Μαθήματα λίμπιντο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη σεξουαλική σας ορμή

λίμπιντο

Η λίμπιντο, ή η σεξουαλική ορμή, μπορεί να φαίνεται σαν κάτι με το οποίο γεννιούνται οι άνθρωποι -είτε έχετε υψηλή σεξουαλική ορμή είτε όχι. Ωστόσο, πολλά πράγματα μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη λίμπιντο κάποιου, από σωματικά προβλήματα μέχρι ψυχική υγεία.

Ακολουθεί ένας οδηγός για τους όρους που πρέπει να γνωρίζετε.

Τι είναι η λίμπιντο;

Η λίμπιντο αναφέρεται στη σεξουαλική όρεξη ή ορμή κάποιου, σύμφωνα με το VerywellHealth. Δεν είναι κάτι που μπορεί να μετρηθεί με ένα τεστ, αλλά έχει να κάνει με το πώς αισθάνεστε.

Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν υψηλότερη ή χαμηλότερη λίμπιντο γενικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η λίμπιντο μπορεί να αλλάξει λόγω πολλών παραγόντων, από περιβαλλοντικούς και συναισθηματικούς στρεσογόνους παράγοντες έως σωματικά προβλήματα. Επίσης, δεν υπάρχει σωστή ή λάθος ποσότητα σεξουαλικής όρεξης.

«Οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί και είναι δύσκολο να ποσοτικοποιηθεί πόσο σεξ πρέπει να κάνουν οι άνθρωποι, καθώς η σεξουαλικότητα εξακολουθεί να ανακαλύπτεται από την επιστήμη», δήλωσε στο Yahoo Life ο σεξοθεραπευτής Deb Laino. «Αυτό που ξέρουμε είναι ότι στην πραγματικότητα δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να θεωρηθεί “φυσιολογικό“».

Αυθόρμητη επιθυμία

Η ποπ κουλτούρα υποδηλώνει ότι η επιθυμία είναι στιγμιαία: μόλις εκδηλωθεί, απλά κοιτάς ή σκέφτεσαι τον σύντροφό σου και θέλεις να κάνεις σεξ. Αυτό ονομάζεται «αυθόρμητη επιθυμία» και είναι πολύ πιο πιθανό να συμβεί στις πρώτες μέρες μιας σχέσης, εξηγεί η Laurie Mintz, σεξουαλική ψυχολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Becoming Cliterate: Why Orgasm Equality Matters — and How to Get It.

Αυτό οφείλεται σε ένα βιοχημικό συμβάν, το οποίο περιγράφεται ουσιαστικά ως μια απόλυτη εμμονή με το νέο σας σύντροφο. Η Mintz σημειώνει ότι η φάση αυτή διαρκεί πραγματικά μόνο έξι μήνες έως δύο χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να νιώσετε μια αλλαγή στην επιθυμία προς τον σύντροφό σας, ακόμα κι αν όλα είναι εντάξει στη σχέση σας.

Ανταποκρινόμενη επιθυμία

Ωστόσο, δεν αισθάνονται όλοι αυθόρμητη επιθυμία. Ενώ μερικοί άνθρωποι μπορεί να υποθέσουν ότι η έλλειψη αυθόρμητης επιθυμίας σημαίνει ότι έχουν χαμηλή σεξουαλική ορμή, είναι πιθανό να χρειαστεί απλώς να ακολουθήσουν μια διαφορετική διαδρομή για να αισθάνονται έτοιμοι για σεξ.

Η Mintz λέει ότι πολλά άτομα, ειδικά οι γυναίκες σε μακροχρόνιες σχέσεις, σταματούν να νιώθουν αυθόρμητη επιθυμία – και ως εκ τούτου, σταματούν να έχουν σεξουαλικές επαφές. Όμως, δεν χρειάζεται να εγκαταλείψετε το σεξ μόνο και μόνο επειδή δεν έχετε αυθόρμητα τη διάθεση να το κάνετε.

Σε αυτή την περίπτωση μπορείτε να εισαγάγετε την «ανταποκρινόμενη επιθυμία», την οποία η Mintz χαρακτηρίζει «εξίσου καλή». Η ανταποκρινόμενη επιθυμία είναι όταν κάποιος δεν είναι πρόθυμος να κάνει σεξ την εκάστοτε στιγμή, αλλά είναι ανοιχτός στην ιδέα του σεξ για άλλους λόγους, όπως εάν γνωρίζει ότι θα είναι καλό μόλις ξεκινήσει ή ότι θα νιώσει πιο κοντά με τον σύντροφός του.

Μπορείτε να ενισχύσετε την ανταποκρινόμενη επιθυμία σας προετοιμάζοντας ψυχικά και σωματικά τον εαυτό σας για μια σεξουαλική επαφή -αγγίζοντας τον εαυτό σας, χρησιμοποιώντας ένα σεξουαλικό παιχνίδι ή φιλώντας τον σύντροφό σας- και περιμένοντας να έρθουν τα θετικά σεξουαλικά συναισθήματα.

