Τα 10 συμπτώματα μιας ραγισμένης καρδιάς – Τι μπορεί να προκαλέσει ένας χωρισμός στην υγεία σας

ραγισμένης καρδιάς

Οι επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τραυματικά γεγονότα, όπως ένας χωρισμός μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο την υγεία μας . Τα 10 χαρακτηριστικά συμπτώματα της «ραγισμένης καρδιάς» είναι πιο επίκαιρα σήμερα εν όψει της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν ότι σχεδόν το ένα τέταρτο (23%) των Βρετανών έχουν υποστεί επιπτώσεις στη σωματική υγεία εξαιτίας ενός χωρισμού που «ράγισε την καρδιά τους».

Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 43% έχασε την όρεξή του, ενώ το 22% ένιωσε έναν σωματικό πόνο που υπογραμμίζει την υγεία και την ευημερία μετά από έναν χωρισμό. Άλλα συμπτώματα της «ραγισμένης καρδιάς» περιλάμβαναν ταχυπαλμία (17%), πόνο στο στήθος (16%) και προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (13%).

Η Δρ. Katie Tryon, διευθύντρια Υγείας και Στρατηγικής στο Vitality που πραγματοποίησε τη μελέτη, επιβεβαίωσε ότι δεν είναι μόνο η φαντασία των ανθρώπων ή η τυχαία συσχέτιση του ραγίσματος της καρδιάς με τις σωματικές παθήσεις. Ο συναισθηματικός πόνος στην καρδιά μπορεί συχνά να εκδηλωθεί σε σωματικά συμπτώματα, όπως πόνο στο στήθος και αίσθημα παλμών της καρδιάς λόγω της αύξησης των ορμονών του στρες, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο αντίκτυπος στη συνολική ευημερία ενός ατόμου δείχνει ότι η ραγισμένη καρδιά μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία. Η Δρ. Tryon είπε ότι είναι ζωτικής σημασίας οι άνθρωποι να αφιερώνουν χρόνο για να προσέξουν την ευημερία τους με τον ίδιο τρόπο όπως θα έκαναν σε οποιαδήποτε στρεσογόνο κατάσταση.

Η σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας

Ένα τεράστιο ποσοστό της τάξης του 73% γνωρίζει τη σχέση μεταξύ της ψυχικής και της σωματικής του υγείας, ενώ ένα 61% ανέφερε ότι η σωματική του υγεία επιδεινωνόταν όταν αντιμετώπιζαν έναν χωρισμό. Παραδείγματα αυτού περιλαμβάνουν την έλλειψη κινήτρων για άσκηση (26%) και τη στροφή προς το γρήγορο ή το πρόχειρο φαγητό (17%).‌

Παρά το εύρος των ανησυχητικών συμπτωμάτων, μόνο το 18% των ερωτηθέντων είχε πάρει αναρρωτική άδεια από την εργασία του για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της κατάρρευσης μια σχέσης. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί καθώς το 34% αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα συζητώντας για την κατάσταση της σχέσης του στο χώρο εργασίας συνολικά.

Περίπου το 39% στράφηκε στην πιο στενή οικογένεια και τους φίλους του για υποστήριξη και το 20% απέσπασε την προσοχή του με ένα νέο χόμπι. Ένα επιπλέον 16% προσπάθησε να επικοινωνήσει για να αναλύσει τα συναισθήματά του με κάποιον που δεν γνώριζε τον πρώην σύντροφό του.

«Είναι εύκολο να σκεφτείς ότι το ράγισμα της καρδιάς είναι απλώς ένας συναισθηματικός πόνος, αλλά υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ ψυχικής και σωματικής υγείας», σημείωσε η Δρ. Tryon και πρόσθεσε:

«Παράλληλα με την απώλεια του κινήτρου για να είσαι δραστήριος και να τρως υγιεινά, το συναισθηματικό στρες επηρεάζει τα επίπεδα κορτιζόλης (ορμόνη του στρες ) και σεροτονίνη (ορμόνη της ευτυχίας). Με το να παραμένετε ενεργοί, μπορείτε να αυξήσετε τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης».

«Τελικά, η κατάρρευση μιας σχέσης είναι ένα από τα πιο αγχωτικά γεγονότα της ζωής που μπορεί να βιώσει κανείς, και ως εκ τούτου θα πρέπει να φροντίζετε την υγεία σας με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε σε κάθε άλλη κατάσταση υψηλού στρες. Δεν μπορείτε να αποτρέψετε το τέλος μιας σχέσης, αλλά μπορείτε να αποτρέψετε να επηρεάσει σοβαρά τη συνολική βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία σας φροντίζοντας τις ανάγκες σας», κατέληξε η ειδικός.

Οι πιο κοινές σωματικές επιπτώσεις μιας ραγισμένης καρδιάς

  1. Απώλεια όρεξης (43%)
  2. Διαταραχή της ρουτίνας ύπνου που προκαλεί κόπωση/εξάντληση (40%)
  3. Ανησυχία (30%)
  4. Σωματικοί πόνοι (22%)
  5. Ναυτία (21%)
  6. Καρδιακοί παλμοί (17%)
  7. Πόνος στο στήθος (16%)
  8. Προβλήματα με το πεπτικό σύστημα (13%)
  9. Δυσκολία στην αναπνοή (13%)
  10. Ζάλη (11%)
Όλο Υγεία

Scroll to Top