Couplepause: Γιατί τα ζευγάρια στα 40 και στα 50 χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ; Ειδικός απαντά

couplepause

Οι ειδικοί αποκάλυψαν τον λόγο για τον οποίο τα ζευγάρια στη μέση ηλικία φαίνεται να βιώνουν το φαινόμενο «couplepause», να χάνουν δηλαδή τη σπίθα τους και τη διάθεση για σεξ. Τι φταίει, εκτός από τη δουλειά, το άγχος ή το ότι θεωρούν ο ένας τον άλλο δεδομένο;

Οι γκουρού των σχέσεων λένε ότι η εξασθένιση της ερωτικής διάθεσης και η έλλειψη ενθουσιασμού του για το σεξ μεταξύ των ζευγαριών μιας συγκεκριμένης ηλικίας μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές αλλαγές που πλήττουν και τους δύο συντρόφους ταυτόχρονα -κάτι που τώρα έχει ονομαστεί «couplepause».

Έτσι, ενώ οι σωματικές αλλαγές που πυροδοτούν την εμμηνόπαυση για μια γυναίκα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της σεξουαλικής ορμής, την ίδια στιγμή οι άνδρες μπορεί επίσης να παρουσιάσουν πτώση της τεστοστερόνης.

«Μεταδοτικές» οι ορμονικές αλλαγές μεταξύ των μεσήλικων ζευγαριών

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν τώρα ότι τα αποτελέσματα της μετατόπισης των ορμονών στα άτομα μέσης ηλικίας μπορούν πραγματικά να «μεταδοθούν» από τον ένα σύντροφο στον άλλο -λέγοντας ότι η απώλεια ενδιαφέροντος και το άγχος του ενός συντρόφου μπορεί να βλάψει τη σεξουαλική ορμή του άλλου. Μπορεί έτσι να ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος, εάν και οι δύο διστάζουν να αναζητήσουν θεραπεία, που σημαίνει ότι τα συμπτώματα πηγαίνουν από τον έναν στον άλλο.

Η είδηση αυτή έρχεται καθώς ξεχωριστή έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες ήταν συναισθηματικά και οικονομικά σε χειρότερη θέση από τους άνδρες μετά από ένα «γκρίζο διαζύγιο» –ορολογία που αναφέρεται στον χωρισμό μετά τα 50- κατάσταση που παρουσιάζει αύξηση στις χώρες υψηλού εισοδήματος.

Ο σεξοθεραπευτής Δρ. Emmanuele Jannini, από το Πανεπιστήμιο Tor Vergata της Ρώμης, είπε: «Τα σεξουαλικά προβλήματα του ενός συντρόφου μπορεί να επιδεινώσουν τη σεξουαλική υγεία του άλλου. Η αντιμετώπιση των αναγκών σεξουαλικής υγείας κατά τη μέση ηλικία πρέπει να έχει στόχο όχι μόνο τη βελτίωση της επιβίωσης, αλλά την επιδίωξη της υγιούς γήρανσης».

Παραδείγματα και εξήγηση του couplepause

Η μελέτη είπε ότι ένα παράδειγμα «couplepause» θα μπορούσε να είναι μια γυναίκα που δεν ζητά βοήθεια για τον πόνο κατά τη διάρκεια του σεξ, εάν ο άνδρας σύντροφός της αφήνει τη στυτική του δυσλειτουργία χωρίς θεραπεία. Το φαινόμενο μπορεί επίσης να προκαλείται από εξωτερικούς παράγοντες όπως το άγχος, η κατάθλιψη και η κόπωση των σχέσεων, πρόσθεσε ο ειδικός.

Οι ερευνητές τόνισαν επίσης ότι μια γυναίκα στην εμμηνόπαυση στην ηλικία των 50 που βρίσκεται σε μια νέα σχέση μπορεί να είναι πιο ενεργή σεξουαλικά από μια γυναίκα στα 30 της που είναι παντρεμένη για 10 χρόνια. Ο Δρ. Jannini είπε ότι το «couplepause» μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη συμβουλευτική θεραπεία ζευγαριών και θα πρέπει να αγκαλιαστεί ως περίοδος «μετάβασης ή ανανέωσης», προάγοντας μια υγιή σεξουαλική ζωή και τη συνολική ευημερία.

Η εμμηνόπαυση συνήθως επηρεάζει γυναίκες μεταξύ 45 και 55 ετών. Προκαλείται από πτώση των επιπέδων ορμονών και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως άγχος, εναλλαγές της διάθεσης, εξάψεις και ομίχλη του εγκεφάλου. Οι άνδρες μπορεί να υποφέρουν από μειωμένη τεστοστερόνη στη μέση ηλικία, την οποία ορισμένοι αποκαλούν «ανδρόπαυση» -αν και το NHS λέει ότι αυτός ο όρος δεν είναι δόκιμος επειδή η τεστοστερόνη δεν πέφτει ξαφνικά αλλά με την πάροδο του χρόνου.

Μαριάννα Σπανού

Η Μαριάννα Σπανού έχει συνεργαστεί με έντυπα και διαδικτυακά μέσα ποικίλης θεματολογίας, όπως iefimerida.gr, ygeiamou.gr, 4green.gr, autotriti-touring.gr, αποκτώντας εμπειρία σε πολλές πτυχές της δημοσιογραφίας. Πιστεύει ότι κάνοντας σωστά αυτό το επάγγελμα, έχουμε στα χέρια μας ένα πραγματικό εργαλείο για να αλλάξουμε τον κόσμο προς το καλύτερο.

Scroll to Top