Ο συνδυασμός 2 συμπληρωμάτων βοηθά τους ασθενείς με ψυχική νόσο, σύμφωνα με μελέτη

συνδυασμός συμπληρωμάτων

O συνδυασμός δύο συμπληρωμάτων που χρησιμοποιούνται ευρέως από πολλούς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με σχιζοφρένεια, μια σοβαρή ψυχική νόσο.

Αυτό έδειξε μία νέα μελέτη στην οποία συμμετείχαν 70 ενήλικες που λάμβαναν είτε εικονικό φάρμακο είτε τα συμπληρώματα καθημερινά για 12 εβδομάδες. Όσοι έπαιρναν τα συμπληρώματα παρουσίασαν βελτίωση σε ένα τεστ γνωστικής λειτουργίας, αλλά όχι στη συνολική σοβαρότητα της νόσου.

Πιο αναλυτικά, προηγούμενες μελέτες έχουν αμφισβητήσει εάν η ανισορροπία των μικροβίων του εντέρου και η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να συνδέονται με τη σχιζοφρένεια.

Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Neuropsychopharmacology Reports δείχνει τώρα ότι η λήψη προβιοτικών και συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία σε άτομα με τη νόσο.

Πώς διεξήχθη η μελέτη

Για τη μελέτη, 70 ενήλικες με σχιζοφρένεια τυχαιοποιήθηκαν για να λάβουν εικονικό φάρμακο ή προβιοτικά συμπληρώματα συν 400 IU βιταμίνης D καθημερινά για 12 εβδομάδες. Η σοβαρότητα της νόσου και η γνωστική λειτουργία αξιολογήθηκαν με τεστ που ονομάζονται Κλίμακα Θετικού και Αρνητικού Συνδρόμου (PANSS) και Γνωσιακή Αξιολόγηση του Μόντρεαλ 30 σημείων (MoCA), αντίστοιχα.

Συνολικά 69 ασθενείς ολοκλήρωσαν τη μελέτη. Η βαθμολογία MoCA αυξήθηκε κατά 1,96 μονάδες στην ομάδα συμπληρωμάτων που περιείχε προβιοτικά σε σύγκριση με την ομάδα του εικονικού φαρμάκου.

Επίσης, το ποσοστό των ασθενών με βαθμολογίες MoCA 26 ή υψηλότερες (που υποδηλώνει φυσιολογική γνωστική λειτουργία) αυξήθηκε σημαντικά στην ομάδα παρέμβασης. Οι διαφορές μεταξύ των ομάδων στις βαθμολογίες PANSS δεν ήταν σημαντικές.

«Τα προβιοτικά μπορεί να είναι ένας νέος τρόπος για τη θεραπεία ψυχικών διαταραχών, καθώς ρυθμίζουν τη μικροχλωρίδα του εντέρου», δήλωσε η συγγραφέας Gita Sadighi, από το Πανεπιστήμιο Επιστημών Κοινωνικής Πρόνοιας και Αποκατάστασης στο Ιράν.

Συμπερασματικά, ο χειρισμός του εντερικού μικροβιώματος και η παροχή βιταμίνης D μπορεί να μετριάσει τα ψυχιατρικά συμπτώματα σε σχιζοφρενείς ασθενείς. Η παρούσα μελέτη προσπάθησε να αξιολογήσει τα αποτελέσματα των συμπληρωμάτων προβιοτικών/βιταμίνης D στη γνωστική λειτουργία και τη σοβαρότητα της νόσου των ασθενών.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top