές συνήθειες κάνουν πραγματικά τη διαφορά, επομένως πριν από οποιαδήποτε ιατρική θεραπεία προσπαθούμε πάντα να εκπαιδεύουμε εκ νέου τους ανθρώπους προκειμένου να έχουμε βέλτιστα αποτελέσματα», λέει ο ειδικός.

Τι είναι το κολλαγόνο και πώς επηρεάζει την εμφάνιση του δέρματος;

«Το κολλαγόνο είναι η πιο άφθονη πρωτεΐνη στο ανθρώπινο σώμα και παράγεται από κύτταρα που ονομάζονται ινοβλάστες», λέει η Δρ Mar Mira, από την Clínica Mira + Cueto.

«Η κύρια λειτουργία του είναι να δημιουργεί και να διατηρεί τις δομές των ιστών που σχηματίζουν το σώμα, δημιουργώντας ανθεκτικές, ισχυρές και εύκαμπτες ίνες γνωστές ως ίνες κολλαγόνου. Αυτές οι ίνες συγκρατούν τους συνδετικούς ιστούς, όπως τένοντες, μύες ή δέρμα και μειώνονται καθώς γερνάμε, καθώς ο μεταβολισμός των δερματικών κυττάρων γίνεται όλο και πιο αργός, επηρεάζοντας την ταχύτητα της σύνθεσης κολλαγόνου».

Ο Δρ Facchinei Fleming προσθέτει: «Η μείωση του κολλαγόνου, μαζί με την απώλεια ελαστίνης (μια βασική πρωτεΐνη στο δέρμα που είναι υπεύθυνη για την παροχή ελαστικότητας) και η αφυδάτωση του δέρματος, είναι τρεις από τους βασικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γήρανση του δέρματος».

«Η ηλικία δεν είναι ο μόνος καθοριστικός παράγοντας στον ρυθμό παραγωγής ή/και απώλειας κολλαγόνου», λέει η Δρ Mira. Οι καλές συνήθειες μπορούν να βοηθήσουν.

6 απλές συνήθειες που πρέπει να εφαρμόσετε τώρα

  1. Μειώστε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε SPF καθημερινά
  2. Αναζητήστε έγχυμα πράσινου τσαγιού και τζίντζερ
  3. Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο
  4. Μειώστε την κατανάλωση λιπών και σακχάρων
  5. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση
  6. Αποφύγετε τον καπνό και το αλκοόλ

1. Μειώστε την έκθεση στον ήλιο και χρησιμοποιήστε SPF καθημερινά

«Η υπεριώδης ακτινοβολία επηρεάζει την παραγωγή κολλαγόνου στο δέρμα, λόγω της οξείδωσης που παράγεται από τις ακτίνες UV [επιταχύνοντας] την ταχεία καταστροφή του κολλαγόνου και τη μείωση της παραγωγής του. Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε επαρκή αντηλιακή προστασία», λέει η Δρ Mira.

2. Χρησιμοποιήστε έγχυμα πράσινου τσαγιού και τζίντζερ

Ο Facchinei Fleming συνιστά αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη αφεψήματα, όπως πράσινο τσάι και τζίντζερ. Τα φυτοχημικά που περιέχουν είναι ισχυρές φυτικές ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης στα κύτταρα.

3. Προσθέστε στη διατροφή σας τροφές πλούσιες σε κολλαγόνο

Η πρωτεΐνη κολλαγόνου, επισημαίνει η Δρ Mira, μπορεί να βρεθεί σε:

  • Ζωμό οστών
  • Ψάρια, όπως ο τόνος ή ο σολομός
  • Γαλακτοκομικά προϊόντα
  • Ξηροί καρποί
  • Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (ντομάτες, φράουλες, πορτοκάλια, πιπεριές) που λέγεται ότι βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου

4. Μειώστε την κατανάλωση λιπαρών και σακχάρων

Καθώς και επεξεργασμένα τρόφιμα. «Επηρεάζουν την παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης λόγω των χαμηλής ποιότητας πρωτεϊνών τους», εξηγεί η Δρ Mira.

5. Ενυδάτωση, ενυδάτωση, ενυδάτωση

«Τα κύτταρά μας χρειάζονται νερό για να αναγεννηθούν και να αποβάλουν τις τοξίνες», σημειώνει.

6. Αποφύγετε τον καπνό και το αλκοόλ

Είναι προφανές, αλλά αξίζει να θυμόμαστε πόσο αρνητικά επηρεάζουν το δέρμα, προκαλώντας αλλοίωση των ινών κολλαγόνου και επηρεάζοντας την κατακράτηση υγρών και την οξυγόνωση και τη διατροφή των κυττάρων.

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top