Ασεξουαλικότητα

Είναι σημαντικό να μην συγχέουμε τη χαμηλή λίμπιντο με την ασεξουαλικότητα, η οποία είναι ένας τύπος σεξουαλικού προσανατολισμού στον οποίο ένα άτομο βιώνει χαμηλή ή καθόλου σεξουαλική έλξη.

«Ένα ασεξουαλικό άτομο δεν βιώνει σεξουαλική έλξη -δεν έλκεται από ανθρώπους σεξουαλικά και δεν επιθυμεί να ενεργήσει με σεξουαλικό τρόπο προς άλλους», εξηγεί το Asexual Visibility and Education Network. «Σε αντίθεση με την αγαμία, η οποία είναι μια επιλογή αποχής από τη σεξουαλική δραστηριότητα, η ασεξουαλικότητα είναι ένα εγγενές μέρος αυτού που είμαστε, όπως και άλλοι σεξουαλικοί προσανατολισμοί».

Οργασμική διαταραχή ή ανοργασμία

Στις γυναίκες, η οργασμική διαταραχή ή η ανοργασμία αναφέρεται σε «καθυστερημένους, σπάνιους ή απόντες οργασμούς -ή σημαντικά λιγότερο έντονους οργασμούς– μετά από σεξουαλική διέγερση και επαρκή σεξουαλική διέγερση», σύμφωνα με την Mayo Clinic.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο οργασμός μπορεί να είναι άπιαστος, ακόμα κι αν είστε αρκετά διεγερμένοι και θέλετε να κάνετε σεξ. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, όπως εκλεκτικούς αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRIs).

Οι διαταραχές πόνου που σχετίζονται με το σεξ, όπως η δυσπαρευνία ή η επώδυνη σεξουαλική επαφή ή ο κολπισμός, στον οποίο η διείσδυση είναι επώδυνη λόγω ακούσιας συστολής των κολπικών μυών, μπορεί να κάνουν δύσκολο τον οργασμό. Ψυχολογικά θέματα, ειδικά όταν κάποιος αισθάνεται κάποια ντροπή για το σεξ, μπορεί επίσης να είναι ένας παράγοντας.

Ένας τρόπος με τον οποίο οι σεξοθεραπευτές αντιμετωπίζουν την οργασμική διαταραχή είναι να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να εξασκήσουν τεχνικές αυνανισμού πριν δοκιμάσουν το σεξ με έναν σύντροφο.

«Το πιο ουσιαστικό βήμα για τον οργασμό με έναν σύντροφο είναι να λαμβάνεις τον ίδιο τύπο διέγερσης με τον εαυτό σου», είπε η Mintz. «Οι γυναίκες που γεφυρώνουν αυτό το χάσμα βιώνουν περισσότερους οργασμούς με έναν σύντροφο. Λέω συχνά στους πελάτες μου ότι δεν υπάρχει τεχνική αυνανισμού που να μην μπορεί να μεταφερθεί στο σεξ με τον σύντροφο με δημιουργικότητα και επικοινωνία».

Διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας και διαταραχή σεξουαλικής διέγερσης

Μερικές γυναίκες θέλουν να κάνουν σεξ, αλλά αγωνίζονται να βιώσουν την επιθυμία. Αυτό είχε οριστεί ως διαταραχή μειωμένης σεξουαλικής επιθυμίας ή HSDD, αλλά η διάγνωση αφαιρέθηκε από το Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders το 2013.

Έκτοτε, έχει αντικατασταθεί με τη διάγνωση της διαταραχής γυναικείου σεξουαλικού ενδιαφέροντος/διέγερσης (FSIAD). Ορισμένοι θεραπευτές, ωστόσο, εξακολουθούν να χρησιμοποιούν τον όρο, ενώ άλλοι, όπως η Mintz, προτιμούν να χρησιμοποιούν όρους όπως «μειωμένη επιθυμία» για να περιγράψουν άτομα που αντιμετωπίζουν έλλειψη σεξουαλικής ορμής.

Όπως και με την ανοργασμία, υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τη σεξουαλική επιθυμία μιας γυναίκας, είτε είναι η χρήση ορισμένων φαρμάκων, σωματικά προβλήματα ή ψυχολογικοί περιορισμοί. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να πιστεύουν ότι έχουν μειωμένη επιθυμία, ενώ στην πραγματικότητα, απλώς μετακινούνται από την αυθόρμητη επιθυμία στην ανταποκρινόμενη.

«Είναι κανονιστικό η επιθυμία κάποιου να μειώνεται τόσο με την ηλικία όσο και με τη διάρκεια μιας σχέσης», λέει η Mintz. «Πολλοί άνθρωποι δεν το ξέρουν αυτό και αναρωτιούνται τι συμβαίνει με τον εαυτό τους ή με τη σχέση τους. Αλλά αν περισσότεροι το γνώριζαν αυτό, θα ήταν λιγότερο αναστατωμένοι», καταλήγει η ειδικός.

Όλο Υγεία

Scroll to Top