Ειδικός εξηγεί γιατί το σεξ είναι η καλύτερη άσκηση για την καρδιά – Πως θα επωφεληθείτε

σεξ

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου μπορεί να πέρασε, αλλά ο έρωτας και το σεξ δεν πρέπει να περάσουν από τη ζωή μας καθώς πέρα από όλα τα άλλα κάνουν καλό και στην υγεία.

Η ειδικός σε θέματα σεξ Agnieszka Kozlowska λέει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερο σεξ για να προστατεύσουμε την καρδιά μας. Δείτε πως βοηθάει  και τι πρέπει να γνωρίζετε.

Η Agnieszka αναφέρει ότι το σεξ είναι καλό για την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας δυνητικά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, ενώ έχει και άλλα οφέλη για την υγεία μας. Η Agnieszka, ιδρύτρια της εταιρείας Miracle Leaf, ανέφερε ότι η σύνδεση μεταξύ του σεξ και της υγείας της καρδιάς είναι πολύπλευρη και ιδιαίτερα σημαντική ιδιαίτερα, όταν χιλιάδες ζωές χάνονται από καρδιακές παθήσεις κάθε χρόνο.

«Το σεξ μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο στη βραχυπρόθεσμη όσο και στη μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή υγεία. Με την άμεση έννοια, το σεξ είναι μια μορφή άσκησης που μπορεί να προσφέρει διάφορα οφέλη, όπως αυξημένο καρδιακό ρυθμό και βελτιωμένη κυκλοφορία του αίματος, παρόμοια με το γρήγορο περπάτημα ή το ποδήλατο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα που έχουν τακτική σεξουαλική δραστηριότητα τείνουν να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά».

“Επιπλέον, το σεξ απελευθερώνει μια υψηλή ποσότητα ωφέλιμων ορμονών, όπως οι ενδορφίνες και η ωκυτοκίνη. Αυτές οι χημικές ουσίες της “καλής διάθεσης” μειώνουν τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη, που συμβάλλουν στην υψηλή αρτηριακή πίεση και άλλους καρδιαγγειακούς κινδύνους.

Η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προσφέρει πιο σταθερά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, με τον ίδιο τρόπο που και η τακτική άσκηση συμβάλλει στη συνολική φυσική  μας κατάσταση. Η έρευνα δείχνει ότι τα άτομα που κάνουν σεξ πιο συχνά συνήθως έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη διαχείριση του άγχους. Ωστόσο, η ποιότητα μετράει περισσότερο από την ποσότητα. Μια ικανοποιητική και χωρίς άγχος σεξουαλική εμπειρία είναι πιθανώς πιο ωφέλιμη από μια βιαστική συνεύρεση.

Σύμφωνα με την ειδικό, η σεξουαλική δραστηριότητα θεωρείται γενικά ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους. αν μπορείτε να ανεβείτε σκάλες ή να κάνετε τζόκινγκ ή να περπατήσετε μισό χιλιόμετρο χωρίς δυσκολία, είναι γενικά ασφαλές για εσάς να κάνετε σεξ. Η πιθανότητα καρδιακής προσβολής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι εξαιρετικά χαμηλή και δεν πρέπει να σας τρομάζει.

Ωστόσο, όσοι έχουν προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις μπορεί να χρειαστεί να λάβουν ορισμένες προφυλάξεις και να συζητήσουν τις ανησυχίες τους με τον γιατρό τους. Μπορεί να αξιολογήσει τους παράγοντες κινδύνου σας, να συνταγογραφήσει φάρμακα και να συμβουλεύσει περαιτέρω. Είναι σημαντικό τα άτομα με καρδιακές παθήσεις να μπορούν να αναγνωρίσουν προειδοποιητικά σημάδια πιθανών επιπλοκών, όπως πόνος ή δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια, ζάλη ή λιποθυμία.

«Η συναισθηματική οικειότητα και η σύνδεση που καλλιεργούνται μέσω του σεξ είναι ζωτικής σημασίας για τη γενική υγεία μας. Η σεξουαλική δραστηριότητα παρέχει διέξοδο για την απελευθέρωση της έντασης βοηθώντας στην ανακούφιση των συναισθημάτων απογοήτευσης και άγχους. Το να νιώθετε αγάπη, υποστήριξη και σύνδεση με τον σύντροφό σας μειώνει το στρες που είναι σημαντικός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Επιπλέον, η υγιής επικοινωνία και η επίλυση συγκρούσεων μέσα σε μια σχέση επηρεάζουν θετικά τη συναισθηματική και σωματική ευεξία», επισημαίνει η ειδικός.

4 χρήσιμες συμβουλές

  1. Ανοιχτή Επικοινωνία: Ξεκινήστε κάνοντας ειλικρινείς συζητήσεις με τον σύντροφό σας συζητώντας τυχόν ανησυχίες για το σεξ. Η επικοινωνία είναι το κλειδί για την κατανόηση των αναγκών του άλλου.
  2. Δώστε προτεραιότητα στην ευχαρίστηση: Εστιάστε στην ευχαρίστηση ως τον κύριο στόχο της σεξουαλικής δραστηριότητας παρά στην απόδοση ή στην επίτευξη συγκεκριμένων αποτελεσμάτων.
  3. Επενδύστε στην Οικειότητα: Η οικειότητα παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία της καρδιάς όσο και στη γενική ευημερία – αφιερώστε χρόνο για να περάσετε ποιοτικό χρόνο μαζί και να συμμετάσχετε σε ουσιαστικές συζητήσεις.
  4. Εξασκήστε τη φροντίδα του εαυτού σας: Προσέχετε τον εαυτό σας σωματικά και συναισθηματικά για να βεβαιωθείτε ότι είστε στη σωστή νοοτροπία για οικειότητα. Τρώτε προσεκτικά, ασκηθείτε και εξασκηθείτε στη διαχείριση του άγχους για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση και την ευεξία σας.

 

Μάνος Σιγανός

Ο Μάνος Σιγανός είναι δημοσιογράφος υγείας με πολυετή πείρα στο εν λόγω ρεπορτάζ. Έχει σπουδάσει δημοσιογραφία, ενώ είναι πτυχιούχος Ευρωπαϊκού πολιτισμού (Β.Α) και έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στις ανθρωπιστικές επιστήμες (Μ.Α). Μετά την επαγγελματική του σταδιοδρομία στα περιοδικά εισήλθε στον Digital κόσμο και έκανε σεμινάρια για τα social media. Έχει εργαστεί ως αρχισυντάκτης στα περιοδικά Vita, Prevention, Menshealth και ως δημοσιογράφος υγείας στα περιοδικά Woman’s Health και ΕΓΩ. Έχει επίσης εργαστεί στις ιστοσελίδες pathfinder.gr, dailypharmanews.gr, liveit.gr, worldsecrets.gr, καθώς και στις ιστοσελίδες των περιοδικών που εργάστηκε.

Scroll to Top