Σας αρέσουν οι ταινίες τρόμου; Κάνουν καλό στην υγεία και βοηθούν να κάψετε θερμίδες!

Οι ταινίες τρόμου συχνά κάνουν την καρδιά μας να χτυπά δυνατά και οι περισσότεροι νομίζουμε ότι θα πάθουμε κάτι από την αγωνία μας. Όμως, οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το να… πετάγεστε από τον καναπέ όταν κάτι σας τρομάζει σε ένα θρίλερ, μπορεί να είναι καλό για την υγεία σας.

Οι σκηνές έντασης σε κλασικές ταινίες τρόμου, όπως η «Λάμψη» και ο «Εξορκιστής», απελευθερώνουν ισχυρές χημικές ουσίες στον εγκέφαλο που είναι γνωστές για τη μείωση του στρες, σύμφωνα με μια μελέτη.

Η νευροψυχολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Margaret στο Εδιμβούργο, Kristen Knowles, είπε ότι οι ταινίες τρόμου βοηθούν στην παραγωγή ενδορφινών και ντοπαμίνης, δηλαδή των χημικών ουσιών που συνδέονται με την ευτυχία και την ανακούφιση από το στρες.

«Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι η παρακολούθηση ταινιών τρόμου μπορεί να βελτιώσει την ανοχή στον πόνο λόγω της παραγωγής ενδορφίνης. Η απάντηση του σώματος στο φόβο ή την αγωνία είναι να αυξήσει την παραγωγή ορμονών του στρες, όπως η αδρεναλίνη, που κινητοποιούν τους ενεργειακούς πόρους του σώματος», σημείωσε η ίδια μιλώντας στη Herald.

«Αυτό συνδυάζεται με αυξημένο καρδιακό ρυθμό και εστιασμένη προσοχή. Όλο αυτό μπορεί να είναι μάλλον συναρπαστικό όταν αυτή η ένταση απελευθερώνεται στο τέλος της ταινίας. Το να το κάνετε αυτό με ασφάλεια μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε καλά απλά επειδή είναι συναρπαστικό –το skydiving είναι μια παρόμοια δραστηριότητα που προκαλεί τρόμο αλλά και ευφορία», συμπλήρωσε η ειδικός.

Οι ενδορφίνες χρησιμοποιούνται από το σώμα για να μας κάνουν να νιώθουμε ευχαρίστηση και ανταμοιβή. Παράγονται από τον εγκέφαλο όταν τρώει και ασκείται, αλλά και όταν το σώμα αισθάνεται πόνο ή άγχος, όπως κατά τη διάρκεια μιας ταινίας τρόμου.

Η Δρ. Knowles πρόσθεσε ότι οι ταινίες τρόμου παρέχουν έναν ασφαλή τρόπο για τους ανθρώπους ώστε να εξερευνήσουν το φόβο, επειδή στις ταινίες τα αντικείμενα του φόβου είναι πιο απλοϊκά από ό,τι στην πραγματική ζωή.

«Μέσα από αυτήν την ασφαλή αλληλεπίδραση, μπορούμε να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τα αρνητικά συναισθήματα και να αναπτύξουμε ανθεκτικότητα στο φόβο και το άγχος», τόνισε η ειδικός.

Οι ταινίες τρόμου που «καίνε» τις περισσότερες θερμίδες

Οι σκέψεις της υποστηρίζονται από μια μελέτη του 2012 από το Πανεπιστήμιο του Westminster, η οποία έδειξε ότι η προβολή μιας ταινίας τρόμου διάρκειας 90 λεπτών και η απόλαυση μιας μικρής βόλτας έκαιγε τον ίδιο αριθμό θερμίδων.

Σύμφωνα με εκείνη τη μελέτη, οι 10 κορυφαίες ταινίες τρόμου που καίνε θερμίδες είναι:

1. The Shining: 184 θερμίδες
2. Jaws: 161 θερμίδες
3. The Exorcist: 158 θερμίδες
4. Alien: 152 θερμίδες
5. Saw: 133 θερμίδες
6. A Nightmare on Elm Street: 118 θερμίδες
7. Paranormal Activity: 111 θερμίδες
8. The Blair Witch Project: 105 θερμίδες
9. The Texas Chain Saw Massacre: 107 θερμίδες
10. [Rec]: 101 θερμίδες.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top