Το σοκ του χωρισμού: Πώς να συνέλθετε από ένα απροσδόκητο διαζύγιο

σοκ του χωρισμού

Ο πόνος και το σοκ του χωρισμού που νιώθετε δεν θα διαρκέσει για πάντα. Χρειάζεται απλώς χρόνο και προσπάθεια για να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας και να ανακτήσετε τα κομμάτια της ζωής σας, ώστε να μπορείτε να την φτιάξετε από την αρχή.

Συμβαίνει και στους καλύτερους: Ο Χιου Τζάκμαν και η Ντέμπορα λι Φαρνές ανακοίνωσαν ότι παίρνουν διαζύγιο, έπειτα από 27 χρόνια έγγαμου βίου. Ήταν ξαφνικό; Ήταν αναμενόμενο; Ό,τι και αν συνέβη το σοκ του χωρισμού είναι το ίδιο για όλους, celebrities και μη.

Ο χωρισμός ή το διαζύγιο είναι μια συναισθηματική διαδικασία για όλους όσοι εμπλέκονται. Μάλιστα αναδεικνύει μερικά από τα πιο οδυνηρά συναισθήματα και τις χειρότερες συμπεριφορές σε όλους μας – ειδικά εκείνους που έχουν κολλήσει και δεν ήθελαν να χωρίσουν καν από την αρχή.

Πόσο διαρκεί το σοκ του χωρισμού;

Ανεξάρτητα από το ποιος θέλησε να χωρίσετε ή υπέβαλε αίτηση διαζυγίου, πιθανότατα θα βιώσατε συναισθήματα σοκ και άρνησης στα πρώτα στάδια. Μπορεί να νιώθετε μουδιασμένοι, μπερδεμένοι και αδιάφοροι. Καθώς ο εγκέφαλός σας προσπαθεί να κατανοήσει την κατάσταση, μπορεί να έχετε άγχος ή να χάσατε την όρεξή σας, να έχετε αϋπνίες και να νιώσατε ότι ολόκληρη η ζωή σας καταρρέει.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτά τα συναισθήματα θα διαρκέσουν από μερικές ημέρες έως μερικούς μήνες πριν δώσουν τη θέση τους σε άλλα συναισθήματα όπως ο φόβος, ο θυμός και η λύπη. Καθώς προχωράτε στα στάδια της θλίψης, θα θέλετε να έχετε ένα σταθερό σχέδιο ανάκαμψης για να μπορέσετε να βγείτε πιο δυνατοί από το σοκ του χωρισμού.

Πώς αναρρώνετε από ένα απροσδόκητο διαζύγιο;

Εάν αντιμετωπίζετε ένα απροσδόκητο διαζύγιο, μπορεί να νιώθετε ενοχές καθώς και ότι είστε υπεύθυνοι για το τέλος της σχέσης σας. Μπορεί να θεωρείτε τον εαυτό σας αποτυχημένο ή να τον κατηγορείτε που δεν κάνατε ό,τι χρειάζεται για να κρατήσετε τον γάμο σας.

Όμως, πολλοί γάμοι καταλήγουν σε διαζύγιο. Επιπλέον, οι άνθρωποι που περνούν από διαζύγιο βρίσκουν σχεδόν πάντα τρόπους να αναρρώσουν και να ανακάμψουν ακόμα καλύτερα από πριν. Απαιτεί απλώς κατανόηση της διαδικασίας θεραπείας μετά το διαζύγιο και φροντίδα του εαυτού σας καθώς αναρρώνετε.

Η διαδικασία επούλωσης μετά τον χωρισμό

Η αντιμετώπιση του χωρισμού και του διαζυγίου κάθε άλλο παρά εύκολη είναι. Ωστόσο, το να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο και χώρο για να θεραπευτείτε είναι απαραίτητο για να προχωρήσετε. Αυτό σημαίνει ότι επεξεργάζεστε τα συναισθήματά σας με υγιή τρόπο και φροντίζετε τον εαυτό σας καθώς αντιμετωπίζετε τα οδυνηρά συναισθήματα που βιώνετε στην πορεία.

