Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση – Πόσο συχνά πρέπει να κάνετε για να αυξήσετε τα τελομερή

σεξ
  • Οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το σεξ με τους συντρόφους τους φαίνονται πολύ νεότεροι.
  • Το σεξ, με συχνότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού.
  • Ο μέσος ενήλικας έχει ερωτική επαφή 54 φορές τον χρόνο.
  • Τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν σεξ μόλις μία φορά την εβδομάδα.

Το σεξ σας φέρνει πιο κοντά με τον σύντροφο, διώχνει το στρες και σας βοηθά να αισθάνεστε καλύτερα. Δεν σας βοηθά μόνο να αισθάνεστε νέοι, αλλά και να παραμείνετε νέοι, αφού σας χαρίζει χρόνια ζωής. Τι έδειξε μια μελέτη.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι που απολαμβάνουν το σεξ με τους συντρόφους τους φαίνονται πολύ νεότεροι. Η ερωτική πράξη προωθεί την απελευθέρωση ορμονών, όπως τα οιστρογόνα και την τεστοστερόνη, που βοηθούν την επιδερμίδα να φαίνεται αναζωογονημένη και νέα.

Το σεξ έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Βελτιώνει τη φυσική σας κατάσταση, βοηθάει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας και σύμφωνα με μία μελέτη, βοηθάει και στην επιβράδυνση της γήρανσης. Πώς το πετυχαίνει αυτό; Τι έδειξε η μελέτη.

Το σεξ επιβραδύνει τη γήρανση

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Psychoneuroendocrinology» έδειξε ότι το σεξ, με συχνότητα τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα, μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση του οργανισμού. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και καταπολεμά τις επιπτώσεις του στρες στην υγεία, επιμηκύνοντας τη διάρκεια της ζωής.

Σύμφωνα με την έρευνα, το να κάνετε σεξ τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σχετίζεται με την ύπαρξη μεγαλύτερων τελομερών – το προστατευτικό κάλυμμα του DNA που καθορίζει τη διάρκεια ζωής ενός κυττάρου. Τα μακρύτερα τελομερή συνδέονται με βραδύτερη κυτταρική γήρανση και υψηλότερο προσδόκιμο ζωής.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ερωτική ζωή 129 μητέρων που βρίσκονταν σε μακροχρόνιες σχέσεις. Αρχικά, ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να παρέχουν ορισμένες πληροφορίες, σχετικά τη σωματική οικειότητα, την ποιότητα της επικοινωνίας καθώς και την ικανοποίηση που λάμβαναν από τη σχέση με τον σύντροφο τους.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές προέβησαν σε σύντομες αιμοληψίες, έτσι ώστε να καταφέρουν να αναλύσουν το DNA, και πιο συγκεκριμένα το μήκος των τελομερών των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που είχαν ερωτική συνεύρεση με τους συντρόφους τους την προηγούμενη εβδομάδα είχαν μεγαλύτερα τελομερή σε σύγκριση με εκείνες που δεν έκαναν.

Τα τελομερή είναι ζωτικής σημασίας για την υγιή γήρανση

Με την πάροδο του χρόνου, τα τελομερή διασπώνται καθώς τα κύτταρα διαιρούνται και γίνονται λίγο μικρότερα με κάθε κυτταρική διαίρεση. Οι παράγοντες που τα κάνουν να αποδομούνται ταχύτερα είναι η κακή διατροφή, η μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ και η φυσική διαδικασία της γήρανσης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όμως, το σεξ μπορεί να είναι ευεργετικό όσον αφορά την προστασία των τελομερών, πράγμα που σημαίνει ότι τα κύτταρα μπορεί να ζήσουν περισσότερο. Οι ερευνητές έχουν συνδέσει τα μικρότερα τελομερή με σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης. Τα μεγαλύτερα τελομερή φαίνεται να βοηθούν στην πρόληψη των ασθενειών.

Το σεξ επηρεάζει την ευτυχία της σχέσης

Αν και δεν υπάρχει μαγική συνταγή για τη σεξουαλική ευτυχία των ζευγαριών, μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Archives of Sexual Behavior εξέτασε πόσο συχνά οι άνθρωποι λένε ότι κάνουν σεξ. Η μελέτη διαπίστωσε ότι ο μέσος ενήλικας έχει ερωτική επαφή 54 φορές τον χρόνο -περίπου μία φορά την εβδομάδα.

Αν και ο αριθμός αυτός έχει μειωθεί λίγο από τη δεκαετία του 1990, μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Social Psychological and Personality Science, εξέτασε περισσότερους από 30.000 Αμερικανούς για 40 και πλέον χρόνια. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα ζευγάρια που έκαναν σεξ περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα δεν ήταν πιο ευτυχισμένα από εκείνα που έκαναν σεξ μόλις μία φορά την εβδομάδα. Οι ερευνητές προτείνουν ότι το παλιό ρητό «όταν το λιγότερο είναι μερικές φορές περισσότερο» θα μπορούσε να ισχύει και για το σεξ.

Παραπομπές

  1. Sexual Frequency Predicts Greater Well-Being, But More is Not Always Better
  2. Declines in Sexual Frequency among American Adults, 1989–2014
  3. Sexual intimacy in couples is associated with longer telomere length
Scroll to Top