Τα 3 βασικά πράγματα που πρέπει να κάνετε μετά από έναν χωρισμό:

  1. Αυτοφροντίδα
  2. Ύπνος και διατροφή
  3. Άσκηση

1. Αυτοφροντίδα

Καθώς αντιμετωπίζετε τα οδυνηρά συναισθήματα ενός χωρισμού ή διαζυγίου που δεν θέλατε, μπορεί να αρχίσετε να παραμελείτε τον εαυτό σας σε κάποιο βαθμό. Ωστόσο, η αυτοφροντίδα και η διαχείριση της σωματικής υγείας σας είναι πολύ σημαντικές σε δύσκολες στιγμές όπως αυτές. Επομένως, φροντίστε τον εαυτό σας με όποιον τρόπο μπορείτε.

2. Ύπνος και διατροφή

Ο σωστός ύπνος και η σωστή διατροφή διευκολύνουν τη ρύθμιση των συναισθημάτων σας και την αντιμετώπιση του στρες, του άγχους και της λύπης που μπορεί να βιώσετε αυτήν την περίοδο. Επίσης, ο ύπνος και η διατροφή κρατούν το σώμα σας υπό έλεγχο, ώστε να μην αναπτύξετε επιπλοκές στη σωματική υγεία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτης ή καρδιακές παθήσεις.

3. Άσκηση

Επιπλέον, το να αφιερώσετε χρόνο για άσκηση ή άλλες μορφές αυτοφροντίδας μπορεί να βοηθήσει πολύ στη βελτίωση της συνολικής υγείας και ευεξίας σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Η τακτική άσκηση σας βοηθά να σκεφτείτε καθαρά, να συγκεντρώνεστε και να παίρνετε αποφάσεις πιο αποτελεσματικά, κάτι που είναι απαραίτητο. Επίσης, η αυτοφροντίδα και η άσκηση μπορούν να σας δώσουν μια άλλη διέξοδο στα συναισθήματά σας, κάτι που θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα στάδια της θλίψης πιο γρήγορα.

Το σοκ του χωρισμού ή ο πόνος του διαζυγίου υποχωρούν ποτέ;

Μπορεί να μην σας αρέσει τώρα, αλλά τελικά, θα συνεχίσετε τη ζωή σας. Μάλιστα, καθώς θα κάνετε νέους φίλους και θα δημιουργείτε νέες σχέσεις, μπορεί να βρεθείτε σε μία περίοδο όπου πραγματικά να νιώθετε ευγνώμονες για τον χωρισμό σας.

Καθώς αντιμετωπίζετε τον πόνο, είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους να χτίσετε μια νέα ζωή γεμάτη με πράγματα που σας φέρνουν χαρά.

Είναι η τέλεια στιγμή για να ξεκινήσετε ένα νέο χόμπι, να βρείτε τρόπους να συνδεθείτε με νέους φίλους και να εξερευνήσετε τον κόσμο μόνοι σας, ώστε να μάθετε πώς είναι να είστε ελεύθεροι ξανά. Και, καθώς βάζετε προτεραιότητα τον εαυτό σας και κάνετε μια προσπάθεια να αποδεχτείτε τη νέα σας ζωή, ο συναισθηματικός πόνος του χωρισμού ή του διαζυγίου σας θα σβήσει σταδιακά.

Μπορεί να μην θέλατε να τελειώσει η σχέση σας ή ο γάμος σας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο τη νέα σας ζωή μετά το διαζύγιο. Σε τελική ανάλυση, σας αξίζει να είστε ευτυχείς και χαρούμενοι, επομένως αφήστε τον εαυτό σας να αποδεχτεί τη ζωή και να την απολαύσει.

Scroll to Top